Τρίτη 4 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Νέες συγκρούσεις στο νότο

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Από το βορρά στο νότο φαίνεται να μετακινείται το επίκεντρο των σκληρών συγκρούσεων μεταξύ των κατοχικών δυνάμεων και ανταρτών. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ηρεμία επικρατεί στη Φαλούτζα, ενώ αντίθετα, έξω από τη Νατζάφ, χτες, ξέσπασαν σκληρότατες και πολύωρες μάχες.

Σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις, νωρίς χτες το πρωί, αντάρτες που πρόσκεινται στο σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ εξαπέλυσαν επίθεση με όλμους κατά αμερικανικής στρατιωτικής βάσης, έξω από την πόλη, στην οποία διέμεναν παλαιότερα τα ισπανικά στρατεύματα και τώρα έχουν καταλύσει αμερικανικά. Ακολούθησε σφοδρότατη ανταλλαγή πυρών που διήρκησε πολλές ώρες και στην οποία συμμετείχαν και ελικόπτερα «Απάτσι» που έβαλαν κατά κτιρίων από όπου υποτίθεται ότι επιτέθηκαν οι αντάρτες. Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλούσαν για 20 νεκρούς αντάρτες και καμία αμερικανική απώλεια, αν και νοσοκομειακές πηγές από την ίδια την πόλη, ανέφεραν μόνο 2 νεκρούς και 15 τραυματίες.

Η πολιτοφυλακή Μεχντί του Μουκτάντα αλ Σαντρ ελέγχει τις πόλεις Νατζάφ, Κούφα, Κουτ, Καρμπάλα και μεγάλο μέρος της Αμάρα, που είναι νοτιότερα, και το Σαββατοκύριακο έγινε θέατρο σφοδρών συγκρούσεων από μία ακόμη επίθεση που εξαπολύθηκε κατά αμερικανικής αυτοκινητοπομπής, αργά το Σάββατο. Σημειώθηκαν σφοδρότατες μάχες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Αμερικανοί στρατιώτες και να τραυματιστούν 3 Βρετανοί, ενώ δεν έγινε γνωστό αν υπήρχαν απώλειες από την πλευρά των Ιρακινών μαχητών.

Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη, χτες, αργά το απόγευμα, ακούστηκε σειρά εκρήξεων χωρίς, όμως, να δοθεί καμία περαιτέρω εξήγηση. Νωρίτερα, νοτίως της πρωτεύουσας, από επίθεση ανταρτών σκοτώθηκε άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 2, ενώ στη Μοσούλη, από αμερικανικά πυρά, σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί. Την ίδια ώρα, στη Μοσούλη, πραγματοποιόταν άλλη μια διαδήλωση κατά της νέας σημαίας που υιοθετήθηκε από το προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο.

Την Κυριακή, στο δυτικό Ιράκ στην περιοχή Αλ Ανμπάρ, σημειώθηκε άλλη μια επίθεση με όλμους κατά αμερικανικής στρατιωτικής βάσης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 Αμερικανοί στρατιώτες. Την ίδια ημέρα, στο Κιρκούκ, από βόμβα, σκοτώθηκε ένας 8ος Αμερικανός στρατιώτης.

Αλλαγή φρουράς

Στον Ιρακινό στρατηγό Μουχάμαντ Λατίφ, ο οποίος είχε φυλακιστεί κατά το παρελθόν γιατί εναντιώθηκε στον Σαντάμ Χουσεΐν, ανέθεσαν, τελικά, οι κατοχικές δυνάμεις τη διοίκηση της λεγόμενης «Ταξιαρχίας της Φαλούτζα», που αποτελείται από Ιρακινούς στρατιώτες και θα αναλάβει τον έλεγχο της Φαλούτζα. Ο Λατίφ αντικατέστησε τον στρατηγό Τζασίμ Μουχάμαντ Σάλεχ, που ήταν ένας από τους γνωστότερους στρατηγούς της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς του Σαντάμ, απομακρύνθηκε καθώς η παρουσία του είχε, ήδη, αρχίσει να δημιουργεί έντονες αντιδράσεις ακόμη και εντός της Φαλούτζα.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει εκπονηθεί, ο Λατίφ και οι άνδρες του θα λάβουν, σταδιακά τις θέσεις που κατέχουν οι Αμερικανοί πεζοναύτες, πέριξ της πόλης και μόλις ολοκληρωθεί αυτή η αντικατάσταση, τότε θα αρχίσουν τις περιπολίες. Η ιρακινή δύναμη θα αναλάβει, επίσης, το καθήκον της σύλληψης και του αφοπλισμού των ανταρτών που δρουν στην πόλη, στόχος που δεν είναι απαραιτήτως εφικτός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ