Τρίτη 11 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ ΣΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
Ξεκίνησε η ολίσθηση της στέγης Καλατράβα

Ξεκίνησε χτες η ολίσθηση του νοτιοδυτικού τόξου του στεγάστρου Καλατράβα προς τις κερκίδες του Ολυμπιακού Σταδίου. Το τόξο «προχώρησε» κατά 2 μέτρα και σήμερα θα πραγματοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος της ολίσθησης, με αναμενόμενη ταχύτητα 5 μέτρα ανά ώρα. Η διαδικασία έγινε παρουσία των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που βρίσκονται στην Αθήνα για τον τελευταίο, πριν από την έναρξη των Αγώνων, έλεγχο της πορείας της προετοιμασίας.

Το γεγονός ότι η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά προκάλεσε την ικανοποίηση Ελλήνων και ξένων αρμοδίων. Βρήκαν, μάλιστα, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να θριαμβολογήσουν και να κάνουν λόγο για «κερδισμένα» στοιχήματα. Ετσι, η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φ. Πετραλιά μίλησε «για το πρώτο μεγάλο στοίχημα που κερδήθηκε», συμπληρώνοντας ότι «η επιτυχία αυτή είναι η μεγαλύτερη απάντηση της Ελλάδας σε όλους εκείνους που αμφισβητούν τη δυνατότητά μας να οργανώσουμε αυτούς τους μοναδικούς Αγώνες».

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο έργο, που δεν υπήρχε στο φάκελο διεκδίκησης, ούτε χαρακτηρίστηκε ποτέ ως αναγκαίο για τη διεξαγωγή των Αγώνων, θα στοιχίσει πάνω από 40 δισ. δρχ. Ποσό που πολλοί εκτιμούν πως ήταν ένα «καλό δωράκι» στην εταιρία Καλατράβα, στην οποία εργάζεται και ο υιός Σάμαρανκ... Μοιραία, λοιπόν, το στοίχημα είναι χαμένο για τους εργαζόμενους, που θα κληθούν να πληρώσουν το υπέρογκο κόστος και αυτού του έργου.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η διαδικασία ολίσθησης του νοτιοδυτικού τόξου θα έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 2 - 3 ημερών. Αν όλα κυλήσουν καλά, τότε την ερχόμενη βδομάδα θα ξεκινήσει η ολίσθηση του βορειοανατολικού τόξου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μάη. Με δεδομένο ότι έχουν επιταχυνθεί οι παράλληλες εργασίες στη σκεπή (σ.σ. έχει τοποθετηθεί το 20% των υαλοπινάκων), το όλο έργο της σκεπής Καλατράβα αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 Ιούνη.

Χτες το πρωί, το κλιμάκιο της ΔΟΕ, συνοδευόμενο από τον γενικό γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων Σπύρο Καπράλο, παρακολούθησε τη δοκιμαστική ολίσθηση της στέγης (5 εκατοστά). Οι υπεύθυνοι της ΔΟΕ δήλωσαν ικανοποιημένοι και για το σύνολο του έργου, αφού στις 10 Ιούνη αναμένεται να είναι έτοιμο το υπόλοιπο στάδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ