Τρίτη 11 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Παρατείνονται μέχρι τις 30 Ιούνη οι άδειες

Μέχρι τις 30 του Ιούνη 2004 θα μπορούν οι αλλοδαποί, των οποίων η άδεια διαμονής έχει λήξει, να υποβάλλουν αίτηση ώστε να τους χορηγηθεί εκ νέου άδεια και να παραμείνουν νόμιμα στη χώρα. Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε χτες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη δημόσια διοίκηση και αφορά συγκεκριμένα αλλοδαπούς των οποίων οι άδειες διαμονής είχαν παραταθεί μέχρι τις 30 του Ιούνη 2003, ή έληγαν μετά την παραπάνω ημερομηνία, ή θα λήξουν μέχρι τη δημοσίευση του εν λόγω νόμου που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τη μέρα δημοσίευσης του νόμου και μέχρι τις 30 του Ιούνη, οι μετανάστες θα πρέπει να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μαζί με ένα παράβολο ύψους 146,73 ευρώ, ώστε να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους στην Ελλάδα.

Οπως ορίζεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η συγκεκριμένη ρύθμιση κρίθηκε απαραίτητη, καθώς οι αλλοδαποί των οποίων η άδεια εργασίας έληγε μετά τις 30 του Ιούνη 2003, δεν μπορούσαν να υπαχθούν στις ευνοϊκές ασφαλιστικές ρυθμίσεις και αδυνατούσαν να ανανεώσουν την άδεια εργασίας και διαμονής τους στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται παράνομα στη χώρα τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους.

Σημειώνεται ότι για την εκπλήρωση των προβλεπόμενων ασφαλιστικών υποχρεώσεων των αλλοδαπών, αρκεί η ασφαλιστική κάλυψη 150 ημερών, για το διάστημα από 1/7/2003 έως 30/6/2004. Οσοι δεν πληρούν την παραπάνω προϋπόθεση, μπορούν να καταβάλουν οι ίδιοι τις εισφορές που απαιτούνται για μεικτή ασφάλιση μέχρι τη συμπλήρωση 150 ημερών, στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα, εφάπαξ και χωρίς προσαυξήσεις.

Τέλος, αλλοδαπός που καταθέτει έγκαιρα αίτηση για ανανέωση άδειας εργασίας ή άδειας διαμονής, θεωρείται ότι διαμένει μόνιμα στη χώρα, μέχρι η διοίκηση αποφανθεί επί του αιτήματός του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ