Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΙΚΠΑ
Πωλούνται και τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα!

Βγαίνουν στον πλειστηριασμό μετά την εκποίηση των οικοπέδων του Ιδρύματος

Τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα (ΙΑΚ) του ΠΙΚΠΑ παίρνουν σειρά για πλειστηριασμούς μετά την έναρξη πώλησης των οικοπέδων του Ιδρύματος ως συνέπεια της διάλυσης της Πρόνοιας με το νόμο 3106/2003 που ψήφισε η κυβέρνηση. Οπως αποκάλυψε χτες ο «Ρ», προχτές πουλήθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά του ΠΙΚΠΑ οικόπεδο στην Κηφισιά, ενώ στις 17.12.2003 βγαίνει σε πλειστηριασμό το κτίριο που στεγάζεται το ΙΑΚ στη Θεσσαλία. Επίσης, σειρά για πλειστηριασμό παίρνει οικόπεδο του ΠΙΚΠΑ στη Γλυφάδα στις αρχές του Γενάρη του 2004.

Οι πλειστηριασμοί των περιουσιακών στοιχείων γίνονται για να πληρωθούν αυξήσεις στο εφάπαξ που κέρδισαν οι εργαζόμενοι με μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες, οι οποίοι άρχισαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και αφορούσαν σε περιπτώσεις συνταξιοδοτηθέντων απ' το 1985 και εντεύθεν. Μάλιστα, κάποιες από αυτές τις αποφάσεις τελεσιδικούν, ενώ οι διεκδικητές τους έχουν πεθάνει! Εκτός απ' τις αυξήσεις στο εφάπαξ υπάρχουν και ορισμένες διεκδικήσεις εν ενεργεία εργαζομένων για τις οποίες υπάρχουν θετικές τελεσίδικες αποφάσεις.

Τέτοιες αποφάσεις για πλειστηριασμούς υπήρξαν αρκετές στο παρελθόν αλλά το γραφείο δικαστικού του ΠΙΚΠΑ με τη συνδρομή των εργαζομένων τις απέτρεψαν έστω και την τελευταία στιγμή. Τα πράγματα όμως άλλαξαν με την ισχύ του διαλυτικού νόμου για την Πρόνοια 3106 που ψήφισε η κυβέρνηση στις αρχές του 2003, σύμφωνα με τον οποίο το ΠΙΚΠΑ έπαψε να υπάρχει πια ως νομική υπόσταση μετά την 7.8.2003. Κι ενώ το υπουργείο Υγείας φρόντισε να πάρει την περιουσία του ΠΙΚΠΑ υπό την κατοχή του, δεν ανέλαβε και νομότυπα τις υποχρεώσεις για τη διευθέτηση των δικαστικών αποφάσεων του Ιδρύματος έναντι των εργαζομένων.

Πορεία των εργαζομένων του ΠΙΚΠΑ όταν ψηφιζόταν ο νόμος 3106 με αίτημα: «ΟΧΙ στη διάλυση του ΠΙΚΠΑ»
Πορεία των εργαζομένων του ΠΙΚΠΑ όταν ψηφιζόταν ο νόμος 3106 με αίτημα: «ΟΧΙ στη διάλυση του ΠΙΚΠΑ»
Εγκαιρα οι εργαζόμενοι είχαν ζητήσει ή την αναστολή του σχετικού άρθρου με το οποίο παύει η νομική υπόσταση του ΠΙΚΠΑ ή την άμεση νομοθετική ρύθμιση για την ανάληψη των υποχρεώσεων - κίνηση η οποία έγινε την προηγούμενη βδομάδα με τροπολογία σε ένα απ' τα νομοσχέδια-«σκούπα». Ετσι εξελίχτηκε σε δώρο άδωρο η έγκριση 640.000 ευρώ για την πληρωμή κάποιων ενταλμάτων που εγκρίθηκαν στην καταληκτική ημερομηνία ύπαρξης του ΠΙΚΠΑ - δηλαδή στις 7.8.2003 - καθώς απ' την επομένη μπορούσαν να ενταλματοποιηθούν γιατί το ΠΙΚΠΑ δεν υπήρχε πια!

Αλλά και την τελευταία στιγμή, προχτές, το υπουργείο Υγείας μπορούσε να αποτρέψει την εκποίηση του οικοπέδου στην Κηφισιά αν λίγες ώρες πριν τον πλειστηριασμό του οικοπέδου δεχόταν την καταβολή ενός ποσού «έναντι» του εντάλματος που θα έκοβε το ίδιο το υπουργείο. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ποσό που ζήτησε ο δικαστικός επιμελητής για «έναντι» δεν ξεπερνούσε τις 15.000 ευρώ όταν το ένταλμα συνολικά θα ήταν για 130.000 ευρώ. Το οικόπεδο στην Κηφισιά πουλήθηκε λίγο πάνω από 360.000 ευρώ (δηλαδή 122,6 εκατ. δραχμές) όταν η κοστολόγησή του ήταν 1.027.000 ευρώ (δηλαδή 350 εκατ. δραχμές)!

Τώρα στους πλειστηριασμούς ακολουθούν τα ΙΑΚ - βρίσκονται και αυτά στον αέρα καθώς έχουν χάσει τη νομική τους υπόσταση - και τα οποία πρόσφεραν σημαντικές υπηρεσίες στις ανασφάλιστες ομάδες του πληθυσμού.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση επικεντρώνει την προσοχή της στους - όπως λέει - αδύναμους. Αλλά τα λόγια έχουν χάσει πια την έννοιά τους, ενώ οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν μπορούν να αρθούν ούτε σε ρόλο λογιστή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ