Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Συντονισμός και ενίσχυση των φιλειρηνικών κινημάτων

Αποσπάσματα από την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης συνεδρίασε στην Αθήνα στις 16 - 17 Νοεμβρίου 2003.

Μετά από πλούσια, γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση για το φιλειρηνικό κίνημα που αναπτύσσεται σε ολόκληρο τον κόσμο, για τους νέους κινδύνους και απειλές για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, κατέληξε σε απόφαση η οποία, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«Η πάλη των λαών για ειρήνη είναι, περισσότερο από ποτέ, συνδεδεμένη με την πάλη για εθνική κυριαρχία και αξιοπρέπεια. Σε αυτά τα πλαίσια χαιρετίζουμε τα λαϊκά κινήματα στη Λατινική Αμερική (Βενεζουέλα, Αργεντινή, Βραζιλία, Βολιβία, Εκουαδόρ, κτλ.) στη μάχη ενάντια στη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής, το «Σχέδιο Κολομβία» και όλα τα είδη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης.

Αυτό το πέπλο της τρομοκρατίας, που η νέα παγκόσμια τάξη προσπαθεί να εξαπλώσει στους λαούς, με σκοπό να παγιώσει αυτή τη βαρβαρότητα, συνοδεύεται από μια ενδυνάμωση του αυταρχισμού και της καταπίεσης μέσα στις χώρες. Νέοι νόμοι που καταργούν τα ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα ψηφίζονται και εφαρμόζονται.

Το ΠΣΕ αυτή την εποχή έχει πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις για την ειρήνη και κατά του πολέμου στο Ιράκ. Στις 15 Φεβρουαρίου, όταν πολλά εκατομμύρια διαδήλωναν σε όλο τον κόσμο, οι επιτροπές του ΠΣΕ συμμετείχαν ενεργά και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις πιο μαζικές διαδηλώσεις από ποτέ. Το ΠΣΕ πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει την παγκόσμια κινητοποίηση στις 12 Απρίλη, στην οποία ανταποκρίθηκαν εξήντα επτά (67) χώρες με εκατομμύρια διαδηλωτές.


Είναι σημαντικό για το ΠΣΕ, λαμβάνοντας υπ' όψιν την εμπειρία που απέκτησε από αυτή την πάλη, να συμβάλει στην ενίσχυση των εθνικών κινημάτων ειρήνης, να έρθει σε επαφή με φιλειρηνικά κινήματα και οργανώσεις σε χώρες όπου δεν είχαμε τέτοιες επαφές στο παρελθόν και να αναπτυχθούν συνεργασίες με αυτές.

Το ΠΣΕ χαιρετίζει το συνεχές και αυξανόμενο παγκόσμιο κίνημα κατά του πολέμου και της κατοχής του Ιράκ και εκφράζει την ειλικρινή του αλληλεγγύη με το λαό του Ιράκ στην επιθυμία τους για τη λήξη της κατοχής του τόπου τους και την άμεση απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων.

Το ΠΣΕ ενώνει τη φωνή του με τα εκατομμύρια των λαών που στηρίζουν τον παλαιστινιακό λαό, που έχει δει χιλιάδες θύματα τα τελευταία τρία χρόνια, κι ακόμα αντιμετωπίζει την επιβολή και τον έλεγχο της ισραηλινής κατοχής υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Χαιρετίζουμε θερμά τον παλαιστινιακό λαό, απαιτούμε την άμεση και καθολική απόσυρση όλων των ισραηλινών δυνάμεων από τα παλαιστινιακά κατεχόμενα εδάφη από το 1967 και υποστηρίζουμε τη μόνη βιώσιμη και δίκαιη λύση, την ίδρυση ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα, πλάι στο Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους για μια ακόμα φορά στοχεύουν την Κούβα, ενώ ο κουβανικός λαός υπερασπίζεται την επανάστασή του. Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ οργανώνει προβοκάτσιες, με στόχο να ανατρέψει την κουβανική κυβέρνηση, προσφέροντας στήριξη σε εγκληματικά στοιχεία. Το ΠΣΕ εκφράζει την ειλικρινή του αλληλεγγύη με τον κουβανικό λαό κατά του αμερικάνικου αποκλεισμού, υπέρ της εφαρμογής των ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται παράνομα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ.

Το ΠΣΕ εκφράζει τη συμπάθεια και αλληλεγγύη του με τα θύματα του τοξικού χημικού AGENT ORANGE που χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ και καλεί για δράση για τη βοήθεια και ανακούφιση των δεινών τους.

Το ΠΣΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του με τους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις από τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Το ΠΣΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του με το λαό της Κορέας, που αγωνίζεται ενάντια στην αμερικανική ηγεμονική πολιτική και για την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο. Το ΠΣΕ υποστηρίζει την ειρηνική επίλυση του πυρηνικού προβλήματος. Το ΠΣΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες να αναπτυχθεί η διαδικασία ειρήνευσης ανάμεσα στους λαούς της Βόρειας και Νότιας Κορέας και στο μονοπάτι που οδηγεί στην ενοποίηση της χερσονήσου υπό το φως της κοινής δήλωσης Βορρά - Νότου στις 15 Ιούνη 2000. Απαιτεί την καθολική απόσυρση του αμερικανικού στρατού από την κορεατική χερσόνησο. Σε αυτό το πνεύμα θα υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αιτία για τα δεινά των Παλαιστινίων είναι η κατοχή (2017-07-26 00:00:00.0)
Με τους λαούς ενάντια στον ιμπεριαλισμό (2009-09-22 00:00:00.0)
Σταματήστε το μακελειό (2009-01-06 00:00:00.0)
Συντονίζουμε την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό (2006-06-11 00:00:00.0)
Συντονισμένες προσπάθειες υπεράσπισης της ειρήνης (2003-07-09 00:00:00.0)
Προκαλούν την ανθρωπότητα με τα εγκλήματά τους (2000-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ