Τρίτη 4 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις κατά των αντικοινωνικών μέτρων

Στο Βερολίνο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γερμανίας διαδήλωσαν την Πρωτομαγιά πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες. Αυτή την εκτίμηση έκανε η Ενωση Γερμανικών Συνδικάτων (DGB), της οποίας ο πρόεδρος Μιχαήλ Ζόμερ μίλησε στην κεντρική συγκέντρωση του Βερολίνου μπροστά σε 25.000 ανθρώπους στο «Κόκκινο Δημαρχείο» της πρωτεύουσας.

Στο γερμανικό Τύπο αναφέρεται ότι η DGB σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν προσκάλεσε αυτή τη φορά το καγκελάριο Γκέρχερντ Σρέντερ να παραστεί στη συγκέντρωση. Ο Ζόμερ τόνισε στην ομιλία του ότι η «Ατζέντα 2010 έγινε σύμβολο για μία κοινωνία των δύο τρίτων», ότι δηλαδή το υπόλοιπο ένα τρίτο ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Αλλες διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις έγιναν στη Λιψία, στο Κέμνιτς, στην Κολωνία, στη Δρέσδη και στο Σβέριν, όπου 40.000 νέοι διαμαρτυρήθηκαν κατά της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής αθλιότητας.

Η αστυνομία είχε κινητοποιήσει μόνο στο Βερολίνο δύναμη 8.000 ανδρών και γυναικών, που επενέβησαν σε δύο από τις φτωχότερες συνοικίες του Βερολίνου, το Πρετσλάουερ Μπεργκ και το Κρόυτσμπεργκ, κυρίως εναντίον των κουκουλοφόρων. Πάντως οι τοπικοί δήμαρχοι και η Αστυνομική διεύθυνση δήλωσαν ότι τα επεισόδια αυτή τη φορά ήταν μικρότερης έκτασης από τις προηγούμενες χρονιές.


Θ.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ