Κυριακή 9 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ανελεύθερος «πλουραλισμός» των ΜΜΕ

Κάτω από άνισους όρους, με σχεδόν εξαφανισμένα τα λεγόμενα «μικρότερα» κόμματα, διεξήχθη ο προεκλογικός αγώνας μέσα από τα ΜΜΕ. Προκλητικά τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια καταπάτησαν και παραβίασαν όχι μόνο κάθε έννοια ίσης μεταχείρισης, αλλά ακόμη και την αναλογική ισότητα, που έθεταν ως όρο η Οδηγία του ΕΣΡ και η απόφαση της Διακομματικής. «Νικητής» της προεκλογικής περιόδου αποδείχτηκε -με πρωτεργάτες τους υπεύθυνους των τηλεοπτικών σταθμών- ο δικομματισμός, σε βάρος ακόμη και αυτών των δικών τους θεσμών, αλλά κυρίως της αντικειμενικής ενημέρωσης του ελληνικού λαού. Πάνω από 90% του χρόνου των δελτίων ειδήσεων που αφορούσε στην προεκλογική δραστηριότητα των κομμάτων, τα τεσσάρα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια (MEGA, ANTENNA, STAR, ALPHA) το διέθεσαν στις ανούσιες αντιπαραθέσεις εκπροσώπων των δύο μεγάλων κομμάτων. Τους στοιχειώδεις κανόνες του προεκλογικού παιχνιδιού δεν τήρησε ακόμη και η ΕΡΤ, που ούτε στην ευαίσθητη προεκλογική περίοδο, έκοψε τον ομφάλιο λώρο με τη Ζαλοκώστα και του Μαξίμου, προσφέροντας το μισό χρόνο μέσα από τα δελτία ειδήσεων, στο κυβερνών κόμμα αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τους άρρηκτους δεσμούς της διοίκησης και των υπευθύνων της ΕΡΤ με το ΠΑΣΟΚ.

Τα ίδια πρόσωπα των δύο μεγάλων κομμάτων περιφέρονταν από εκπομπή σε εκπομπή, ενώ οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων και ιδιαίτερα του ΚΚΕ, μέχρι και το παραπέντε της ημέρας των εκλογών ήταν αποκλεισμένοι από την πλειονότητα των ενημερωτικών εκπομπών των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών, αλλά και της ΕΤ-1. Μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν από την κάλπη οι ιδιωτικοί σταθμοί πρόβαλλαν τα σκηνοθετημένα σόου του δικομματισμού, με γαρνιτούρα τις γυμνόστηθες αλλοδαπές του Βεργή. «Σοβαρά» και «μεγάλα» κανάλια εξορίσανε τα δεκάλεπτα των κομμάτων στις 6 το πρωί και τις συνεντεύξεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της «ελάσσονος» αντιπολίτευσης σε ώρες του μεσημεριού. Αποκορύφωμα του δικομματικού τηλεοπτικού μονοπωλίου ήταν το «ντιμπέιτ» των πρωταγωνιστών του δικομματισμού, που έγινε σίριαλ με διαστάσεις που έφθασαν μέχρι του σημείου δημοσιογράφοι να κάνουν ρεπορτάζ για τα σαρδάμ των δύο πολιτικών αρχηγών και για το πόσο νερό... κατανάλωσαν (!) στη διάρκεια των σκηνοθετημένων μονολόγων τους.

Τα στοιχεία της παραβίασης


Η κατάφωρη παραβίαση ακόμη και αυτής της αναλογικής ισότητας αποδεικνύεται και από τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Στοιχεία που εικονογραφούν τα ανοιχτά τηλεοπτικά «παράθυρα» στα δύο μεγάλα κόμματα και τις «κλειστές» κάμερες στο λόγο και τις απόψεις των εκπροσώπων των λεγομένων μικρών κομμάτων και ιδιαίτερα του ΚΚΕ. Το ΕΣΡ είχε εκδώσει Οδηγία σύμφωνα με την οποία από τις 21 Φλεβάρη, αφού ήδη είχε ξεκινήσει η άτυπη προεκλογική περίοδος θα έπρεπε τα κανάλια να τηρούν την αναλογική ισότητα. Τα τελευταία στοιχεία του ΕΣΡ περιλαμβάνουν και την πρώτη εβδομάδα της τυπικής έναρξης της προεκλογικής περιόδου. Σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΣΡ που καλύπτουν την προεκλογική περίοδο από τις 21 Φλεβάρη έως τις 19 Μάρτη, κυρίαρχος του τηλεοπτικού προεκλογικού παιχνιδιού είναι ο δικομματισμός και οι εκπρόσωποί του, όπως φαίνεται και από το σχετικό πίνακα.

Σε συνολικό χρόνο 84.583 δευτερολέπτων που διατέθηκε μέσα από τα δελτία ειδήσεων στην προβολή των κομμάτων στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA, ANTENNA, STAR, ALPHA, το 91% διατέθηκε για τα δύο μεγάλα κόμματα. Οι ίδιες προκλητικές διακρίσεις παρατηρήθηκαν και στις ενημερωτικές εκπομπές των τεσσάρων μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών σχετικά με την προβολή εκπροσώπων των κομμάτων. (Βλέπε σχετικό πίνακα).

Εξαφανισμένο σχεδόν ήταν το ΚΚΕ από τις ενημερωτικές εκπομπές του ΑΝΤΕΝΝΑ σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΣΡ, για την περίοδο από τις 21 Φλεβάρη έως τις 19 Μάρτη. Σε σύνολο 33 εκπομπών εκπρόσωπος του ΚΚΕ συμμετείχε μόνο σε 1, ενώ σε 31 συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, σε 23 της ΝΔ, σε 10 του ΣΥΝ και σε 6 του ΔΗΚΚΙ.

Το μισό χρόνο που διέθεσε η ΕΡΤστην προεκλογική δραστηριότητα των κομμάτων μέσα από τα δελτία ειδήσεων, τον παραχώρησε στο ΠΑΣΟΚ. Σε σύνολο 110.738 δευτερολέπτων δόθηκαν για την προβολή του κυβερνώντος κόμματος 52.610 δευτερόλεπτα (47,5%), 28.905 (26,1%) στη ΝΔ, στο ΚΚΕ 9.948 (8,98%), 10.076 (9,1%) στο ΣΥΝ και 9.199 δευτ. (8,3%) στο ΔΗΚΚΙ. Σε σύνολο επίσης 96 εκπομπών στα τρία κρατικά κανάλια ΕΤ-1, ΝΕΤ και ΕΤ-3 τη «μερίδα του λέοντος» της συμμετοχής εκπροσώπων καταλαμβάνουν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ με 87 συμμετοχές και ακολουθεί η ΝΔ με 67, το ΚΚΕ με μόλις 19 εκπροσώπους, ο ΣΥΝ με 36 και το ΔΗΚΚΙ με 17. Προκλητικά αποκλεισμένο είναι το ΚΚΕ από τις ενημερωτικές εκπομπές της ΕΤ-1 και της ΕΤ-3, αφού σε 29 εκπομπές του πρώτου καναλιού συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ μόνο σε 2, ενώ σε σύνολο 35 εκπομπών της ΕΤ-3 εκπρόσωποι του ΚΚΕ συμμετείχαν μόνο σε 5 εκπομπές, σε αντίθεση με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ που δεν απουσίασαν από καμία εκπομπή (34), και οι εκπρόσωποι της ΝΔ συμμετείχαν σε 30.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ