Κυριακή 16 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Σόνια Γκάντι

Ο λαός της Ινδίας αποδοκίμασε με τον πιο ηχηρό τρόπο τις πολιτικές του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα, ανατρέποντας όλες τις προβλέψεις: έδωσε στο Κογκρέσο την πρώτη θέση στη Λοκ Σάμπα - τη Βουλή της χώρας - και στα κόμματα της αριστεράς, το ΚΚ Ινδίας και το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), την ισχυρότερη ιστορικά κοινοβουλευτική τους παρουσία, με κάπου 62 έδρες.

Χτες και σήμερα το Κογκρέσο όσο και τα δύο κομμουνιστικά κόμματα, καθώς και άλλα πολιτικά σχήματα, συζητούσαν τη στάση που θα τηρήσουν. Για το μεν κόμμα «των Νεχρού και των Γκάντι», που επανέρχεται στο επίκεντρο του συστήματος, το κυρίαρχο ήταν η επιλογή του προσώπου που θα καταλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο: οι προβλέψεις θέλουν την εικονιζόμενη ιταλικής καταγωγής Σόνια Γκάντι αδιαφιλονίκητο φαβορί γι' αυτόν.

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά το ΚΚ Ινδίας και το ΚΚ Ινδίας (Μ) η συζήτηση είναι βαθύτερη. Η αποτίμηση του αποτελέσματος από την πλευρά τους είναι ασφαλώς θετική - επιβραβεύτηκαν για την αντίστασή τους στις πολιτικές του θρησκευτικού μίσους, της επιβολής φτώχειας στην πλειοψηφία του πληθυσμού, των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων, της πυρηνικοποίησης, της τρομο-λαγνείας κ.ο.κ.

Το θέμα όμως τώρα είναι αν και με ποιους όρους να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση μαζί με το Κογκρέσο που, αν αφεθούν κατά μέρος τα φασιστικά χαρακτηριστικά του απερχόμενου πολιτικού σχηματισμού του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, δε μοιάζει έτοιμο για ρήξη με τις πολιτικές του στους τομείς της οικονομίας και του διεθνούς προσανατολισμού της Ινδίας...


Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ