Τρίτη 4 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Καταδίκη του αντιφασίστα - βετεράνου

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Λετονίας καταδίκασε σε 1 χρόνο και 8 μήνες φυλάκιση τον Βασίλι Κόνονοφ, βάσει του άρθρου 68, παράγραφος 3 του Ποινικού Κώδικα της χώρας, που αφορά στα «εγκλήματα πολέμου».

Ο Βασίλι Κόνονοφ, που κατηγορήθηκε για το θάνατο 9 συνεργατών των ναζί, κατά τη διάρκεια επίθεσης της αντάρτικης ομάδας του στο χωριό Μάλιε Μπάτι το 1944, συνελήφθη και κρατήθηκε στη φυλακή από τις 17/08/98. Το Γενάρη του 2000 είχε καταδικαστεί σε 6 χρόνια φυλάκιση. Στις 25 Απρίλη του ίδιου χρόνου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Λετονίας, κάτω από την παγκόσμια κατακραυγή αντιφασιστικών οργανώσεων, είχε ακυρώσει την καταδίκη και αναγνώρισε τις κατηγορίες ως «ανεπαρκώς στηριγμένες και αποδεδειγμένες». Τον ίδιο μήνα, ο Β. Κόνονοφ αποδέχτηκε την πρόταση του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν και πήρε τη ρωσική υπηκοότητα.

Η νέα αυτή καταδικαστική απόφαση σε φυλάκιση 20 μηνών μπορεί να μην έχει άμεση επίπτωση για τον υπερήλικα αντιφασίστα βετεράνο, αφού έχει εκτίσει αυτήν την ποινή, αλλά ανοίγει το δρόμο για να διωχτεί σήμερα κάθε αντιφασίστας βετεράνος, που συμμετείχε στις αντάρτικες ομάδες στο έδαφος της Λετονίας. Πρόκειται για μια φανερή ρεβανσιστική προσπάθεια αντεκδίκησης των φιλοφασιστικών δυνάμεων ενάντια στους Σοβιετικούς παρτιζάνους.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ