Τρίτη 11 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΕ
Να συνεχιστεί το Εθνικό Κτηματολόγιο

Την κατηγορηματική του αντίθεση σε ενδεχόμενη επιβολή από την Ευρωπαϊκή Ενωση της 2ης δόσης του προστίμου για το Εθνικό Κτηματολόγιο, ύψους 25,9 εκατ. ευρώ (9 δισ. δρχ. περίπου), εκφράζει με χτεσινή του ανακοίνωση το ΤΕΕ, τονίζοντας ότι το έργο πρέπει να συνεχιστεί.

Το νέο πρόβλημα για το πολύπαθο, όπως εξελίχτηκε, έργο προέκυψε την περασμένη βδομάδα από απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή Κ. Χατζηδάκη, σύμφωνα με την οποία εξετάζεται η επιβολή και του 2ου μέρους του προστίμου με το αιτιολογικό ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2003 τα τρία πιλοτικά προγράμματα κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου.

Το ΤΕΕ στην ανακοίνωσή του παραδέχεται ότι το Εθνικό Κτηματολόγιο «έχει αποδειχτεί έργο δύσκολο, απαιτητικό ή και απρόοπτο. Οι πρωτοτυπίες ή πραγματικές δυσκολίες, αλλά και οι μέχρι στιγμής αστοχίες, έχουν δυστυχώς δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για πολιτικούς διαξιφισμούς, αντιδικίες υπουργείων, δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και διελκυστίνδα ελληνικών και ευρωπαϊκών υπηρεσιών, τόσο όσον αφορά το "κλείσιμο" του Β' ΚΠΣ, όσο και την ένταξη υποστηρικτικών ενεργειών του έργου στο Γ' ΚΠΣ». Ωστόσο, το ΤΕΕ επισημαίνει ότι «παρ' όλα αυτά, παρά τις πραγματικά σημαντικές καθυστερήσεις, οι οποίες όμως έχουν αισθητά μειωθεί, τα βασικότερα προβλήματα για τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου έχουν αντιμετωπιστεί και ήδη λειτουργούν πάνω από 30 κτηματολογικά γραφεία».

«Παρά τις όποιες εμπλοκές και δυσκολίες έχουν προκύψει, κυρίως από πολιτικές αποφάσεις - τονίζει το ΤΕΕ - σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, το έργο να συνεχιστεί» και σε αυτή την κατεύθυνση είναι έτοιμο να συμβάλει με τις εξής πρωτοβουλίες:

  • Να επισκεφθεί αντιπροσωπεία του την ΕΕ.
  • Να καταθέσει στο ΥΠΕΧΩΔΕ μέχρι τέλος Μάη τεκμηριωμένες και αναλυτικές προτάσεις για την ομαλή πορεία του έργου, τόσο για τη σύνταξή του, όσο και για τη λειτουργία του, προτάσεις που επεξεργάζεται Διεπιστημονική Επιτροπή που συστάθηκε τον περασμένο Φλεβάρη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ