Κυριακή 16 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ Ο ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ
Η θέση του ΣΥΝ για κατάργηση του εθνικού πεδίου πάλης

Η στρατηγική του ΣΥΝ, για ενσωμάτωση της Ελλάδας και υποταγή του λαού της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τεκμηριώνεται και με την αντιλαϊκή θέση ότι λόγω «παγκοσμιοποίησης» ξεπερνιέται το έθνος - κράτος, επομένως οι λαοί δεν μπορούν να διεκδικούν αλλαγές σε εθνικό επίπεδο παρά μόνο σε διεθνικό και για την Ευρώπη σε ευρωενωσιακό. Στο προγραμματικό του συνέδριο αναφέρει τα εξής: «Αφού η ιστορική πείρα διδάσκει πως ο σοσιαλισμός δεν μπορεί να εγκαθιδρυθεί σε μια μόνη χώρα, πόσο μάλλον όταν αυτή η χώρα είναι μικρή και οικονομικά αδύναμη, το πεδίο ταξικών, πολιτικών και ιδεολογικών αγώνων που ανοίγει η πορεία ευρωπαϊκής ενοποίησης συνιστά το πραγματικό έδαφος, όπου ο καταστατικός της στόχος μπορεί να αποβεί ρεαλιστικά εφικτός».

Είναι μια θέση επικίνδυνη, γιατί επιδιώκει να εγκλωβίσει τις λαϊκές συνειδήσεις στη λογική ότι οι όποιες αλλαγές προς όφελός τους θα έρθουν από τα έξω, και ταυτόχρονα καθησυχάζει όλους όσοι δε θέλουν η Ελλάδα να έρθει σε ρήξη με τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Αυτή η θέση θέτει εμπόδια στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην πολιτική και την εξουσία του κεφαλαίου στη χώρα τους, διεκδικώντας ριζικές αλλαγές έως το επίπεδο της λαϊκής εξουσίας, έως το σοσιαλισμό. Ακυρώνει στην πράξη τη δυνατότητα, το συμφέρον και το καθήκον των λαών να αγωνίζονται στο εθνικό πεδίο.

Αλλά η ίδια η πορεία της ΕΕ, οι εξελίξεις σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη, ανεξάρτητα αν έχουν οργανική σχέση με τις ιμπεριαλιστικές διακρατικές ενώσεις, αποδεικνύουν ότι το έθνος - κράτος συνεχίζει να υπάρχει και να ενισχύεται.

Η ΕΕ και τα όργανά της δεν αποτελούν υπερεθνικές οντότητες αποσπασμένες από τα κράτη - μέλη. Η ΕΕ είναι μια διακρατική συμμαχία καπιταλιστικών κρατών, τις θέσεις και την πολιτική της οποίας συναποφασίζουν οι αστικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών της, και τις εφαρμόζουν σε κάθε κράτος - μέλος. Αυτές ψηφίζουν τους αντιλαϊκούς νόμους για την «ανταγωνιστικότητα», την ενίσχυση της κρατικής καταστολής, δηλαδή την ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα εργασιακά και όλα τα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες. Αυτή η θέση για αποδυνάμωση του έθνους - κράτους εντός της ΕΕ και γενικά η αποδυνάμωση ή κατάργηση της εθνοκρατικής οργάνωσης είναι ουτοπία, παρά την ένταση της τάσης διεθνικής δράσης του κεφαλαίου, ιδιαίτερα στο στάδιο του ιμπεριαλισμού. Μήπως το γερμανικό ή το βρετανικό κράτος έχουν αποδυναμωθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία κατάργησής τους;

Εξάλλου και η ΕΕ και οι άλλου τύπου συμφωνίες γίνονται σε διακρατική βάση, εκχωρούνται δικαιώματα που μειώνουν την αυτονομία των κρατών, όμως αυτό γίνεται ακριβώς γιατί τα καπιταλιστικά κράτη έχουν συμφέρον από τη διακρατική συνεργασία, ακόμα και με τη μορφή της ΕΕ ή άλλη μορφή ενοποίησης. Η αστική τάξη της κάθε χώρας ωφελείται από τις διακρατικές συμφωνίες, γιατί αποκτά δυνατότητες να διεισδύσει σε άλλες αγορές και να διευρύνει τα υπερκέρδη της. Και η αστική τάξη της Ελλάδας έχει τέτοιες δυνατότητες σε μεγαλύτερο βαθμό εντός της ΕΕ, που απέξω δε θα τις είχε, να εξάγει εμπορεύματα και κεφάλαια όπως στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες των Βαλκανίων που η εξαγωγή κεφαλαίων έφθανε το 2002 τα 4 δισ. δολάρια, με δραστηριοποίηση 3.500 περίπου επιχειρήσεων (σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Α. Λοβέρδου - ΒΗΜΑ, 9.6.2002).

Ακόμα και τμήματα της αστικής τάξης που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο διεθνές πεδίο, προτιμούν τις διακρατικές συμφωνίες, καθώς αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια και στήριξη της εξουσίας απέναντι στο λαϊκό κίνημα. Αυτό φοβάται η αστική τάξη. Η διακρατική συμφωνία, επομένως, και η ΕΕ, εκτός από τα οικονομικά οφέλη για την άρχουσα τάξη ενισχύει και το κράτος της. Ενισχύει τον πολιτικό, στρατιωτικό και γενικότερο ιδεολογικό κλοιό προστασίας στο αστικό πολιτικό σύστημα. Και σε κρατικό και διακρατικό επίπεδο.

Επομένως, όσο ενισχύεται η ΕΕ τόσο ενισχύεται και η κρατική καταστολή στο εσωτερικό της κάθε χώρας. Ας δούμε τον Ευρωστρατό, ο οποίος αποτελείται από στρατιωτικά αποσπάσματα πολλών χωρών και ο οποίος μπορεί να επέμβει όπου η ΕΕ χρειαστεί. Η δημιουργία του κάθε άλλο παρά μείωσε την κατασταλτική δύναμη του κάθε ξεχωριστού κράτους. Το ίδιο ισχύει και με τους άλλους κατασταλτικούς μηχανισμούς, την EUROPOL, που συνεργάζεται στενά με την αστυνομία των κρατών - μελών, τη Σένγκεν, τους τρομονόμους και τα ευρωεντάλματα, όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο.

Μήπως μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι, για παράδειγμα, το γερμανικό κράτος, το γαλλικό, το βρετανικό, κλπ. έχουν αδυνατίσει;

Φαντάζεται κανείς ότι οι κεφαλαιοκράτες π.χ. της Γερμανίας θα απεμπολήσουν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους, μοιράζοντάς τα με τους Βρετανούς; Ποτέ. Αυτά γίνονται κοινά, όταν από κοινού συνασπίζονται (αυτό γίνεται στην ΕΕ), για να εφαρμόσουν μέτρα εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και των λαών των χωρών τους, των άλλων πιο αδύνατων οικονομικά χωρών της ΕΕ ή να διεκδικήσουν σφαίρες επιρροής σε διάφορα σημεία του πλανήτη, προκειμένου να εκμεταλλευτούν άλλους λαούς. Αλλά, ταυτόχρονα, ανταγωνίζονται για εξασφάλιση μεγαλύτερων μεριδίων είτε από τις πιο αδύνατες καπιταλιστικές χώρες εντός της Ενωσης είτε εκτός. Ας μην ξεχνάμε την οξύτητα των αντιθέσεων στους κόλπους της Ενωσης με διάφορες αφορμές, π.χ. στη Συνθήκη Νίκαιας για το πώς θα παίρνονται οι αποφάσεις, στον πόλεμο στο Ιράκ κλπ. Επομένως, θα συνεχίσει να υπάρχει και γερμανικό κράτος, και γαλλικό, και ελληνικό, και πολωνικό κλπ.

Οι διακρατικές συμφωνίες έχουν τη σφραγίδα του συσχετισμού των συμφερόντων των πιο ισχυρών κρατών, στη συγκεκριμένη φάση που παίρνονται. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τους και ανάμεσα σε όλους τους εταίρους, είναι σκληρές, οι διαφωνίες και οι αντιθέσεις μεταξύ τους ή μεταξύ ομάδων κρατών εντός της ΕΕ είναι υπαρκτές, αλλά υπάρχουν και οι συμβιβασμοί μεταξύ τους ή ακόμη εξομαλύνονται ή παραμερίζονται όταν πρόκειται να αποφασίσουν και να εφαρμόσουν τη στρατηγική έντασης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Ενα, επίσης, χαρακτηριστικό παράδειγμα, που αποδεικνύει ότι το έθνος - κράτος δεν αποδυναμώνεται, ούτε καταργείται είναι ότι τα ισχυρά κράτη - μέλη παραβιάζουν αποφάσεις που έχουν παρθεί και στις οποίες πρωταγωνίστησαν, αν δουν ότι δεν τους συμφέρουν στην πορεία, όπως έγινε με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Οι αποφάσεις είναι ευρωπαϊκές, όμως αυτές δεν μπορεί να λειτουργήσουν, αν σε εθνικό επίπεδο οι αστικές κυβερνήσεις δε διαμορφώσουν το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και τους μηχανισμούς για να υλοποιούνται.

Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις μπορεί να δρουν σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, μπορεί να διακλαδώνονται παντού, όλες όμως έχουν μια εθνική βάση κατά κύριο λόγο, ώστε να επωφελούνται των ρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο. Το εθνικό επίπεδο είναι η αφετηρία της δράσης τους. Μπορεί κάποιες να αλλάζουν εθνική βάση, ή οι θυγατρικές τους να μεταφέρουν την έδρα σε άλλη χώρα, σε σχέση με τη χώρα προέλευσης, όμως το εθνικό πεδίο παραμένει.

Ο καπιταλισμός απαιτεί ακόμα ισχυρότερη κρατική παρέμβαση σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο. Η ραγδαία καπιταλιστική διεθνοποίηση και κοινωνικοποίηση της παραγωγής, αντικειμενικά βαθαίνει την αλληλεξάρτηση των εθνικών οικονομιών και απαιτεί ανάλογες ρυθμίσεις για την οργάνωση της παραγωγής και διανομής, για τις σχέσεις παραγωγής γενικότερα. Αυτό επιτυγχάνεται στην ΕΕ και σε κάθε κράτος - μέλος συνδυασμένα.

Ο ΣΥΝ υποστηρίζει ότι τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια της ΕΕ και στην Ελλάδα, κυριάρχησε η αγορά και υποχώρησε ή βγήκε εκτός πεδίου η πολιτική, που πρέπει επιτέλους να επιστρέψει. Λες και τόσα χρόνια οι αποφάσεις π.χ. για την απελευθέρωση αγοράς, για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την ανατροπή κατακτήσεων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και την εφαρμογή των νέων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων έγιναν χωρίς πολιτικές αποφάσεις. Χωρίς το ρόλο της πολιτικής, και της εξουσίας που την ασκεί. Εως εδώ φτάνει ο οπορτουνισμός τους.

Ο ρόλος της κρατικής παρέμβασης δεν καθορίζεται από το αν το κράτος διατηρεί πολλές ή λίγες άμεσες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η σχέση κρατικού και ιδιωτικού καπιταλιστικού τομέα, υπόκειται σε αλλαγές μεταξύ τους, ανάλογα με το πώς εξυπηρετείται το καπιταλιστικό σύστημα, ανάλογα με τη συγκυρία της οικονομίας στο εσωτερικό και διεθνές επίπεδο, ανάλογα με τις ανάγκες του καπιταλιστικού ανταγωνισμού. Είτε μικρός είτε μεγάλος είναι ο κρατικός επιχειρηματικός τομέας, το αστικό κράτος εντείνει την παρέμβασή του, για να εξασφαλίζει τα συλλογικά συμφέροντα του κεφαλαίου.

Το κράτος, ανάλογα με τις συνθήκες εξέλιξης του καπιταλισμού, διαμορφώνει νόμους, για να αυξάνεται η κερδοφορία του κεφαλαίου, να διευκολύνεται η συσσώρευση, αλλά αναπτύσσει και την κρατική καταστολή, την ιδεολογική χειραγώγηση, ενάντια στην ταξική πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Η παρέμβαση του κράτους υπάρχει, ενισχύεται και σ' αυτή τη βάση διαμορφώνεται και η διακρατική παρέμβαση.

Κάτω από τέτοιες θεωρητικές οπορτουνιστικές αντιλήψεις, ο ΣΥΝ πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς. Ενός κόμματος, κομμένου και ραμμένου στα μέτρα της ΕΕ και των κανονισμών της. Συμβάλλοντας συνειδητά και επιβάλλοντας μια διασπαστική πρακτική, αφού αντιπαρατίθεται σε κάθε προσπάθεια κοινής δράσης και συντονισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς να καταργείται η αυτοτέλεια του κάθε κόμματος. Ενός κόμματος που υπηρετεί τις συνθήκες της ΕΕ, που συναπαρτίζεται από δυνάμεις με έντονες ιδεολογικοπολιτικές διαφορές σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας, άρα και με έντονες αντιθέσεις στο εσωτερικό του, με αμφίβολη την ύπαρξη σχέσεων ισοτιμίας.

Η προσπάθεια, λοιπόν, να ξεμπερδεύουν με την πάλη στο εθνικό πεδίο ως ξεπερασμένη, αποσκοπεί στο τσάκισμά της και στο εθνικό και στο διεθνές πεδίο. Αντικειμενικά αυτό το στόχο υπηρετούν.

(Συνεχίζεται)


Σ.Λ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΟΚ - ΕΕ (2017-03-25 00:00:00.0)
Να προσανατολίζουμε το κίνημα ώστε να μην έχει εμπιστοσύνη σε καμία αστική τάξη ή ιμπεριαλιστική συμμαχία (2016-12-18 00:00:00.0)
Ορισμένες πρώτες σκέψεις για τον «ευρωσκεπτικισμό» (2014-01-19 00:00:00.0)
Η υποδεέστερη και εξαρτημένη θέση στο ιμπεριαλιστικό σύστημα (2005-02-27 00:00:00.0)
Εθνος - κράτος και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (2000-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ