Τρίτη 11 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΡΙΚΟΜΕΞ»
Ούτε το βάρος του δεν άντεχε το κτίριο!

Συγκλονιστικά στοιχεία προέκυψαν από την κατάθεση του Μιλτιάδη Χρονόπουλου, μέλους της Επιτροπής για τις αιτίες κατάρρευσης των κτιρίων από το σεισμό του 1999

Κύριο και κατ' εξοχήν αίτιο της κατάρρευσης του κτιρίου της «ΡΙΚΟΜΕΞ» ήταν το ότι από την αρχή δεν τηρήθηκαν οι κατασκευαστικές άδειες. Αλλο κτίριο φαινόταν στα σχέδια και άλλο ήταν στην πραγματικότητα.

Τα παραπάνω τόνισε χτες ο πανεπιστημιακός Μιλτιάδης Χρονόπουλος, πολιτικός μηχανικός και μέλος της Επιτροπής που συνέταξε το πόρισμα για τις αιτίες κατάρρευσης των κτιρίων στο σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999, καταθέτοντας χτες στο Μεικτό Ορκωτό που δικάζονται οι μηχανικοί του κτιρίου της «ΡΙΚΟΜΕΞ».

Οι άλλες αιτίες που και από μόνες τους αρκούσαν για την κατάρρευση, ήταν ότι υπήρχαν δύο όροφοι που εμφανίζονταν μεν στα χαρτιά σαν υπόγεια ονομαζόμενα, στην πραγματικότητα όμως δεν ήταν. Εδειξε μάλιστα αεροφωτογραφία της 9/1/1979 που φαίνεται ότι τα υποτιθέμενα υπόγεια ήταν ανοιχτά. Τη νομιμοποίηση δε, της επέκτασης του δεύτερου υπογείου τη χαρακτήρισε πρωτοφανή ενέργεια.

Ακόμα, αντί για 32 είχε 24 κολόνες, από τις οποίες μάλιστα οι 16 περιφερειακές ήταν για διάφορους λόγους ασθενείς. Ετσι το κτίριο στηριζόταν στις 8 εσωτερικές κολόνες που η κάθε μια ήταν σαν να στήριζε μόνη της ένα τεσσάρι ή πεντάρι διαμέρισμα. Σε αυτά να προστεθεί και το ότι οι πλάκες δεν είχαν δοκάρια και ακουμπούσαν απ ευθείας στις κολόνες, κάτι που είναι καταστροφικό από μηχανικής απόψεως.

«Το κτίριο θα μπορούσε να καταρρεύσει ακόμα και από το βάρος του χωρίς σεισμό», είπε χαρακτηριστικά. «Ο σεισμός το βρήκε πιο ευάλωτο σε σχέση με τα διπλανά κτίρια», σημείωσε ο Μ. Χρονόπουλος.

Αναφερόμενος στο θέμα του ημιώροφου και στην επέκτασή του σε κανονικό όροφο με ξύλινο πάτωμα που στηριζόταν σε σιδηροκατασκευή, η οποία σύμφωνα με μαρτυρίες στηριζόταν πάνω στις κολόνες, είπε ότι οι ημιώροφοι (πατάρια) από μόνοι τους δίνουν στα κτίρια ακανονικότητα. Σε επίμονες ερωτήσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, και του εισαγγελέα, απάντησε με μεγάλη βεβαιότητα ότι και το πατάρι να μην υπήρχε το κτίριο θα κατέρρεε. Να σημειωθεί ότι και τα 39 άτομα που καταπλακώθηκαν εργάζονταν στο πατάρι.

«Από τα 350.000 κτίρια που εξετάστηκαν μετά το σεισμό, κατασκευασμένα με διάφορους αντισεισμικούς κανονισμούς, μόνο τα 4.000 χαρακτηρίστηκαν κόκκινα, δηλαδή κατεδαφιστέα. Το κτίριο της "ΡΙΚΟΜΕΞ" θα κατέρρεε και με ένα κοντινό σεισμό πολύ μικρότερης έντασης. Τα ίδια τα βάρη του κτιρίου είχαν εξαντλήσει τα περιθώρια αντοχής του», τόνισε ο Μ. Χρονόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ