Τρίτη 11 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΕΛΑ
«Ελεγχόμενους» μάρτυρες καταγγέλλει η υπεράσπιση

Με δήλωση μάρτυρα κατηγορίας ότι ζητά την προστασία του δικαστηρίου, άρχισε η χτεσινή μέρα της δίκης του ΕΛΑ στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Η δήλωση προκάλεσε σχόλια της υπεράσπισης ότι οι μάρτυρες βρίσκονται υπό τον απόλυτο έλεγχο των διωκτικών αρχών, ενώ υποβλήθηκε αίτημα για ακύρωση της προδικασίας που διεξήχθη από την «αντιτρομοκρατική» για την αναγνώριση των κατηγορουμένων Αγγ. Κανά και Ειρήνης Αθανασάκη.

Συγκεκριμένα, η μάρτυρας κατηγορίας Α. Τόγκα, η οποία είχε διατελέσει διαχειρίστρια πολυκατοικίας στην οδό Πολέμωνος 13, όπου, κατά το κατηγορητήριο, ο ΕΛΑ είχε κρησφύγετο, δήλωσε ότι καταθέτει για πρώτη φορά σε δικαστήριο, ζητώντας την προστασία του. Επίσης δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της στην Ασφάλεια «με ρώτησαν, απάντησα, έγραφαν, έγινε επαλήθευση, μου αναγνώστηκε...», ενώ στην κατάθεσή της την Παρασκευή δεν είχε ξεκαθαρίσει, αν της είχε αναγνωστεί η κατάθεση που υπέγραψε.

Σχολιάζοντας, ο Α. Κούγιας, συνήγορος υπεράσπισης του Αγγ. Κανά, είπε ότι αυτή η δήλωση αποδείχνει πως οι μάρτυρες είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο των διωκτικών αρχών. «Θεωρούμε πως ό,τι πει από εδώ και πέρα θα πρέπει να σταθμιστεί από το δικαστήριο. Είχε και έχει επαφή με τις αρχές», είπε.

Σε ερώτηση της Κατ. Ιατροπούλου, συνηγόρου της Ειρ. Αθανασάκη, ποιος της είπε να κάνει δήλωση, αφού είναι η πρώτη φορά που καταθέτει σε δικαστήριο, η Α. Τόγκα υποστήριξε ότι το σκέφτηκε μόνη της.

Ο Α. Κούγιας ζήτησε από το δικαστήριο να μην πάρει υπόψη του τις αναγνωρίσεις και έκανε λόγο για ακυρότητα της κατάθεσής της. Επίσης, ζήτησε να σταλούν στον εισαγγελέα τα πρακτικά της δίκης, ώστε να εξακριβωθεί εάν πρέπει να ασκηθεί δίωξη για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος των αστυνομικών που πήραν την κατάθεση.

Σχολιάζοντας την κατάθεση της Α. Τόγκα, ο συνήγορος υπεράσπισης Σπ. Φυτράκης τόνισε ότι είναι έξω από κάθε δυνατότητα πρόσωπο που έχει δει κάποιος μια - δυο φορές στη ζωή του πριν 20 χρόνια να το θυμηθεί, αν δεν υπάρξουν νέες πληροφορίες γι' αυτό σε κοντινό χρονικό διάστημα. Η Α. Τόγκα υποστήριξε πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της εφέτης, το όνομα του οποίου δε θυμόταν, της ζητήθηκε να προσέλθει για κατάθεση στο δικαστήριο. Η ίδια απευθύνθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Παγκρατίου και από εκεί με εισαγγελική εντολή της δόθηκε αστυνομική προστασία.

Στη συνέχεια άρχισε η κατάθεση του Π. Πομώνη, ενοίκου της πολυκατοικίας της οδού Πάτμου 51, όπου είχε νοικιάσει διαμέρισμα ο Αγγ. Κανάς. Ο μάρτυρας αναγνώρισε τον κατηγορούμενο ως ενοικιαστή του διαμερίσματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ