Κυριακή 9 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για ν' αλλάξει η πορεία της χώρας

Τη σημερινή μέρα όλοι τη χαρακτηρίζουν κρίσιμη. Και είναι τέτοια αφού σήμερα ρίχνονται οι ψήφοι στην κάλπη. Αλλά η κρισιμότητα για τον καθένα έχει άμεση σχέση με το τι προσδοκά με το εκλογικό αποτέλεσμα. Και οι προσδοκίες δεν έρχονται από μόνες τους, ούτε μπορεί να είναι οι ίδιες για όλους. Η πλουτοκρατία προσδοκά να ισχυροποιηθεί ο δικομματισμός γιατί έτσι ισχυροποιούνται η πολιτική της, τα συμφέροντά της, η εκμεταλλευτική της δράση. Για τους ανθρώπους του μόχθου όμως, οι προσδοκίες είναι εντελώς αντίθετες. Θέλουν να ισχυροποιήσουν τη δική τους θέση, τη δική τους προοπτική, τον αγώνα τους για καλύτερες μέρες, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και τη διεκδίκηση των συμφερόντων τους. Ναι προσδοκούν να ενισχύσουν τη δική τους πολιτική. Αυτές οι προσδοκίες εξαρτώνται από τους ίδιους. Εξαρτώνται και από τη σημερινή τους ψήφο. Γιατί οι εκλογές είναι μεγάλη πολιτική αναμέτρηση, αλλά και η ψήφος έχει δύναμη, δύναμη πολιτική, που μπορεί να συμβάλει στην ευόδωση των προσδοκιών τους. Αυτό που κατευθύνει τη σημερινή τους ψήφο, είναι το «τι κρίνεται για τους ίδιους». Η επόμενη μέρα που ξημερώνει με τα ίδια προβλήματα, με την ίδια πραγματικότητα, μπορεί το εκλογικό αποτέλεσμα να την κάνει διαφορετική, από τη σκοπιά της ενίσχυσης και της προοπτικής της λαϊκής κοινωνικοπολιτικής πάλης.

«Το KKE καλεί τον ελληνικό λαό να αξιοποιήσει την πείρα του, να συγκρίνει τις υποσχέσεις που άκουσε και την πραγματικότητα που ζει.

Να ρίξει το βάρος του στον αγώνα και στη δράση για το Μέτωπο.

Να μαυρίσει τα δύο μεγάλα κόμματα που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία και να ψηφίσει το KKE για να πιάσει τόπο η ψήφος(...), να επιταχυνθούν οι εξελίξεις και να ξεκινήσει το κτίσιμο του Μετώπου».

Αυτή η αναφορά από την εκλογική διακήρυξη του ΚΚΕ, περικλείει και την απάντηση στο ερώτημα, τι κρίνεται από τη σημερινή λαϊκή ψήφο.

Ο δρόμος του Μετώπου

Τι μπορεί όμως να εξασφαλίσει το Μέτωπο για το λαό; Είναι ένα επίσης κρίσιμο ερώτημα που τέθηκε προεκλογικά αλλά δεν τελειώνει με τη σημερινή ψηφοφορία. Ισα - ίσα είναι το ίδιο κρίσιμο για το λαό και στη συνέχεια. Είναι η ελπίδα, η απαντοχή για τους κοινωνικοπολιτικούς του αγώνες, για το ίδιο το μέλλον του. Γιατί το Μέτωπο δε θα περιορίζεται στην καθημερινή διεκδίκηση. Στοχεύει να συμβάλει στην ανάδειξη μιας λαϊκής εξουσίας που θα κυβερνά για λογαριασμό της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων, της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Μια λαϊκή εξουσία μπορεί ν' ανοίξει το δρόμο για μια άλλη πορεία της χώρας με τις παρακάτω βασικές κατευθυντήριες θέσεις, όπως αναφέρονται στη «Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον ελληνικό λαό».

1.Το KKE παλεύει να δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις, ώστε οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας, της κοινωνικής πολιτικής και της άμυνας της χώρας, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της, να ανήκουν στο λαό, να είναι στην πράξη και όχι στα λόγια λαϊκή περιουσία.

Αυτός είναι βασικός όρος για να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά, κοινωνικά και δημοκρατικά προβλήματα του λαού. Τι και πώς θα αναπτύσσεται στην Ελλάδα, τι και πόσο θα παράγεται, καθορίζεται κατά κύριο λόγο με βάση τις ανάγκες ζωής της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, την ανάγκη να αναπτύσσει η χώρα εμπορικές και οικονομικές διεθνείς σχέσεις με βάση το αμοιβαίο όφελος.

Αυτός είναι ο βασικός όρος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας, της φτώχειας και της ανασφάλειας. Να υπάρχει σχεδιασμένη πολιτική για δημιουργία θέσεων εργασίας, για την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων, για την κινητοποίηση των επιστημόνων, των ειδικών. Οι κοινωνικές δαπάνες, οι αμοιβές και οι συντάξεις δε θα αντιμετωπίζονται ως κόστος, αλλά ως παράγοντας για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, άρα και της παραγωγικότητάς τους.

H μικρομεσαία αγροτιά, οι μικρομεσαίοι βιοτέχνες, έμποροι, επαγγελματίες, δεν μπορούν να επιβιώσουν, να δουν κρίσιμα προβλήματά τους να αντιμετωπίζονται, αν δε συνενωθούν σε λαϊκούς συνεταιρισμούς. Οι συνεταιρισμοί θα ενταχθούν σε προγραμματισμό εθνικής κλίμακας. Σ' αυτά τα πλαίσια είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται τα περιφερειακά και κλαδικά ζητήματα. Τέτοιος γενικός, και συνεπώς κλαδικός, διακλαδικός και περιφερειακός προγραμματισμός δεν μπορεί να υπάρξει όσο εξουσιάζουν τα μονοπώλια, όσο η χώρα μας εφαρμόζει τις αποφάσεις της EE και των άλλων διεθνών οργανισμών.

Μια χώρα μόνη της δεν μπορεί να λύσει με αυτάρκεια όλα τα οικονομικά και αναπτυξιακά της προβλήματα, να είναι απρόσβλητη από τις διεθνείς επεμβάσεις, τις πιέσεις, τους εκβιασμούς.

Αλλά δεν υπάρχουν αδιέξοδα: Με το λαό σε δράση, με την εμπειρία, την εργατικότητα και τη γνώση, τη δεξιοτεχνία των εργαζομένων, μπορεί να αξιοποιεί και να αναπτύσσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της, ώστε να μη γίνεται η χώρα φτερό στον άνεμο της καπιταλιστικής κρίσης, έρμαιο των διεθνών επιλογών. Θα βρίσκεται πιο κοντά στους λαούς και στις χώρες που υποφέρουν, στις χώρες και στους λαούς που θέλουν τη συνεργασία για να αντιμετωπίσουν τη ληστρική πολιτική των πολυεθνικών και των διεθνών οργανισμών.

Σε κάθε αντιδραστική διεθνή συμμαχία μπορεί και πρέπει να ορθώνεται η συσπείρωση και η συντονισμένη δράση των προοδευτικών δυνάμεων σε διεθνές πεδίο. Σε κάθε ιμπεριαλιστική απειλή να αντιτάσσεται η συνειδητή επιλογή του λαού και η θέλησή του να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του.

Στην EE και στο NATO αντιπαρατάσσουμε την αντίσταση, την κοινή δράση με αντιιμπεριαλιστικές και άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Διεκδικούμε μαζί με τους λαούς της Ευρώπης να «τινάξουμε» από τη ζωή μας τις δεσμεύσεις της EE και των διεθνών οργανισμών.

2.Τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα που αφορούν τη δουλιά, τις αμοιβές - εισοδήματα - συντάξεις, την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, τις σύγχρονες ανάγκες στον τομέα του πολιτισμού, του αθλητισμού, της πληροφόρησης και της προστασίας του περιβάλλοντος, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, αν δεν ανατραπούν οι αναδιαρθρώσεις που έχουν ήδη προωθήσει σε μεγάλο μέρος η κυβέρνηση και η EE.

Να ορθώσουμε το αντίπαλο δέος σε κάθε πεδίο που αναπτύσσονται αυτές οι αναδιαρθρώσεις: Από τις εργασιακές σχέσεις που ήδη έχουν μπει σε διαδικασία ανατροπής, ως τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος.

Παλεύουμε για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια να παρέχονται δωρεάν σε όλο το λαό. Να απαντούν στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας, να στηρίζονται στην αξιοποίηση των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνικής. Κάθε πολίτης να έχει πλήρη εξασφάλιση μέχρι το τέλος της ζωής του στα ζητήματα μόρφωσης, υγείας, πρόνοιας.

Είναι ουτοπία να ελπίζει κανείς ότι μπορεί να χαράσσεται φιλολαϊκή πολιτική, όταν συνυπάρχει κρατικός και ιδιωτικός τομέας από μεγάλους μάλιστα επιχειρηματίες, όταν υπάρχουν μονοπώλια στους τομείς παιδείας, υγείας, κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας, λαϊκής στέγης. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στους τομείς αυτούς πρέπει να καταργηθούν.

3. Κάθε λαός, και ο ελληνικός, έχει δικαίωμα να αποφασίζει ποιο θα είναι το παρόν και το μέλλον του, σε ποιο κοινωνικό, πολιτικό σύστημα θέλει να ζήσει, με ποιους θα συνεργάζεται, ποιες χώρες θα έχει συμμάχους, ποια μορφή συμμαχίας θα επιλέγει. Ορθώνουμε το ανάστημά μας στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, στον πόλεμο και στην αλλαγή συνόρων, στις βάσεις και στα πυρηνικά, στους στρατούς κατοχής του NATO, στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια και στη γενικότερη περιοχή.

Αυτή η αρχή συνενώνει αρμονικά τα συμφέροντα του λαού και της χώρας με τα συμφέροντα των άλλων λαών και των χωρών τους.

Επομένως είναι πρώτης γραμμής καθήκον η πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών επιλογών και δεσμεύσεων που προκύπτουν από τη συμμετοχή και ενσωμάτωση της χώρας σε τοπικούς και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ιδιαίτερα σε NATO - EE.

O ελληνικός λαός με τη δράση του μπορεί να συμβάλει στη γενικότερη ανάπτυξη των κινημάτων στα Βαλκάνια, ώστε, μαζί με τους γειτονικούς μας λαούς, να αντιτάξει ενιαίο μέτωπο στο NATO και στη δράση της EE στην περιοχή, σε όλες τις δεσμεύσεις και συμφωνίες που σχετίζονται με το «νέο δόγμα του NATO», με την «Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας» (KEΠΠA) της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να σταματήσει τη συμμετοχή της χώρας στις δυνάμεις ταχείας επέμβασης, στα τάγματα του πολέμου και του θανάτου που μετατρέπονται σε στρατό κατοχής. Να παλέψει για να φύγουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου και τα πυρηνικά από την Ελλάδα.

O ελληνικός λαός πρέπει να αμφισβητήσει έμπρακτα το λεγόμενο «Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», την υπαγωγή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις διαταγές και στους επιθετικούς σχεδιασμούς του NATO.

Οι πανάκριβοι στρατιωτικοί εξοπλισμοί δε γίνονται για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των δύο λαών και η άμυνα της Τουρκίας και της Ελλάδας. Στο μεγαλύτερο μέρος τους επιβάλλονται, προκειμένου οι δύο χώρες να υπηρετήσουν τις επιθετικές και τρομοκρατικές ανάγκες του NATO.

H ένταξη της Τουρκίας στην EE, με την υποκριτική μάλιστα στάση των ηγετών της κοινότητας, αποτελεί πρόσθετη απειλή για τα συμφέροντα του τουρκικού λαού. Αυτοί που αναλαμβάνουν από κοινού με τις HΠA πρωτοβουλία να βομβαρδίσουν το σερβικό λαό, αυτοί που εξαπολύουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε όσους σηκώνουν κεφάλι, δεν μπορούν και δε θέλουν να διασφαλίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε καν στις ίδιες τις χώρες τους. Οι ίδιοι μεθοδεύουν την επίσημη διχοτόμηση της Κύπρου. Οι δύο λαοί, ελληνικός και τουρκικός, μαζί με τον κυπριακό, δεν πρέπει να εφησυχάζουν όταν η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση βεβαιώνουν ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο οι μεταξύ τους συνομιλίες. Επιβάλλεται άμεση επαγρύπνηση, γιατί πάει να κλείσει αρνητικά η υπόθεση του Αιγαίου και του Κυπριακού.

4.Παλεύουμε με δύναμη και σθένος τους αντιδημοκρατικούς και αυταρχικούς νόμους και μηχανισμούς, την κρατική καταστολή, την επιδρομή κατά των ελευθεριών του λαού. Τον αντιδημοκρατικό κατήφορο που έχει πάρει συνολικά η EE με τους μηχανισμούς και τους αυταρχικούς θεσμούς που οικοδομεί στο όνομα της ενοποίησης.

H δημοκρατία και η ελευθερία κρίνονται πριν απ' όλα στους χώρους εργασίας, εκεί που βασιλεύει σήμερα η κρατική, εργοδοτική τρομοκρατία, η καταπίεση και εκμετάλλευση. Καθορίζονται από το αν ο κοινωνικός πλούτος ανήκει στο λαό, αν είναι περιουσία του.

Να μην αφήσουμε την ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει και τυπικά τη συμμετοχή της στη λεγόμενη επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας. H υπόθεση Οτσαλάν είναι νωπή ακόμα. H επιχείρηση αυτή δεν είναι τίποτε άλλο παρά η πολιτική ταμπέλα των ιμπεριαλιστών με επικεφαλής τις HΠA, τη ΣIA και τις ειδικές υπηρεσίες των ισχυρών καπιταλιστικών χωρών, οι οποίες στοχεύουν να χτίσουν έναν παγκόσμιο μηχανισμό για να τσακίζουν καθετί προοδευτικό στον κόσμο, για να βάλουν στο γύψο τα λαϊκά κινήματα, να διαμορφώνουν ένα σύγχρονο βάρβαρο καθεστώς στο εσωτερικό των χωρών.

Να αντιπαλέψουμε τη συνθήκη Σένγκεν που καθιερώνει στυγνό καθεστώς αστυνόμευσης και βίας σε βάρος των λαών.

Οσο δεν κατακτάται ο εργατικός έλεγχος, ο κοινωνικός έλεγχος, θα κυριαρχεί το δίκαιο που συμφέρει τα μονοπώλια. O εργατικός και κοινωνικός έλεγχος αποτελεί την κινητήρια δύναμη της λαϊκής οικονομίας.

Ανάμεσα στους πρώτους και άμεσους στόχους είναι η πάλη κατά της εργοδοτικής τρομοκρατίας, ασυδοσίας, που σήμερα είναι πλήρως ελεύθερη ακόμα και από ορισμένες αναιμικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο παρελθόν, κάτω από την πίεση του εργατικού κινήματος και τους αναγκαίους ελιγμούς ορισμένων κυβερνήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ