Κυριακή 7 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Αλληλεγγύη για τους πέντε Κουβανούς αγωνιστές

Καθώς πλησιάζει η στιγμή μιας κρίσιμης νομικής ακροαματικής διαδικασίας, ο αγώνας για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών που έχουν καταδικαστεί για κατασκοπία στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζεται. Σημαντική είναι η αλληλεγγύη που έχει εκφραστεί παγκοσμίως, που μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει και μια πληρωμένη δημοσίευση στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», ενώ ταυτόχρονα δε λείπει και η αντίδραση της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ενώ δεν υπάρχει ούτε ίχνος αποδεικτικών στοιχείων που να υποδουλώνει πως η Κούβα πατρονάρει την τρομοκρατία ή αναπτύσσει προγράμματα βιολογικών όπλων, υπάρχει πληθώρα στοιχείων που συνδέει την Ουάσιγκτον με το δίκτυο τρομοκρατίας στη νότια Φλόριντα εδώ και 40 χρόνια.

Οργανώσεις όπως είναι οι «Αλφα 66», «Ωμέγα 7», τα «Αδέλφια προς Διάσωση», και οι «F-4 Commandos» είναι υπεύθυνες για πάνω από 3.000 αθώες ζωές Κουβανών, ωστόσο συνεχίζουν να δρουν ατιμωρητί από τα εδάφη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η υπόθεση των «πέντε»

Υστερα από 40 χρόνια διαμαρτυριών, τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας όσο και στην Ουάσιγκτον, χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα, η Κούβα αποφάσισε να στείλει μια ομάδα ανδρών για να εισχωρήσουν σ' αυτές τις οργανώσεις και να δίνουν συγκεκριμένες αναφορές για τη δράση αυτών των οργανώσεων.

Μάζεψαν στοιχεία, που η Αβάνα έδωσε και στο Εφ Μπι Αϊ, αλλά αντί να συλληφθούν οι πραγματικοί ένοχοι, ο Λευκός Οίκος διέταξε τη σύλληψη των Κουβανών παρατηρητών.

Αφού κατηγορήθηκαν, οι πέντε Κουβανοί κρατήθηκαν στην απομόνωση για 17 μήνες και κατέληξαν σε μια στημένη και καθόλου δίκαιη δίκη στο Μαϊάμι.

Υπενθυμίζουμε ότι ασκήθηκε εκφοβισμός στους ενόρκους, οι μάρτυρες δέχτηκαν εκβιασμούς από την κατηγορούσα αρχή, και στους δικηγόρους υπεράσπισης αποκρύφτηκαν στοιχεία με τη δικαιολογία ότι οι πληροφορίες ήταν απόρρητες. Αξίζει να σημειώσουμε πως ακόμα και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Εφ Μπι Αϊ έδωσαν στοιχεία που αποδείκνυαν πως κανένας από τους πέντε δεν είχε κατασκοπεύσει ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες ή είχε απειλήσει την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Οι ποινές...

Ωστόσο, όλοι κρίθηκαν ένοχοι ομόφωνα και έλαβαν ποινές φυλάκισης από 15 χρόνια μέχρι και δις ισόβια. Τους μοίρασαν σε φυλακές ύψιστης ασφαλείας σε όλη τη χώρα, κάνοντας έτσι τις επισκέψεις των οικογενειών τους πιο δύσκολες.

Σε δύο από τις συζύγους τους έχουν αρνηθεί τη χορήγηση βίζας για να δουν τους άνδρες τους σε τρεις διαφορετικές περιστάσεις, λέγοντας ότι και οι ίδιες είναι κατάσκοποι.

Στο Εφετείο στις 10 Μάρτη

Η υπόθεση των πέντε Κουβανών βρίσκεται τώρα στο 11ο Περιφερειακό Εφετείο, όπου θα συζητηθεί στις 10 Μάρτη στο Μαϊάμι για να εξετάσει προφορικούς ισχυρισμούς μετά την κατάθεση της δικογραφίας, τόσο από την υπεράσπιση όσο και από την κατηγορούσα αρχή. Η υπεράσπιση έχει μόνο 15 λεπτά στη διάθεσή της, πράγμα που σημαίνει 3 λεπτά για κάθε δικηγόρο, παρ' όλο που έχουν καταθέσει αίτημα για παραπάνω χρόνο.

Υπάρχει επίσης αίτημα για μια νέα δίκη από το δικηγόρο υπεράσπισης Λέοναρντ Ουάινγκλας που κατατέθηκε στις 13 Νοέμβρη 2002.

Εκείνη την ημέρα, αναμένονται δικηγόροι και μέλη οργανώσεων να καταφτάσουν στο Μαϊάμι από την Αργεντινή, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Αγγλία και τη Γερμανία ώστε να παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία. Η «Εθνική Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πέντε» σχεδιάζει δημόσιες εκδηλώσεις για τις 10 και 11 Μάρτη στο Σαν Φρανσίσκο, στη Νέα Υόρκη, στο Μάντισον, στο Σικάγο, στη Βοστόνη, στην Ατλάντα, στη Φιλαδέλφεια, στο Λος Αντζελες και το Μιλγουόκι.

Κύμα συμπαράστασης

Διάφορες δραστηριότητες, εκδηλώσεις, μηνύματα είναι μόνο κάποιες μορφές αλληλεγγύης προς τους πέντε Κουβανούς κρατούμενους που βρίσκονται στις ΗΠΑ. Από τη μεριά της, η «Εθνική Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πέντε» αποφάσισε να πάρει μέτρα ώστε να ενημερωθούν οι Αμερικανοί πολίτες για την άδικη καταδίκη και φυλάκιση των πέντε. Αποφάσισε λοιπόν, να συγκεντρώσει χρήματα για μια πληρωμένη διαφήμιση στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» που τελικά δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 3 Μάρτη.

«Θέλουμε να λάμψει η αλήθεια γι' αυτούς τους πέντε Κουβανούς που ποτέ δεν έβλαψαν κανέναν, αλλά αντίθετα μάλιστα, βοήθησαν να προστατευτεί η Κούβα και οι Αμερικανοί πολίτες από τρομοκρατικές ομάδες της κουβανικής εξόριστης κοινότητας», δήλωσε η Γκλόρια Λα Ρίβα, συντονίστρια της Εθνικής Επιτροπής.

Η «Εθνική Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πέντε» κατάφερε να συγκεντρώσει 50.000 δολάρια από οργανώσεις των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της Λατινικής Αμερικής, παρά τις δυσκολίες που προσπάθησε να φέρει η αμερικανική κυβέρνησης. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αντίδραση της κυβέρνησης των ΗΠΑ στα 1.200 δολάρια που είχε συγκεντρώσει ο Γαλλοκουβανικός Σύνδεσμος στην περιοχή Πέρπιναν και ήθελε μέσω τράπεζας να σταλούν στην οργάνωση «Ειρήνη για την Κούβα». Το Γραφείο Ελέγχου Περιουσιακών Στοιχείων μπλόκαρε τη μεταβίβαση των χρημάτων μέσω της τράπεζας, ζητώντας να απαντηθούν τα 4 παρακάτω ερωτήματα: «Τι είναι η "Ειρήνη για την Κούβα"»; «Ποιες είναι η δραστηριότητές της»; «Τι είδους σχέσεις έχει με την Κούβα»; «Ποιος ο λόγος της μεταβίβασης των χρημάτων»; Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και με χρήματα που είχαν αποσταλεί από την Ισπανία για τον ίδιο σκοπό.

Το 2004 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά αν κρίνει κανείς τις πρόσφατες εξελίξεις που έρχονται από την Ουάσιγκτον. Μετά την εκδίωξη Κουβανού διπλωμάτη και την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το πάγωμα των συνομιλιών για μεταναστευτικά ζητήματα, ο Ρότζερ Νοριέγκα, υφυπουργός για θέματα Δυτικού Ημισφαιρίου, άσκησε κριτική στην Κούβα για «υποστήριξη αποσταθεροποιητικών στοιχείων σε ορισμένες δημοκρατικές χώρες της Λατινικής Αμερικής».

Οι πέντε Κουβανοί και οι οικογένειές τους γνωρίζουν ότι δεν είναι η πιο κατάλληλη εποχή για μια ευνοϊκή ακρόαση, ωστόσο παραμένουν πεπεισμένοι πως θα λάμψει η αλήθεια και η δικαιοσύνη θα υπερνικήσει. Ακόμα παραπάνω, παίρνουν κουράγιο από το γεγονός ότι η αλληλεγγύη όλο και αυξάνεται παρ' όλο τη συνωμοσία να αποκρυφτούν γεγονότα. Με τις ΗΠΑ να ψάχνουν κάθε αφορμή για να δικαιώσουν ακόμα παραπέρα μια επίθεση ενάντια στην Κούβα με το συνεχιζόμενο «πόλεμο στην τρομοκρατία», είναι ακόμα πιο σημαντικό πως αυτοί οι άνδρες να δικαιωθούν και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και στις οικογένειές τους. Μιας και αυτοί είναι οι πραγματικοί αγωνιστές που μάχονται ενάντια στην τρομοκρατία, τρομοκρατία που στρέφεται προς όλους αυτούς που αναζητούν έναν πιο δίκαιο, έντιμο και ειρηνικό πλανήτη...


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η πίεση για την απελευθέρωση των 3 φυλακισμένων αγωνιστών (2014-11-09 00:00:00.0)
Ενίσχυση της δράσης για την απελευθέρωσή τους (2012-12-05 00:00:00.0)
Η εισαγγελέας αρνήθηκε να ασκήσει ποινική δίωξη (2011-01-22 00:00:00.0)
Πάνδημη απαίτηση η άμεση απελευθέρωσή τους (2009-02-22 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τους πέντε Κουβανούς πατριώτες (2008-01-16 00:00:00.0)
Αδικη η κράτηση των πέντε Κουβανών (2004-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ