Τρίτη 4 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
«Venceremos... »

«Αυτή η επανάσταση θα αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι στην παγκόσμια ιστορία και δεν έχει τίποτα για το οποίο να ντρέπεται... Σε αυτούς που επιμένουν να καταστρέψουν την επανάσταση, στο όνομα του τεράστιου πλήθους που συγκεντρώθηκε εδώ, εγώ λέω όπως είπα και σε άλλες αποφασιστικές στιγμές του αγώνα μας: Venceremos»...

Ο Φιντέλ Κάστρο άδραξε την ευκαιρία της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωση στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα, όπου σύμφωνα με την εφημερίδα Granma συμμετείχαν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, και έδωσε απάντηση σε όσους απεργάζονται και εκπονούν σχέδια για την ανατροπή της και σε όσους συνεργάζονται μαζί τους. Και τελευταίο παράδειγμα αυτής της συνεργασίας είναι η επικριτική απόφαση για την Κούβα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ...

«Η Ουάσιγκτον δεν έχει το δικαίωμα να επικρίνει την Κούβα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει μια φρικαλέα φυλακή για υποτιθέμενα μέλη της "Αλ Κάιντα" στην αμερικανική ναυτική βάση στο Γκουαντάναμο, όπου κρατούνται περίπου 600 αιχμάλωτοι χωρίς δίκη ή νομικά δικαιώματα», τόνισε ο Φιντέλ κατά τη διάρκεια των δύο ωρών ομιλίας του, κάτω από τον ανελέητο ήλιο, όπως σημειώνουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, Ενας σαφής υπαινιγμός για την κατάσταση της υγείας του, την καλή κατάσταση της υγείας του στη συγκεκριμένη περίπτωση που διαψεύδει τις όποιες φρούδες ελπίδες είχαν κάποιοι εναποθέσει στη σύντομη φυσική κατάληξή του. Στο πλευρό του είχε τον Ραούλ Κάστρο, αλλά και τους εν ζωή ηγέτες της επανάστασης.

Από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στην Αβάνα

Associated Press

Από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στην Αβάνα
Τόνισε, επίσης, ότι παρά την απίστευτη πίεση που ασκήθηκε, περισσότερες από 20 χώρες, δε στήριξαν την αντικουβανική πρόταση που υιοθετήθηκε μόλις με μία ψήφο διαφορά και ότι η κουβανική επανάσταση έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της, όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα εν αντιθέσει με άλλες κοινωνίες, περιλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών, «οι οποίες, όπως πάντα, στήριξαν το μπλοκ στη Γενεύη, σαν μαφία συνεργαζόμενη με την Ουάσιγκτον».

Επίσης, ο Φιντέλ άσκησε κριτική στις πολιτικές ηγεσίες όλων σχεδόν των κρατών της Νοτίου Αμερικής, σημειώνοντας ότι είναι ανίκανες να λάβουν γενναίες αποφάσεις και απλώς υπακούουν στη βούληση της Ουάσιγκτον, ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι διαπράττουν «γενοκτονία» στο Ιράκ και τόνισε ότι η ειρήνη στη χώρα αυτή δεν είναι δυνατή, εάν δεν αποσυρθούν αμέσως τα αμερικανικά στρατεύματα.

Και ο Φιντέλ Κάστρο έκλεισε την ομιλία του, ορκιζόμενος ενώπιον του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων πως ο Τζορτζ Ου. Μπους «ουδέποτε θα καταστρέψει την επανάσταση».

Ο «πύρινος», όπως χαρακτηρίστηκε, λόγος του Φιντέλ Κάστρο, ενόχλησε κυρίως το Μεξικό και το Περού, παρά το γεγονός ότι οι χώρες δεν κατονομάστηκαν...

Ετσι, αντιδρώντας βίαια και σαν έτοιμες από καιρό, μάλλον αποκάλυψαν τη συνενοχή τους. Καταρχήν στη Λίμα, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από την Αβάνα, προειδοποιώντας για «περαιτέρω ενέργειες».

Στο Μεξικό, η κυβέρνηση του Βισέντε Φοξ αντέδρασε ακόμα πιο έντονα. Η πρέσβειρα στην κουβανική πρωτεύουσα ανακλήθηκε, ενώ ζητήθηκε από τον Κουβανό πρεσβευτή στην Πόλη του Μεξικού να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 48 ωρών.

Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών Σαντιάγο Κρεέλ αποκάλυψε ότι μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας έχουν εισέλθει παράνομα στο Μεξικό, αναπτύσσοντας δράση «εκτός διπλωματικών διόδων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ