Κυριακή 18 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Η ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΟ 35ΩΡΟ
Ζητάμε καθολική εφαρμογή με πλήρη δικαιώματα

Με άμεση κατάθεση σχεδίου νόμου απαντά το ΚΚΕ στους «λαθρεπιβάτες της ανανέωσης και της αλλαγής»

Στην κατάθεση σχεδίου νόμου, τις αμέσως επόμενες μέρες, για καθολική εφαρμογή 35ωρου, με 7 ώρες δουλιά για 5 μέρες τη βδομάδα, με αποδοχές αντίστοιχες των αναγκών και της δουλιάς των εργαζομένων, με πλήρη κοινωνικο- ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς ευελιξία και μερική απασχόληση, θα προχωρήσει το ΚΚΕ, όπως ανακοίνωσε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Με δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε σχετικά με το θέμα του 35ωρου:

«Τις δύο τελευταίες μέρες ξεσηκώθηκε πολύς θόρυβος απ' τους λαθρεπιβάτες ιδιαίτερα της ανανέωσης και της αλλαγής, γύρω από το θέμα του 35ωρου.

Πρόκειται βεβαίως για μια καραμέλα απάτης.

Πρώτα πρώτα, αυτή η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα κεντρικά συνδικαλιστικά όργανα είναι που ευθύνονται για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση του 8ωρου, την επιβολή ελαστικών μορφών απασχόλησης, της μερικής απασχόλησης, που έχουν οδηγήσει άλλους μεν να δουλεύουν τρεις και τέσσερις ώρες με ψίχουλα και με ελάχιστη Κοινωνική Ασφάλιση ή και χωρίς και άλλοι να δουλεύουν 45, 48 και 54 ώρες τη βδομάδα.

Αυτή, λοιπόν, η συζήτηση για το 35ωρο είναι ψευδεπίγραφη.

Διότι οι σκέψεις τους για το 35ωρο και αυτά που περιγράφουν, απέχουν πάρα πολύ, ή μάλλον τις χωρίζει μεγάλο χαντάκι, με το αίτημα για επιβολή του 35ωρου που προβάλλουν η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι και ένα τέτοιο αίτημα προβάλλει και υπερασπίζεται το ΚΚΕ.

Εμείς υπερασπιζόμαστε την καθολική εφαρμογή του 35ωρου, 5 μέρες τη βδομάδα εργασία με 7 ώρες τη μέρα, χωρίς όμως την ευελιξία της εργασίας, τη μερική απασχόληση, τη λογική της διευθέτησης του συνολικού εργάσιμου χρόνου, με αποδοχές αντίστοιχες με τις ανάγκες και τη δουλιά των εργαζομένων και χωρίς μείωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Οι προτάσεις που ακούγονται μέχρι τώρα για το 35ωρο, σκοπίμως αποσυνδέουν το 35ωρο από τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Μιλούν για στασιμότητα αποδοχών και κάνουν πως δε βλέπουν ότι το αίτημα είναι για καθολικό 35ωρο.

Είναι επίσης ψεύτικο το δίλημμα που μπαίνει μπροστά στους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους ότι το 35ωρο θα τους πλήξει. Αυτό που κυρίως τους πλήττει είναι η δράση των πολυεθνικών και μονοπωλιακών επιχειρήσεων, η ευελιξία ωραρίου που εφαρμόζουν αυτές οι μεγάλες επιχειρήσεις και η θέλησή τους να επιβάλουν δουλιά 7 μέρες τη βδομάδα.

Το ΚΚΕ υπερασπίζεται σταθερά το 35ωρο και θα μπει σ' αυτή την πρόκληση της συζήτησης που γίνεται - έστω και προεκλογικά - καταθέτοντας σχέδιο νόμου στη Βουλή.

Τουλάχιστον, έστω και λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, να ξεκαθαριστεί κάθε κόμμα τι λέει και τι εννοεί με το 35ωρο.

Γιατί, πραγματικά, είναι απαράδεκτο - είναι ο πιο επιεικής λόγος που μπορώ να χρησιμοποιήσω - να κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους, να θέλουν να κλέψουν ψήφους για να τις χρησιμοποιήσουν εναντίον τους και να τους οδηγήσουν σε έναν εργασιακό μεσαίωνα και από την πλευρά του χρόνου εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ