Τρίτη 11 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Επίκαιρη Ερώτηση για τους ηλεκτρονικούς χαφιέδες

Κάμερα με μεγάφωνο σε δρόμο του Πειραιά
Κάμερα με μεγάφωνο σε δρόμο του Πειραιά
Επίκαιρη Ερώτηση για τα τεράστια προβλήματα παραβίασης βασικών ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και - κυρίως την παρακολούθηση και καταγραφή των λαϊκών κινητοποιήσεων, που δημιουργούνται από την εγκατάσταση - με δικαιολογία την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων - ενός εκτεταμένου δικτύου καμερών, κατέθεσε χτες στη Βουλή, προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, εγκαθίστανται στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις 1.013 κάμερες ηλεκτρονικής παρακολούθησης με τη δικαιολογία της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και άλλες 283 σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων οι 1.013 κάμερες θα μεταφερθούν και θα τοποθετηθούν σε δρόμους της Αθήνας και των άλλων πόλεων. Σύμφωνα με τα ίδια πάντα δημοσιεύματα οι κάμερες αυτές, εκτός από τη λήψη εικόνας, θα έχουν τη δυνατότητα καταγραφής ήχου και συνομιλιών».

«Αυτές οι εξελίξεις - υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ - δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά και ανησυχίες για την παραβίαση βασικών ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και κύρια την παρακολούθηση και καταγραφή των λαϊκών κινητοποιήσεων (διαδηλώσεων, συγκεντρώσεων κλπ)».

Με βάση τα παραπάνω, καλούνται οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης να απαντήσουν αν:

  • Προτίθενται να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ώστε να μην αξιοποιηθεί το υλικό αυτό για «ηλεκτρονικό φακέλωμα» και αν η εγκατάσταση του όλου συστήματος παρακολούθησης θα είναι προσωρινή (μόνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες) ή θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, με όλους τους κινδύνους που αναφέρθηκαν;
  • Το σχετικό εγχείρημα θα θεμελιωθεί σε νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει λεπτομερώς τις προϋποθέσεις και τα όρια της κρατικής παρέμβασης στον ευαίσθητο αυτό χώρο των δικαιωμάτων και ελευθεριών;


Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι περίπου 1.300 κάμερες συνδέονται με το Θάλαμο Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας, ο οποίος θα λειτουργήσει τον Ιούνη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Επίσης, ήδη το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», στήνει μηχανισμό αυτόματης αναγνώρισης προσώπων από τις κάμερες. Σε μια βάση δεδομένων, θα καταχωρούνται ψηφιακές φωτογραφίες προσώπων, οι οποίοι θα αναγνωρίζονται και θα παρακολουθούνται αυτόματα όταν θα βρίσκονται στην εμβέλεια του δικτύου των καμερών. Το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται «Συστήματα Αναγνώρισης Προσώπων», το ύψος του φτάνει τα 72.760.000 ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μέχρι το 2006 αναμένεται να έχουν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων οι φωτογραφίες και τα στοιχεία 10.000 προσώπων!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραμένουν - «νομιμοποιούνται» - εξαπλώνονται (2004-10-12 00:00:00.0)
Λειτουργούν ακόμα οι καμεροχαφιέδες (2004-10-08 00:00:00.0)
Αγώνας να ξηλωθούν οι κάμερες - χαφιέδες (2004-10-07 00:00:00.0)
Ο πιλότος ομολογεί τις τεράστιες δυνατότητες (2004-08-17 00:00:00.0)
Πραγματικότητα ο εφιάλτης του «μεγάλου αδελφού» (2004-06-29 00:00:00.0)
Κάμερες παντού; - Κίνημα λαού! (2002-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ