Τρίτη 10 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δημαγωγία και πόλωση

Η δημαγωγία και η πόλωση αποτελούν τα ισχυρά όπλα της ηγεσίας της ΝΔ στην «τελική ευθεία» για τις κάλπες, ενώ ο Κ. Καραμανλής παίρνει «πάνω του» την καθημερινή εκλογική τακτική, επιχειρώντας τονωτικές ενέσεις στα μέλη και τους οπαδούς του κόμματός του.

Η απόφαση της ηγεσίας της ΝΔ να ενισχύσει τις φιλολαϊκή ρητορεία υπαγορεύτηκε και από τα «μηνύματα» που φτάνουν από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τη «ζημιά» που έχει υποστεί από τις θέσεις της για το Ασφαλιστικό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής υποχρεώθηκε, κατά τη διάρκεια των ομιλιών του το Σαββατοκύριακο, να επαναλαμβάνει διαρκώς ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν τα όρια ηλικίας και οι εισφορές, ενώ δεν παραλείπει να διαφημίζει τα «δολώματά» του περί αύξησης του ΕΚΑΣ και των αγροτικών συντάξεων μέχρι το 2008. Παράλληλα, ξεκινά νέο γύρο περιοδειών στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας, αρχής γενομένης αύριο από το Περιστέρι.

Σταθερή επιδίωξη του Κ. Καραμανλή είναι να δημιουργήσει την αίσθηση ότι το κόμμα του είναι ήδη «πλειοψηφικό ρεύμα», που εκφράζει την «πολιτική αλλαγή». Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του στην ομιλία του, το βράδυ της Κυριακής στη Θήβα, τελευταίο σταθμό της πορείας του «από το Βορρά στο Νότο». Το μήνυμα είναι ένα, τόνισε: «Ολη η Ελλάδα, μια φωνή, μια φωνή που ζητά πολιτική αλλαγή. Εκφράζουμε το νέο, το μεγάλο κοινωνικό ρεύμα, που δίνει στη χώρα νέα προοπτική».

Ο Κ. Καραμανλής επαναλαμβάνει, σε κάθε ομιλία του, τους βασικούς άξονες του προγράμματός του σε κάθε τομέα (Παιδεία, Υγεία, αγρότες, μικρομεσαίους), πασχίζοντας να πείσει ότι διαθέτει «λύσεις», και μάλιστα φιλολαϊκές, για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Την ίδια στιγμή, επιχειρεί να πείσει ότι η κυβέρνηση, που αντιγράφει το πρόγραμμα του κόμματός του, είναι αναξιόπιστη να το εφαρμόσει: «Επαναλαμβάνοντας στα λόγια τις δικές μας επιλογές για επένδυση στην Παιδεία και τον Πολιτισμό, για μετάβαση σ' ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων, για Νέα Οικονομική Πολιτική, δεν πείθουν κανέναν», είπε στη Λαμία ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Ομολογούν απλά την αποτυχία και τις ευθύνες τους για τη σημερινή κατάσταση. Αναγνωρίζουν ότι ο κόσμος εμπιστεύεται και υιοθετεί τις θέσεις μας. Αυτό τους φοβίζει. Και γι' αυτό ακριβώς προσπαθούν να δημιουργήσουν σύγχυση στην κοινωνία».

Το φιλολαϊκό προσωπείο δεν τον εμποδίζει να ασκεί κριτική «από τα δεξιά» στο ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά στην «ανάπτυξη»: «Στα χρόνια που πέρασαν, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αντί να προωθήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, επέμειναν στη συντηρητική διαχείριση και τις πελατειακές σχέσεις. Αντί να συγκρουστούν με τα προβλήματα, τα έκρυβαν κάτω από το χαλί. Αντί να απελευθερώσουν τις αγορές, περιορίστηκαν σε μετοχοποιήσεις εισπρακτικού χαρακτήρα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε χθεσινοβραδινή ομιλία του σε μέλη Επιμελητηρίων.

Στο μεταξύ, από το Γραφείο Τύπου διαψεύστηκαν, ως ανυπόστατα, δημοσιεύματα που έφεραν τον Θ. Ρουσόπουλο να αναλαμβάνει την ευθύνη της προεκλογικής καμπάνιας σε βάρος του Γ. Σουφλιά, εξαιτίας του «αυτογκόλ» που σημείωσε ο τελευταίος με το χειρισμό των θέσεων για το Ασφαλιστικό. «Η ευθύνη και η προετοιμασία της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος ανήκει στον κ. Γιώργο Σουφλιά και στον κ. Θόδωρο Ρουσόπουλο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, στην οποία σημειώνεται ότι «η ομάδα συνεδριάζει, σε ημερήσια βάση, στο γραφείο του κ. Σουφλιά», ενώ «την τελική έγκριση της καμπάνιας έχει ο Κ. Καραμανλής». Ωστόσο, στελέχη της Ρηγίλλης δεν κρύβουν ότι ο Γ. Σουφλιάς περνά σε «δεύτερο πλάνο», ενώ το επικοινωνιακό επιτελείο υπό τον Θ. Ρουσόπουλο αναλαμβάνει το συντονισμό της προεκλογικής καμπάνιας, προκρίνοντας την τακτική της «άμεσης απάντησης» στην κυβερνητική προπαγάνδα.

Με Παπαθεμελή

Σε συνεργασία του κόμματος του Στ. Παπαθεμελή με τη ΝΔ, κατέληξαν τελικά οι πολυήμερες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις. Η πανηγυρική ανακοίνωση της συνεργασίας θα γίνει μετά τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα το μεσημέρι οι Κ. Καραμανλής και Στ. Παπαθεμελής, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν και χθες συνάντηση, όπου συμφωνήθηκαν οι «λεπτομέρειες» της συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στ. Παπαθεμελής θα είναι υποψήφιος στην Α` Θεσσαλονίκης με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, ενώ άλλα δύο ή τρία μέλη του Δημοκρατικής Αναγέννησης αναμένεται να βρεθούν στις λίστες της ΝΔ, αλλά όχι στο Επικρατείας, όπως διευκρίνιζαν από τη Ρηγίλλης, προκειμένου να δείξουν ότι δε θα επαναλάβουν το «λάθος» της συνεργασίας με τους «Φιλελεύθερους» του Στ. Μάνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ