Τρίτη 10 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Για την ψηφοφορία των ετεροδημοτών

Ενημερωτική εγκύκλιο, για τον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίσουν οι 148.078 ετεροδημότες που αξιοποίησαν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους, εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Υπενθυμίζουμε πως όσοι ετεροδημότες δεν αξιοποίησαν αυτή τη δυνατότητα, θα πρέπει να μεταβούν υποχρεωτικά στον τόπο όπου είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν, καθώς δεν ισχύει η απαλλαγή λόγω χιλιομετρικής απόστασης.

Για πρώτη φορά στις επικείμενες εκλογές οι ετεροδημότες θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Ψηφίζουν όπως και οι υπόλοιποι εκλογείς, από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που συστήνονται μόνο στις πρωτεύουσες των νομών. Οι εκλογείς που περιλαμβάνονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, απαγορεύεται να ψηφίσουν στο δήμο ή την κοινότητα, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

Τα εκλογικά τμήματα όπου ψηφίζουν οι ετεροδημότες είναι μεικτά ή αμιγή. Στα μεικτά ψηφίζουν ετεροδημότες που προέρχονται από παραπάνω από μία εκλογικές περιφέρειες. Στα αμιγή εκλογικά τμήματα ψηφίζουν ετεροδημότες που προέρχονται από μία εκλογική περιφέρεια. Στην περίπτωση που σε ένα δήμο οι υπεύθυνες δηλώσεις ετεροδημοτών που θα κατατεθούν από εκλογείς μιας ευρύτερης εκλογικής περιφέρειας δεν ξεπερνούν τις 40, τότε αυτοί δεν μπορούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες σ' αυτόν το δήμο. Δηλαδή, αν, π.χ., στο Δήμο Ν. Ιωνίας υποβληθούν συνολικά 39 αιτήσεις από ετεροδημότες εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους των Νομών Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας, που αποτελούν την ευρύτερη εκλογική περιφέρεια Θεσσαλίας, τότε αυτοί δεν μπορούν να ψηφίσουν στη Ν. Ιωνία ως ετεροδημότες, αλλά θα ψηφίσουν κανονικά στον τόπο όπου είναι εγγεγραμμένοι. Γι' αυτό ο κάθε ετεροδημότης πρέπει ήδη να ενημερωθεί αν έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών.

Οι Νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης θεωρούνται ενιαίες αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες. Δηλαδή, οι Α` και Β` Αθηνών, Α` και Β` Πειραιά του Νομού Αττικής και οι Α` και Β` Θεσσαλονίκης θεωρούνται ενιαία εκλογική περιφέρεια η κάθε μία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο δημότης - εκλογέας του Δήμου Πειραιά που διαμένει στο Δήμο Αθηναίων, δε θεωρείται ετεροδημότης, δηλαδή πρέπει να ψηφίσει στο Δήμο Πειραιά. Εννοείται, όμως, ότι ο δημότης του Δήμου Πειραιά που κατοικεί για παράδειγμα στο Δήμο Λάρισας θεωρείται ετεροδημότης και μπορεί να ψηφίσει στη Λάρισα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οδηγίες για τους ετεροδημότες και τις μεταδημοτεύσεις (2023-03-18 00:00:00.0)
Οδηγίες για τους ετεροδημότες και τις μεταδημοτεύσεις (2023-02-02 00:00:00.0)
Χρήσιμες πληροφορίες για τους ψηφοφόρους (2015-01-18 00:00:00.0)
Πώς ψηφίζουν οι ετεροδημότες (2007-09-16 00:00:00.0)
Οι ετεροδημότες (2007-09-15 00:00:00.0)
Θα ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους (2003-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ