Κυριακή 16 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψήφος υπέρ του ευρωμονόδρομου

Υποκριτική και πάντως αδικαιολόγητη ήταν η «απογοήτευση» που αισθάνθηκαν ορισμένοι, κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, επειδή τάχα ο Κ. Καραμανλής δεν προχώρησε, στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για την οικονομία, σε εξαγγελίες συγκεκριμένων μέτρων μετά και την περιβόητη «απογραφή».

Εχει κάθε λόγο να πιέζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση της ΝΔ... «να κυβερνήσει». Ομως ο Κ. Καραμανλής δε δείχνει να βιάζεται. Γνωρίζει πολύ καλά - άλλωστε μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν η ηγεσία της ΝΔ που πίεζε την κυβέρνηση Σημίτη να κυβερνήσει...- ότι η διακυβέρνηση σημαίνει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, που συνεπάγονται, εκτός των άλλων, σημαντικό πολιτικό κόστος. Και όσο και αν οι ηγεσίες του δικομματισμού κομπορρημονούν ότι δε λογαριάζουν το πολιτικό κόστος, ωστόσο δεν μπορούν να προαναγγείλουν «μη δημοφιλή» νεοφιλελεύθερα μέτρα ένα μήνα πριν από εκλογική αναμέτρηση. Ακριβώς γι' αυτό ο πρωθυπουργός δε βιάζεται...

Στον πολιτικό σχεδιασμό του Κ. Καραμανλή, οι επικείμενες ευρωεκλογές παίζουν σημαντικό ρόλο. Η εσκεμμένη υποβάθμιση της πολιτικής σημασίας τους και η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς εκ μέρους του προέδρου της ΝΔ δεν πρέπει να ξεγελούν. Επίσης, καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχει η εκτίμηση ότι ο Κ. Καραμανλής έχει «ξεχάσει» τις ευρωεκλογές, απορροφημένος από τη δίνη της διαχείρισης της εξουσίας. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει.

Ο Κ. Καραμανλής επιθυμεί διακαώς, και θα επιδιώξει με όλες τις δυνάμεις του, μια νέα νίκη στις ευρωεκλογές. Νίκη που θα προστεθεί στο «πολιτικό κεφάλαιο» που διαθέτει από τη νίκη των βουλευτικών εκλογών, θα παρατείνει την «περίοδο χάριτος» και θα βάλει τις βάσεις για μια «άνετη» διακυβέρνηση, καθιστώντας τον ίδιο πιο ισχυρό πολιτικά - γιατί όχι και παντοδύναμο όπως κάποτε τον Κ. Σημίτη που τελικά έφυγε κακήν κακώς...

«Στις ευρωεκλογές καλούμαστε να επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη του τόπου», τόνισε ο γραμματέας της ΚΕ Β. Μεϊμαράκης, φανερώνοντας τον εκλογικό στόχο της ηγεσίας της ΝΔ.

Με μια «δεύτερη νίκη» στις ευρωεκλογές ο Κ. Καραμανλής θα αισθάνεται πιο ισχυρός, προκειμένου να επιταχύνει τους ρυθμούς της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης, επικαλούμενος τη «νομιμοποίηση» της πολιτικής του από τον ελληνικό λαό σε δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι υφάρπαξε τη λαϊκή εντολή, αφού συγκάλυπτε έντεχνα στο πραγματικό αποκρουστικό πρόσωπο της πολιτικής του μια παραπλανητική όψη της. Η πολιτική «του», είναι η κυρίαρχη πολιτική, είναι αυτή που περιέγραψαν και προανήγγειλαν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, η Κομισιόν και ο ΟΑΣΑ: Σκληρή λιτότητα και περικοπές (κοινωνικών) δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις και απελευθέρωση αγορών, ελαστικές εργασιακές σχέσεις και λήψη μέτρων για το Ασφαλιστικό.

Νίκη αφιερωμένη...

Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία της ΝΔ θα αφιερώσει τη νέα νίκη στις ευρωεκλογές στην υλοποίηση της πολιτική της, στο πλαίσιο πάντα του ευρωμονόδρομου. Γι' αυτό και η μάχη θα δοθεί με ατζέντα και διλήμματα εθνικών εκλογών. Εξάλλου, τα «ευρωπαϊκά» δεν προσφέρονται για δικομματικές κοκορομαχίες, αφού υπάρχει απόλυτη ταύτιση. Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ έχουν αποδείξει στην πράξη τη στοχοπροσήλωσή τους στον ευρωμονόδρομο της νεοφιλελεύθερης επέλασης και την πειθαρχία τους στις ντιρεκτίβες των Βρυξελλών.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση θα ζητήσει παραπέρα ενίσχυσή της, προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, το μόνο που μπορεί να δώσει «λύσεις» στα προβλήματα, όπως ακούραστα διατυμπανίζει. Το ισχυρό της χαρτί, σε σχέση με τον έτερο μονομάχο παραμένει το ίδιο με αυτό των εθνικών εκλογών, ότι δηλαδή το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να δώσει «λύσεις» στα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα, αν και βρισκόταν είκοσι χρόνια στην εξουσία.

Ακριβώς επειδή την καίει το ποσοστό που θα πάρει, έχει ήδη ανοίξει μέτωπο με τη «χαλαρή ψήφο» που παραδοσιακά εκδηλώνεται στις ευρωεκλογές, προς όφελος των «μικρών» κομμάτων. «Δε χαρίζουμε ούτε μια ψήφο... οι ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για ευκαιριακή εκτόνωση», είπε χαρακτηριστικά ο λαλίστατος Β. Μεϊμαράκης.

Η ηγεσία της ΝΔ έχει στραμμένη την προσοχή της στις διαρροές ψήφων προς τα ακροδεξιά (κόμμα Καρατζαφέρη), περισσότερο ως εκδήλωση δυσαρέσκειας και αποστολής μηνύματος για το ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αναρίθμητα ρουσφέτια που είχαν υποσχεθεί οι βουλευτές της στους ψηφοφόρους. Ως «αναχώματα» θεωρεί τη συμμετοχή του Αντ. Σαμαρά στο ευρωψηφοδέλτιο, αλλά και τη στάση που πήρε στην εκκλησιαστική διαμάχη.

Παράλληλα, θα χρησιμοποιήσει συστηματικά τα «ευρήματα» των γκάλοπ (διεύρυνση της διαφοράς από το ΠΑΣΟΚ στις 7 μονάδες - ενίσχυση της δημοφιλίας του Κ. Καραμανλή), προκειμένου να δημιουργήσει την αίσθηση ενός νέου ρεύματος, που περιλαμβάνει «ροή» και άλλων ψηφοφόρων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Αν είναι αλήθεια -και είναι πέραν από κάθε αμφισβήτηση- ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει τη νέα νίκη στις ευρωεκλογές για να γίνει πιο ισχυρή, προκειμένου να συνεχίσει με ταχύτερους ρυθμούς την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, οι εργαζόμενοι και λαϊκές μάζες έχουν κάθε λόγο να της χαλάσουν τα σχέδια και να την «κοντύνουν» στις ευρωκάλπες, όπως και το ΠΑΣΟΚ. Και ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος να γίνει ανίσχυρη η κυβέρνηση και η κυρίαρχη πολιτική είναι βέβαια η δυναμική ενίσχυση του ΚΚΕ.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «νέα ορμή» στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής (2004-06-14 00:00:00.0)
Εγκαίνια προεκλογικής καμπάνιας (2004-05-26 00:00:00.0)
Χωρίς καμιά αξία (2003-09-30 00:00:00.0)
Θέλουν νίκη της νεοφιλελεύθερης πολιτικής (2001-04-28 00:00:00.0)
Βλάπτουν το ίδιο και οι δύο (1998-09-15 00:00:00.0)
Το ξεχάσανε κιόλας..; (1997-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ