Πέμπτη 25 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΗΠΑ
Επί τάπητος τα γεωπολιτικά σχέδια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Οι επίσημες διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στο πλαίσιο της ALCA ξεκινούν στις 19 Μάη, ανακοίνωσε περιχαρής και υπερήφανος ο πρόεδρος της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε Βέλες μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ουσιαστικός στόχος όμως της επίσκεψης του Κολομβιανού προέδρου δεν είναι άλλος από την προσπάθεια εξασφάλισης ακόμη περισσοτέρων και μεγαλύτερων κονδυλίων, καθώς και στρατιωτικής βοήθειας στο πλαίσιο της εκστρατείας «καμένης γης» της κυβέρνησης ενάντια στους «ναρκέμπορους και τους αντάρτες» του «Σχεδίου Κολομβία», που του έχει προσδώσει τον εύηχο προσδιορισμό «δημοκρατική ασφάλεια».

Επισήμως, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έπλεξαν το εγκώμιο του προέδρου Ουρίμπε για τον περιορισμό της παραγωγής κόκας κατά 21%, γεγονός που ερμηνεύεται ως «πράσινο φως» στην αποδέσμευση νέου πακέτου οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας, αν και ο στόχος πλέον δεν είναι μόνο η Κολομβία αφού έθεσαν «όρους», υποστηρίζοντας ότι μπορεί στην Κολομβία να μειώθηκε η παραγωγή κόκας, ωστόσο αυξήθηκε δραματικά στη Βολιβία - όχι περίεργο, καθώς από τις γειτονικές χώρες είναι η πιο «επίφοβη» για τα αμερικανικά συμφέροντα, εξαιτίας της συνεχούς εξεγερσιακής κατάστασης του λαϊκού κινήματος - αλλά και του γεγονότος ότι οι αγρότες της Κολομβίας έχουν αλλάξει τον τρόπο καλλιέργειάς της.

Η πίεση του Ουρίμπε δεν είναι τυχαία... το «Σχέδιο Κολομβία» που τέθηκε σε εφαρμογή το 2000, έχει διάρκεια 5 ετών και λήγει το επόμενο έτος. Ομως ο Ουρίμπε με τον «πόλεμο ενάντια στους αντάρτες» εν εξελίξει, «για να τελειώσουμε οριστικά με αυτή τη χολέρα», όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση Μπους, επιθυμεί διακαώς - πριν τις αμερικανικές εκλογές - την επισημοποίηση της χρονικής, και όχι μόνο, επέκτασης του «Σχεδίου Κολομβία» τουλάχιστον μέχρι το 2009.

«Ο Ουρίμπε προσπαθεί να αποκρύψει τους πραγματικούς στόχους της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον: να απαιτήσει την επιμήκυνση του "Σχεδίου Κολομβία", την ALCA και ειδικά τη διμερή συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο (TLC)» τονίζει με ανακοίνωσή του το ΚΚ Κολομβίας και συμπληρώνει: «Το "Σχέδιο Κολομβία", πρόγραμμα ανάληψης στρατιωτικής δράσης ενάντια στους αντάρτες υπό το πρόσχημα του πολέμου των ναρκωτικών, είναι νόμος των ΗΠΑ που εφαρμόζεται εκτός των συνόρων τους, στην Κολομβία. Οι συνέπειές του, όσον αφορά στους αεροψεκασμούς, στην αναχαίτιση αεροσκαφών, στη διεύρυνση της δράσης των παραστρατιωτικών, στην ισχυροποίηση των στρατιωτικών βάσεων σε όλη τη χώρα υπό τον κοινό έλεγχο του Νότιου Στρατηγείου (σημ. των ΗΠΑ) και του Γενικού Στρατηγείου στο πλαίσιο της "Πατριωτικής Επιχείρησης" που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ορατές και ολέθριες για τον πληθυσμό στις επαρχίες Πουτουμάγιο, Κακετά, Γκουαβιάρε, Κάουκα, Ναρίνο και Νόρτε δε Σαντατέρ. Την ίδια στιγμή το λαϊκό κίνημα και αυτό των ιθαγενών του Εκουαδόρ έχει καταγγείλει τις συνέπειές του στην υγεία, την κουλτούρα και τους εκτοπισμούς στους οποίους υπόκεινται εξαιτίας των αεροψεκασμών».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Οι χώρες της περιοχής καταγγέλλουν την κυβέρνηση Ουρίμπε, το υποκατάστατο της κυβέρνησης των Γιάνκηδων, που προσπαθεί να εμπλέξει όλη την περιοχή στα γεωπολιτικά σχέδια της Ουάσιγκτον»... «Ολες οι προοδευτικές και λαϊκές δυνάμεις πρέπει να δράσουν άμεσα και ενωμένες, ώστε να αποκαλύψουν την απειλητική πραγματικότητα και να σταματήσουν τα νεοαποικιακά σχέδια, όπως την ALCA, κυρίως για την περιοχή των Ανδεων και του Αμαζονίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ