Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Δοκιμή Ολυμπιακής αστυνομοκρατίας!
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες οι κάτοικοι της Νίκαιας για τη συνεχιζόμενη κυβερνητική αδιαφορία
  • Η πόλη αστυνομοκρατούνταν και ούτε ο δήμαρχος είχε δικαίωμα πρόσβασης στο «Σπίτι της Αρσης Βαρών»! Κι αυτό γιατί στο νέο αθλητικό κέντρο γίνονταν διεθνείς αγώνες, για να δοκιμαστούν οι εγκαταστάσεις...

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των κατοίκων της Νίκαιας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των κατοίκων της Νίκαιας
Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συνθήματα όπως «Η Κοκκινιά δε θέλει κοροϊδία, με αγώνες γράφει ιστορία», απάντησαν χτες οι κάτοικοι του Δήμου Νίκαιας και η Δημοτική Αρχή στη συνεχιζόμενη κυβερνητική αδιαφορία απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που η πολιτική της προκάλεσε και υφίστανται σήμερα οι ίδιοι.

Στις 11.30 το πρωί, εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης που μπόρεσαν να προσέλθουν, με επικεφαλής το δήμαρχο Στέλιο Μπενετάτο, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κρήνης, και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο «Σπίτι της Αρσης Βαρών», όπου την ώρα εκείνη, πραγματοποιούνταν διεθνείς αγώνες στο πλαίσιο της γενικής δοκιμής των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις, όμως, που από νωρίς το πρωί βρίσκονταν εκεί - η παρουσία τους ήταν έντονη σε κάθε γειτονιά της πόλης - απωθούσαν διαρκώς τους κατοίκους και δεν τους επέτρεψαν να πλησιάσουν στο «Σπίτι της Αρσης Βαρών» για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά. Προκειμένου μάλιστα οι κάτοικοι και η δημοτική αρχή της πόλης να μην πλησιάσουν στο χώρο που βρίσκονταν οι ξένες αντιπροσωπείες, δε δίστασαν να επιστρατεύσουν ακόμα και τις ειδικές δυνάμεις που ήταν πανέτοιμες να επέμβουν.

Αποκλεισμένοι στα σπίτια τους

Τα μέτρα αυτά έντονης αστυνόμευσης που επιστρατεύτηκαν για να εμποδίσουν μια ειρηνική διαδήλωση των κατοίκων, κατήγγειλε ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, επισημαίνοντας πως «οι κάτοικοι, χτες, ήταν αποκλεισμένοι μέσα στην ίδια τους την πόλη. Αυτό δείχνει, την ανάλγητη πολιτική τους απέναντι σε δίκαια λαϊκά αιτήματα, σημείωσε, προσθέτοντας πως αυτό προϊδεάζει και τι θα γίνει κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων».

Ο Στέλιος Μπενετάτος αναφερόμενος στους λόγους της νέας αυτής χτεσινής διαμαρτυρίας, υπενθύμισε τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος, καθώς και την παντελή απουσία έργων, προκειμένου να αναβαθμιστεί η καθημερινή ζωή των κατοίκων και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη σωστή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αξίζει να σημειώσουμε πως για τις ανάγκες του αθλήματος της άρσης βαρών, κατασκευάστηκε ένα κτίριο που η αξία του ξεπερνά τα 17 δισ. δραχμές. Ομως ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις για την απαιτούμενη υποδομή και τα απαραίτητα συνοδευτικά έργα, που από όλες τις πλευρές αναγνωρίζονται ως αναγκαία.

Ακόμα και χτες το πρωί που γίνονταν οι διεθνείς αγώνες, όλοι οι χώροι γύρω από το «Σπίτι της Αρσης Βαρών» παρέμεναν ένας σκουπιδότοπος. Κι αυτό, ενώ η δημοτική αρχή έχει επισημάνει στην κυβέρνηση την ανάγκη για έργα και παρεμβάσεις γύρω από το χώρο, τις ελλείψεις στον τομέα καθαριότητας που αντιμετωπίζει και μια σειρά άλλα ζητήματα. Ομως η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα.

Χωρίς τα έργα αυτά, που αναφέρονται τόσο στο «Μνημόνιο Συνεργασίας» όσο και στο «Επιχειρησιακό Σχέδιο», ο Δήμος Νίκαιας, έχει από καιρό κάνει σαφές πως είναι αδύνατο να φιλοξενήσει χωρίς προβλήματα τους χιλιάδες επισκέπτες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Παράλληλα, ο Δήμος διεκδικεί καλύτερους όρους για τη φιλοξενία και τις υπηρεσίες που πρέπει να παρέχει στους επισκέπτες. Μια πόλη δηλαδή καθαρή, με δρόμους πρόσβασης, με πλατείες, με πάρκινγκ, με όλα τα έργα που έχουν κριθεί σαν απαραίτητα, ολοκληρωμένα. Για όλα αυτά όμως η κυβέρνηση αδιαφορεί. Προκειμένου όμως χτες να μπορούν με άνεση να προσέλθουν στο χώρο οι αντιπροσωπείες των αθλητών και αφού δε φρόντισαν να υπάρχουν οι προϋποθέσεις μέσα από τα αναγκαία έργα, η Τροχαία υποχρέωσε τους κατόχους των αυτοκινήτων, τοιχοκολλώντας μάλιστα στα σπίτια και σχετικές ανακοινώσεις, να τα απομακρύνουν από τα πεζοδρόμια έξω από τα ίδια τους τα σπίτια.

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αγανάκτηση των κατοίκων που είδαν πως όχι μόνο τους περιορίζουν και τους αστυνομοκρατούν μέσα στην ίδια τους την πόλη, αλλά τους κάνουν έξωση και μέσα από τα σπίτια τους.

«Η στάση της κυβέρνησης δείχνει ότι η ίδια υπονομεύει το εγχείρημά της», είπε ο Στ. Μπενετάτος και πρόσθεσε πως «αυτή η κινητοποίηση δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε θα είναι η τελευταία. Η στάση των υπευθύνων δείχνει ότι πρέπει να είμαστε διαρκώς σε ετοιμότητα για να κερδίσουμε αυτά που μας ανήκουν. Αυτή η πόλη έχει ιστορία και θα έχει και μέλλον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ