Τρίτη 4 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Ερευνες» εκ των υστέρων

Πριν τις αρχές του 2004 η διοίκηση των κατοχικών δυνάμεων είχε καταγγελίες για βασανιστήρια και στα τέλη Φλεβάρη είχε πλήρη έκθεση για την πραγματοποίησή τους, την οποία απέκρυψε

Σκηνές φρίκης, αποκαλυπτικές της «δημοκρατίας» που έφερε η κατοχή

Associated Press

Σκηνές φρίκης, αποκαλυπτικές της «δημοκρατίας» που έφερε η κατοχή
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με επίπληξη τιμωρήθηκαν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, έξι ανώτεροι αξιωματικοί της Ταξιαρχίας της Στρατιωτικής Αστυνομίας, υπό τον έλεγχο της οποίας βρίσκεται η φυλακή Αμπού Γράιμπ, όπου καταγράφηκαν οι σκηνές φρίκης με τους βασανισμούς των Ιρακινών κρατουμένων. Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι οι 6 αξιωματικοί, όπως και 6 στρατιώτες, ανακρίνονται και ότι από τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται θα κριθεί η παραμονή τους στο στράτευμα. Ενας έβδομος αξιωματικός έλαβε επιτιμητική επιστολή και επίσης ανακρίνεται.

Οι ποινές αυτές, που θεωρούνται προκαταρκτικές, δεν ανταποκρίνονται, όμως σε καμία περίπτωση, στο μέγεθος του αποτροπιασμού και της φρίκης που νιώθει το σύνολο της διεθνούς κοινής γνώμης, αλλά και των Αμερικανών που δηλώνουν σοκαρισμένοι από όσα είδαν μετά το σχετικό ρεπορτάζ που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Ο πρόεδρος Μπους, για δεύτερη φορά μέσα λίγα 24ωρα, κάλεσε δημοσίως την ηγεσία του Πενταγώνου να τιμωρήσει παραδειγματικά «όσους προέβησαν σε αυτές τις ανείπωτες και απαράδεκτες πράξεις».

Γνώριζαν εδώ και καιρό

Εντούτοις, η παρέμβασή του δε φάνηκε να κατευνάζει τα πνεύματα. Αντίθετα, ακόμη περισσότερο «λάδι στη φωτιά» έριξε το εβδομαδιαίο περιοδικό «Νιου Γιούρκερ», που την Κυριακή, φιλοξένησε εκτενή αποσπάσματα της σχετικής έκθεσης που συνέταξε ο αντισυνταγματάρχης Αντόνιο Ταγκούρα, μετά από εντολή του διοικητή των κατοχικών δυνάμεων, Ρικάρντο Σάντσες.


Associated Press

Στην έκθεση, που αποτελείται από 53 σελίδες, αναφέρεται ότι «γίνονται φρικτά απάνθρωπα βασανιστήρια στους Ιρακινούς που κρατούνται από τον αμερικανικό στρατό, όχι μόνο στη φυλακή Αμπού Γράιμπ, αλλά και σε άλλα σημεία του Ιράκ». Καταγράφεται, επίσης, ότι στις δημοφιλέστερες μεθόδους βασανισμού συμπεριλαμβάνονται «η ρίψη καυστικού υγρού σε ανοιχτές πληγές, το ράψιμο τραυμάτων από μη γιατρούς χωρίς αναισθητικό, ο σοδομισμός, οι ξυλοδαρμοί μέχρι θανάτου κλπ».

Η έρευνα ολοκληρώθηκε στα τέλη Φλεβάρη και κοινοποιήθηκε στο διοικητή των κατοχικών στρατευμάτων, Σάντσες, κάτι που σημαίνει ότι η αμερικανική διοίκηση γνώριζε για τα βασανιστήρια εδώ και καιρό και προσπάθησε να τα αποκρύψει. Το ίδιο το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, μάλιστα, παραδέχτηκε ότι είχε στη διάθεσή του το φωτογραφικό υλικό για τα βασανιστήρια πριν από 2 εβδομάδες, αλλά το Πεντάγωνο παρακάλεσε να καθυστερήσει η δημοσιοποίησή τους.

«Φταίει η CIA»

Σε αποκαλύψεις, όμως, προχώρησε και μία από τους εμπλεκόμενους αξιωματικούς, η ταξίαρχος της Στρατονομίας, Τζάνις Καρπίνσκι, η οποία θεωρείται ότι βρίσκεται εντός των 6 που τιμωρήθηκαν με επίπληξη, χτες. Η Καρπίνσκι, μιλώντας στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», τόνισε ότι την ευθύνη για το τμήμα, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα βασανιστήρια, την είχε η CIA, η οποία επέβλεπε και τις ανακρίσεις.

Υποστήριξε ότι η ίδια πραγματοποιούσε συχνούς ελέγχους στη φυλακή Αμπού Γράιμπ, αλλά της απαγορεύτηκε από τη CIA να ελέγξει και την πτέρυγα των ανακρίσεων. Η Καρπίνσκι, που δηλώνει ότι ένιωσε εξαιρετικά μεγάλη αηδία βλέποντας τις φωτογραφίες, εκτιμά ότι όσοι από τους άνδρες της εμπλέκονται στα βασανιστήρια, «σίγουρα έχουν ευθύνη, αλλά πιθανότατα παροτρύνθηκαν, αν όχι διατάχθηκαν από αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών να τα πράξουν».

«Αμφιβολίες»


Associated Press

Αμφιβολίες για την αυθεντικότητα των φωτογραφιών που δείχνουν Βρετανούς στρατιώτες να βασανίζουν Ιρακινούς κρατουμένους, και δημοσιεύτηκαν από την «Daily Mirror» διατύπωσαν αρκετοί στρατιωτικοί αξιωματικοί, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στον εξοπλισμό και στο ρουχισμό των εν λόγω Βρετανών στρατιωτών. Εντούτοις, η εφημερίδα επανήλθε, χτες στο θέμα, που έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στη χώρα, φιλοξενώντας σειρά δηλώσεων από Βρετανούς στρατιώτες, των οποίων τηρείται η ανωνυμία.

Οι στρατιώτες αυτοί τονίζουν ότι εκατοντάδες τέτοιες φωτογραφίες κυκλοφορούν ανάμεσα στους στρατιώτες των βρετανικών δυνάμεων που βρίσκονται στη Βασόρα και δηλώνουν κατηγορηματικά ότι έχουν δει με τα μάτια τους τα βασανιστήρια και ότι έχουν γίνει πολύ χειρότερα από όσα φαίνονται στις φωτογραφίες. Η εφημερίδα δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν Βρετανούς στρατιώτες να ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου κρατουμένους αλλά και να ουρούν πάνω σε αλυσοδεμένους Ιρακινούς φυλακισμένους.

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι θα ελέγξει πρώτα την αυθεντικότητα των φωτογραφιών και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε έρευνα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, πάντως, καταδίκασε απερίφραστα τα βασανιστήρια, τονίζοντας ότι είναι αποτρόπαιο και απαράδεκτο και μόνο το θέαμα, χωρίς, όμως, να αποδεχτεί σαφώς ότι ευθύνονται τα βρετανικά στρατεύματα. Πάντως, η «Sunday Telegraph» υποστήριζε, χτες, ότι ασχέτως διαψεύσεων, έγιναν, ήδη, 6 πρώτες συλλήψεις Βρετανών στρατιωτών που στρατοπέδευαν στη Βασόρα και τώρα βρίσκονται στις βάσεις στην Κύπρο.


Daily Mirror


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ