Πέμπτη 25 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμιά δουλιά στη μοιρασιά της Κασπίας

Διαφωνία Μόσχας και Μπακού για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για το διαχωρισμό της Κασπίας

Την προηγούμενη εβδομάδα στο Μπακού πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις για το νομικό καθορισμό του καθεστώτος της Κασπίας μεταξύ Ρωσίας, Αζερμπαϊτζάν, Ιράν, Καζαχστάν και Τουρκμενιστάν.

Για το ζήτημα του διαχωρισμού της Κασπίας μίλησε στις 23/3 στην εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια γκαζέτα» ο Βίκτορ Καλιούζνι, υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. Στη συνέντευξή του ο Ρώσος υφυπουργός υπογράμμισε πως αν και αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων ήταν «θετικό βήμα κι είχε θετική συμβολή στο ζήτημα του νομικού καθορισμού του καθεστώτος της Κασπίας, παραμένουν συγκεκριμένες διαφωνίες». Αυτές εστιάζονται όχι μόνο στα ζητήματα του διαχωρισμού της υφαλοκρηπίδας της Κασπίας, αλλά και στον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων, στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και της ασφάλειας στην περιοχή. Οπως σημείωσε ο ίδιος Ρώσος αξιωματούχος: «Το ζήτημα μετακίνησης στην Κασπία των πολεμικών πλοίων των χωρών της περιοχής επίσης παραμένει αντικείμενο σύνθετων συνομιλιών».

Αντίθετα από τη Ρωσία, που θεωρεί πως ο διαχωρισμός της Κασπίας θάλασσας μπορεί να γίνει χωρίς παρέμβαση των ΗΠΑ, το Αζερμπαϊτζάν αποδέχεται τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη λύση των προβλημάτων της περιοχής, που είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους.

Στην ερώτηση για την εκτίμηση της συμμετοχής των ΗΠΑ στη λύση των προβλημάτων της Κασπίας, ο Β. Καλιούζνι σημείωσε: «Τα προβλήματα της Κασπίας οι χώρες της περιοχής πρέπει να αντιμετωπίσουν μόνες τους, χωρίς διαμεσολαβητές. Ο εξωτερικός παράγοντας μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει. Πρέπει να καταλάβουμε πως βασικά το ενδιαφέρον των ΗΠΑ προς την Κασπία συνδέεται μόνο με το πετρέλαιο. Σήμερα οι ΗΠΑ παράγουν μόνο 240 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου, ενώ εισάγουν 600 εκατομμύρια τόνους. Ο πετρελαιαγωγός Μπακού - Τιφλίδα - Τσεϊχάν είναι καθαρά αμερικανικός και το πετρέλαιο που θα μεταφέρει θα πηγαίνει στην Αμερική κι όχι στην Ευρώπη. Καθεμία από τις πέντε χώρες της Κασπίας είναι αρκετά ανεξάρτητη, έχει αναπτυγμένη οικονομία και είναι ικανή να διευθετεί με τους γείτονες όλα τα ζητήματα, μεταξύ αυτών και τα νομικά, να επιλύει τα προβλήματα για την εξασφάλιση της ασφάλειας. Στο κάτω - κάτω δεν υπάρχει λόγος να έρθουν οι Αμερικανοί στην Κασπία, μεταξύ των οποίων και από την άποψη της εξασφάλισης της Ασφάλειας της σημαντικότερης περιοχής αυτής στον κόσμο", σημείωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.

Οπως προκύπτει από τη συνέντευξη, η Ρωσία θα επιδιώξει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των Παρακασπίων χωρών, που θα γίνει στη Μόσχα στις 6 Απρίλη, να προωθήσει σημαντικά την επίλυση των παραπάνω ανοιχτών ζητημάτων του διαχωρισμού της Κασπίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σφοδρή διαπάλη για τον έλεγχο του πλούτου της (2012-10-14 00:00:00.0)
Φουντώνει ο ανταγωνισμός για την Ενέργεια (2011-09-16 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο ο ανταγωνισμός για την Κασπία (2011-05-05 00:00:00.0)
Αδυσώπητη μάχη για το φυσικό της πλούτο (2007-10-27 00:00:00.0)
Ο πλούτος της Κασπίας (2001-08-12 00:00:00.0)
Εγκαίνια πετρελαιαγωγού Κασπίας - Νοβοροσίσκ (2001-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ