Τρίτη 4 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει ο Σαρόν μετά το «όχι»

Σε τροποποιήσεις προσανατολίζεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιο μονομερούς αποχώρησης από τη Γάζα, που απορρίφθηκε, την Κυριακή, στο εσωκομματικό δημοψήφισμα του Λικούντ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ-ΡΑΜΑΛΑ.--

Αποφασισμένος να επιμείνει στο σχέδιό του για μονομερή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας προχωρώντας σε ορισμένες τροποποιήσεις, δηλώνει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ένα 24ωρο μετά την απόρριψη του σχεδίου από την πλειοψηφία των μελών του Λικούντ. Προς το παρόν, πάντως, και ενώ οι έποικοι πανηγυρίζουν για την απόρριψη του σχεδίου, ο ισραηλινός στρατός επιμένει στις εισβολές.

«Λυπάμαι για το αποτέλεσμα αλλά το σέβομαι», τόνισε ο Αριέλ Σαρόν. Μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, υπογράμμισε ότι ο «ισραηλινός λαός εξέλεξε το κόμμα μας για να επιτευχθεί ασφάλεια, ειρήνη, ηρεμία και οικονομική ανάπτυξη». Ο Σαρόν προανήγγειλε κύκλους συνομιλιών με στόχο να τροποποιηθεί το σχέδιο και να εγκριθεί. Συνομιλίες θα γίνουν και με Αμερικανούς αξιωματούχους, καθώς η Ουάσιγκτον έχει, ήδη, εγκρίνει το σχέδιο.

Οι τροποποιήσεις, πιθανότατα, θα είναι η παραμονή εποικισμών στη Γάζα. Το 59,5% των μελών του Λικούντ καταψήφισε το σχέδιο μονομερούς αποχώρησης, το οποίο εγκρίθηκε μόλις από το 39,7%. Από τα 193.190 μέλη του Λικούντ ψήφισαν μόνο τα 96.700, δηλαδή καταγράφηκε αποχή 40%.

Αντιδράσεις και προβληματισμός

Οι τρεις μεγαλύτερες εφημερίδες, «Μααρίβ», «Γιεντότ Αχρονότ» και «Χααρέτζ», μιλούσαν για «πανωλεθρία». Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι είναι μια κρίσιμη στιγμή για τον Αριέλ Σαρόν, ο οποίος θα πρέπει να αναλάβει το βάρος των ευθυνών. Επίσης, διατυπώνονται έντονες ανησυχίες για το εύρος της επιρροής που ασκείται στην ισραηλινή πολιτική σκηνή από το Συμβούλιο των Εποίκων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το Ισραήλ, όπως τονίζει ο Ναούμ Μπαρνέα, στη «Γιεντότ Αχρονότ», να μετατραπεί σε νέο απαρτχάιντ.

Την ίδια στιγμή, το ισραηλινό αντιπολιτευτικό Εργατικό Κόμμα επανήλθε στο αίτημά του για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Εντούτοις, η πρόταση μομφής που κατατέθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης απορρίφθηκε από την Κνέσετ.

«Δεν μπορεί το Λικούντ να αποφασίζει για την τύχη του παλαιστινιακού λαού», σχολίαζε ο εκπρόσωπος του Γιάσερ Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, τονίζοντας ότι το Ισραήλ «οφείλει να επαναφέρει τον "οδικό χάρτη" και τις διαπραγματεύσεις». Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ εξέφρασε ανησυχίες για το ενδεχόμενο σκληρότερων μέτρων κατά των Παλαιστινίων και κάλεσε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τη θέση τους.

Επιδρομές και εισβολές

Με μπαράζ εισβολών σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός διατείνεται ότι «απάντησε» στη δολοφονία μίας εποίκου και των 4 θυγατέρων της, την Κυριακή το πρωί, στον οδικό άξονα των εποικισμών Κισουφίμ - Γκους Κατίφ. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν οι «Τζιχάντ» και «Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης» ενώ οι δύο ένοπλοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά μετά την επίθεση.

Ισραηλινά θωρακισμένα εισέβαλαν στο χωριό Ουάντι αλ Σάλκα, όπου κατέστρεψαν 15 σπίτια κατά τη διάρκεια της νύχτας και τραυμάτισαν 2 Παλαιστινίους, ενώ συνέχισαν με εισβολή στη συνοικία Μιγράκα, της πόλης της Γάζας, όπου κατέστρεψαν άλλα 5 σπίτια. Εισβολή έγινε και στη Ράφα, όπου κατεδαφίστηκαν 3 σπίτια.

Επίσης, την Κυριακή το βράδυ, ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με πυραύλους αυτοκίνητο, στη Νάμπλους, σκοτώνοντας 4 Παλαιστινίους, μέλη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα». Νωρίτερα, με πυραύλους έπληξε 12ώροφο κτίριο στην πόλη της Γάζας, όπου στεγαζόταν ραδιοφωνικός σταθμός της «Χαμάς». Στη Νάμπλους, το Σάββατο, σε ξεχωριστά περιστατικά, σκοτώθηκαν ένας 8χρονος και ένας 20χρονος Παλαιστίνιος ενώ αλλεπάλληλες συλλήψεις γίνονταν, τα τελευταία 24ωρα, στη Δ. Οχθη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντεγκλήσεις και αλληλοκατηγορίες «χαμηλών τόνων» (2005-06-11 00:00:00.0)
«Ηρεμία» με νεκρούς (2004-10-19 00:00:00.0)
Απτόητος στις απειλές ο Σαρόν (2004-04-27 00:00:00.0)
Προκλητικός και ανεξέλεγκτος ο Σαρόν (2004-04-03 00:00:00.0)
«Συντονισμό» με τις ΗΠΑ θέλει ο Σαρόν (2003-12-17 00:00:00.0)
Με διακοπή των συνομιλιών στην τελική εκλογική ευθεία (2001-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ