Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Κόψτε το λαιμό σας!

Προκλητικότατα ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών, Λ. Παπαδήμας, ομολόγησε ότι η κυβέρνηση εγκρίνει τις 600 απολύσεις, αφού - όπως είπε - οι δημοτικές επιχειρήσεις είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Σ' αυτές όμως τις επιχειρήσεις είναι που στέλνει 25.000 άνεργους να πιάσουν δουλιά με μερική απασχόληση!

Eurokinissi

Προγράμματα κατάρτισης και επιδόματα ανεργίας πρότεινε η κυβέρνηση στους εκατοντάδες υπό απόλυση απεργούς των δημοτικών επιχειρήσεων του Δήμου Ανω Λιοσίων που χτες, έβδομη μέρα της απεργίας τους, συγκεντρώθηκαν στη Βουλή, όπου και συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ με αφορμή τις 500 απολύσεις, που εξήγγειλε ο δήμαρχος Ν. Παπαδήμας, οι οποίες μπορεί να φτάσουν και τις 600! Χτες ο «υπάλληλος» της κυβέρνησης, δήμαρχος των Α. Λιοσίων, ζήτησε σε συνάντηση με τα σωματεία των εργαζομένων να ανοίξουν τα λογιστήρια για να δοθούν οι αποζημιώσεις στους απολυμένους! Η απεργία συνεχίζεται και σήμερα για όγδοη μέρα, ενώ στις 9 το πρωί οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, προκειμένου να απαντήσουν, όπως δήλωσε η πρόεδρος του σωματείου των δημοτικών επιχειρήσεων Φωτεινή Τριανταφυλλοπούλου με πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Δεν μπορεί να υπάρξει παρέμβαση!

Ανάλγητος απέναντι στους απολυμένους εργαζόμενους στις Δημοτικές Επιχειρήσεις του Δήμου Ανω Λιοσίων εμφανίστηκε στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας. Ταυτόχρονα ήταν αποκαλυπτικός όχι μόνο για τους υπό απόλυση των Ανω Λιοσίων, αλλά και για το σύνολο των νέων θυμάτων της κυβερνητικής πολιτικής, τους 25.000 ανέργους που τους σπρώχνει στη μερική απασχόληση σε φορείς του Δημοσίου, αλλά με πρόσληψη από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Οπως εν ψυχρώ ομολόγησε, το μέλλον όλων τους είναι μόνο η ανεργία!

Απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι' αυτούς επειδή «οι δημοτικές επιχειρήσεις αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ». Λειτουργούν, είπε, σαν επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και δεν έχουν τη δυνατότητα επιχορήγησης ούτε από το Δήμο, ούτε από την κυβέρνηση. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία παρέμβαση, είπε χαρακτηριστικά, και το μόνο που μπορεί να γίνει για τους απολυμένους είναι να καλυφθούν με ένα επίδομα ανεργίας ή να ενταχθούν σε προγράμματα κατάρτισης.

Δεν παρέλειψε να στηρίξει τον εκλεκτό της κυβέρνησης δήμαρχο Ανω Λιοσίων λέγοντας ότι είναι ένας «πετυχημένος δήμαρχος» που έδωσε δουλιά σε δημότες «στο μεγαλύτερο ποσοστό που έχει δώσει άλλος δήμαρχος», ενώ ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι που απολύονται είχαν κληθεί να εργαστούν για την κάλυψη των αναγκών που δημιούργησε ο σεισμός του 1999, ανάγκες που έχουν ήδη καλυφθεί.

Αυτό που γίνεται στα Ανω Λιόσια θα επεκταθεί και στους άλλους δήμους, τόνισε στην παρέμβασή του ο Αντ. Σκυλλάκος και υπογράμμισε: «Ηδη έχουν απολυθεί 600 και σε λίγες μέρες απολύονται άλλοι 500. Μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους ξεπερνούν τις 5.000 και εσείς έρχεστε να πείτε ότι δεν μπορείτε να παρέμβετε, γιατί υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο. Εσείς το φτιάξατε αυτό το θεσμικό πλαίσιο, γιατί δεν επιτρέπατε προσλήψεις που να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έτσι οι δήμοι αναγκάστηκαν να κάνουν δημοτικές επιχειρήσεις που προσφέρουν κοινωνικό έργο». Οι εργαζόμενοι αυτοί, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, εργάζονται από επτά μέχρι δεκαπέντε χρόνια, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Εάν απολυθούν αυτοί, τόνισε, θα μπουν ιδιώτες στις δραστηριότητες που καλύπτουν οι δημοτικές επιχειρήσεις. Εξάλλου, υπογράμμισε ο Αντ. Σκυλλάκος, κατεύθυνση της κυβέρνησης και της ΝΔ είναι να λειτουργούν οι δήμοι ως ανώνυμες εταιρίες για να περάσουν στο ιδιωτικό κεφάλαιο οι δραστηριότητές τους.

Καταλήγοντας τόνισε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να παίζει το ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου», αφού ο συγκεκριμένος δήμαρχος είναι «δικό σας παιδί που ενισχυόταν με κάθε τρόπο για να εκλέγεται και τώρα πετάει τον κόσμο στο δρόμο».

Μετά τη Βουλή οι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, όπου συνεδρίαζε η Εκτελεστική Επιτροπή μετά από παρέμβαση της ΔΑΣ με θέμα τις απολύσεις στα Α. Λιόσια και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην «Ολυμπιακή Αεροπορία». Η ΕΕ του ΕΚΑ με τις ψήφους των ΠΑΣΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» απέρριψε την πρόταση της ΔΑΣ για την κήρυξη καταρχήν 4ωρης στάσης εργασίας και συγκέντρωσης συμπαράστασης στους απεργούς των Α. Λιοσίων και αποφάσισε να ζητήσει τριμερή συνάντηση με το δήμαρχο και τον υφυπουργό Εργασίας Λ. Τζιόλα! Για τους εργαζόμενους της ΟΑ δεν αποφάσισε καν «διάλογο», παρά εκδήλωσε γραπτώς τη συμπαράσταση του ΕΚΑ! Να σημειωθεί ότι ο μοναδικός εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, Γ. Ταυρής, στην ΕΕ αποχώρησε μόλις οι εργαζόμενοι έφτασαν στο ΕΚΑ, πράξη που καταγγέλθηκε έντονα από τους εκπροσώπους της ΔΑΣ. «Η απόφαση της πλειοψηφίας της ΕΕ του ΕΚΑ εξυπηρετεί τον εργοδότη μας», δήλωσε η Φ. Τριανταφυλλοπούλου, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΣΠΕΡΤ και άλλων σωματείων του κλάδου συναντήθηκαν με τον Ν. Παπαδήμα και ζήτησαν να ανακληθούν οι απολύσεις από το ραδιοφωνικό σταθμό «Ξένιο». Ο δήμαρχος απάντησε ότι οι απολύσεις θα γίνουν, γιατί δεν μπορεί να πληρώνει κάποια δισεκατομμύρια για χαμηλή ακροαματικότητα!

Να μη σκύψετε το κεφάλι

Τη στήριξη και την αλληλεγγύη του κλάδου των οικοδόμων στον αγώνα των απεργών στις δημοτικές επιχειρήσεις των Α. Λιοσίων, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Καταγγέλλει ότι η κυβερνητική απόφαση για τις απολύσεις δεν είναι ξαφνική. «Η κυβέρνηση - σημειώνει - χρησιμοποίησε τους δήμους φερέφωνα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, για να επιβάλλει μέσω των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης την καταστρατήγηση συμβάσεων, εργασιακών σχέσεων, κοινωνικής ασφάλισης. Τους χρησιμοποίησε για να περάσει την πολιτική των αναδιαρθρώσεων, την πολιτική της μετατροπής των δήμων σε ανώνυμες εταιρίες, τους χρησιμοποίησε για να επιταχύνει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και να επιβάλλει τη μερική απασχόληση, τη μερική αμοιβή, τη μερική σύνταξη».

Τονίζει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα από αυτήν την πολιτική, καθώς και για το ποιες δυνάμεις τους στηρίζουν και βρίσκονται δίπλα τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδρά στις μεθοδεύσεις (2005-04-19 00:00:00.0)
Δε «συναινούν» και συνεχίζουν τον αγώνα τους (2003-12-23 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα τους ακόμα πιο δυναμικά (2003-12-13 00:00:00.0)
Στο δρόμο 500 εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης (2003-12-05 00:00:00.0)
Αυταρχισμός και απολύσεις πάνε μαζί (2003-07-05 00:00:00.0)
Κυβέρνηση - Παπαδήμας πέταξαν στο δρόμο 675 εργαζόμενους (2003-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ