Κυριακή 16 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
«Ευρω-αριστερά» και «κομμουνιστικό παρελθόν»

Παρότι το περίφημο «συνέδριο της Ρώμης» αποτελεί ήδη παρελθόν, για το κόμμα της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς» δε γνωρίζουμε πολλά. Ούτε πρόγραμμα, ούτε θέσεις, ούτε καθοδηγητικά όργανα, ούτε καν επίσημη ανακοίνωση των μελών του. Τα μόνα σίγουρα μέχρι στιγμής είναι το όνομα, ο πρόεδρος και ο ταμίας του κόμματος!

Η «συγκομιδή» απ' ό,τι φαίνεται υπήρξε μικρή: Η πλειονότητα των κομμουνιστικών, εργατικών, κομμάτων της Ευρώπης, αλλά και της GUE-NGL απέχουν από το εγχείρημα, ενώ από τα διαπιστωμένα μέχρι στιγμής μέλη μόνο 4 έχουν κάποια κοινοβουλευτική εκπροσώπηση - και σίγουρα δεν είναι αυτά «όλα τα μεγάλα ΚΚ της Ευρώπης», όπως μας έλεγε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Και, βέβαια, ακόμα και τα συμμετέχοντα κόμματα δεν έχουν τους ίδιους λόγους και στοχεύσεις.

Το συνέδριο, ωστόσο, έφερε στην επιφάνεια ένα νέο στοιχείο που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Ενώ στο συνέδριο της Ρώμης, οι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες, τα κινήματα, τα προβλήματα δε βρήκαν τον παραμικρό χώρο στη συζήτηση, αντίθετα αυτή επικεντρώθηκε και εξαντλήθηκε στην καταδίκη του σταλινισμού! Μάλιστα, δεν είναι το Μάαστριχτ, το Ευρώ, η ΟΝΕ, η Λισαβόνα, ο Ευρωστρατός που μας έχουν ρημάξει, ο Στάλιν φταίει (πάλι)!

Το θέμα θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον ιλαρό, αν δεν ήταν σοβαρό - σοβαρότατο.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία ο αντικομμουνισμός οξύνεται, τείνει να γίνει επίσημη πολιτική της ΕΕ. Καταφεύγουν σ' αυτόν τόσο δυνάμεις «δεξιές» - να θυμίσουμε το κατάπτυστο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - όσο και δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας - βλέπε τον αντικομμουνιστικό οίστρο των Φερχόιγκεν - Πρόντι, και οι δύο αστέρες της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη. Δε μας ξενίζει. Ο Λένιν έχει διδάξει πως, όπως το μονοπώλιο διακατέχεται από την τάση για την κυριαρχία και όχι από την τάση για ελευθερία, έτσι και ο ιμπεριαλισμός χαρακτηρίζεται από τη στροφή στην πολιτική αντίδραση και όχι από τη δημοκρατία. Και το θέμα με την ΕΕ είναι ακριβώς αυτό: Είναι ιμπεριαλιστική.

Αντικομμουνισμός και περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών αλληλοσυμπληρώνονται. Θα δυναμώνουν όσο ενισχύονται οι αγώνες και η λαϊκή αμφισβήτηση. Μπορούν να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από τα λαϊκά κινήματα όσο τα κομμουνιστικά και ριζοσπαστικά κόμματα δεν υποχωρούν μπροστά στην πίεση της άρχουσας τάξης.

Ομως, στον ιταλικό Τύπο γράφηκε πως το στοίχημα του Ευρωκόμματος είναι η υπέρβαση της κομμουνιστικής παράδοσης και η υπερνίκηση των όποιων αντιστάσεων υπάρχουν σε αυτό. Στον ευρωπαϊκό Τύπο χαιρετίστηκε η «ρήξη με το σταλινισμό» ως «οριστική ρήξη με το παρελθόν». Το κομμουνιστικό παρελθόν.

Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι απλά ότι δεσμεύεται αυτό το μόρφωμα στην ΕΕ και την Κομισιόν, αλλά και ότι το πράττει με όρους προσχώρησης στο ρεύμα.

Εχει δίκιο, λοιπόν, ο Κλαούντιο Γκράσι, μέλος της Γραμματείας της Επανίδρυσης, στην κριτική του, όταν σημειώνει πως αυτό που αμφισβητείται είναι η ιστορία, η κληρονομιά των κομμουνιστών: «Το πρόβλημα δεν είναι ο Στάλιν, το πρόβλημα είναι η επανάσταση του Οχτώβρη, το πρόβλημα είναι ο Λένιν και η εμπειρία που έχουν οι κομμουνιστές από το 1900».

Δε μας εκπλήσσει, λοιπόν, που ανάμεσα στους καλεσμένους του συνεδρίου εμφανίστηκε και η φραξιονιστική ομάδα που αποσχίστηκε πέρσι από το Πορτογαλικό ΚΚ.

Ούτε είναι να εκπλήσσεται κανείς από τον ήδη διαφαινόμενο αυταρχισμό του εγχειρήματος: Στη γερμανική εφημερίδα «Νόιες Ντόιτσλαντ» γράφτηκε στις 10 Μάη πως «είναι ανοιχτό το ζήτημα αν η διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα ασχοληθεί με το πρόβλημα του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας, δεδομένου ότι αυτό στο συνέδριό του το Σαββατοκύριακο (σ.σ. 15-16 Μάη) θα αποφασίσει αν θα δεχτεί την καταδίκη του σταλινισμού, που αναγράφεται στο καταστατικό»!!!

Μάλιστα, θα συνεδριάσει το ...κόμμα της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς» για να ...ασχοληθεί με το «πρόβλημα» (!) του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας, αν το τελευταίο δε ...συμμορφωθεί ώστε να μπει στο Ευρωκόμμα! Και αυτή την απίστευτη, ιεροεξεταστική λογική κάποιοι την ονομάζουν «νέα εποχή»!

Εχουν παραπάνω από ένα λόγους, λοιπόν, να απορρίψουν το «Ευρωκόμμα» και με την ψήφο τους οι Ελληνες εργαζόμενοι, και ιδιαίτερα όσοι κατατάσσουν εαυτόν στην αριστερά. Να απορρίψουν την «αποκομμουνιστικοποίηση». Και να ψηφίσουν με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι αγωνιστικά - αισιόδοξα. Γιατί το ζητούμενο δεν είναι η υπέρβαση της κομμουνιστικής ταυτότητας, ούτε η διάλυση των κομμουνιστικών και ριζοσπαστικών κομμάτων. Αντίθετα, σε συνθήκες οξυνόμενης ταξικής πάλης ο αναντικατάστατος ρόλος τους επιβεβαιώνεται όσο ποτέ. Και η ανάγκη του συντονισμένου αγώνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ενάντια στην ΕΕ, για μια Ευρώπη της ειρήνης, των λαϊκών δικαιωμάτων, του σοσιαλισμού προϋποθέτει την αποφασιστική τους ενίσχυση.


Ν.Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ