Σάββατο 22 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ενταση της αντεργατικής πολιτικής

Συναντήσεις με τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας είχε χτες η ΑΔΕΔΥ

«Οχι στο διάλογο απάτη». Σύνθημα του ΠΑΜΕ από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στο Δημόσιο
«Οχι στο διάλογο απάτη». Σύνθημα του ΠΑΜΕ από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στο Δημόσιο
Η συνέχεια της αντεργατικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, που είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και το χτύπημα των δικαιωμάτων τους, επιβεβαιώθηκε και χτες στις συναντήσεις της ΑΔΕΔΥ με τους υπουργούς Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο και Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, για την έναρξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα οικονομικά, ασφαλιστικά και άλλα αιτήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο. Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι και η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση) συνεχίζει την τακτική των «κοινωνικών διαλόγων» και της πλήρους αγωνιστικής αδράνειας, με αποτέλεσμα τη στήριξη της αντεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεων.

Ο Γ. Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει παραλάβει σοβαρά οικονομικά προβλήματα από την προηγούμενη κυβέρνηση και επομένως οι φετινές αυξήσεις θα γίνουν με βάση τον πληθωρισμό - δηλαδή, θα συνεχιστεί η πολιτική λιτότητας. Ακόμα, ο υπουργός δέχτηκε να γίνει συζήτηση σε βάθος χρόνου για ένα νέο μισθολόγιο - αίτημα που θέτει η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ - και το οποίο είχε θέσει ξανά η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αποτέλεσμα ήταν η κυβέρνηση να μπορεί να αναβάλλει για χρόνια την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων, για να φθάσουμε στο γνωστό νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο.

Ο εκπρόσωπος της ΤΑΔΗΣΥ, Δ. Αγκαβανάκης, κατήγγειλε αυτή τη διαδικασία και τόνισε ότι τα αιτήματα για 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό κ.ά. πρέπει να υλοποιηθούν σήμερα καθώς αυτό απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Απ' την πλευρά του ο Πρ. Παυλόπουλος δεν αποδέχτηκε το αίτημα των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων για πραγματικές Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και όχι αυτές που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση αποφασίζει από μόνη της για τη διαμόρφωση των μισθών. Ακόμα ο υπουργός Εσωτερικών γνωστοποίησε ότι την επόμενη βδομάδα θα δώσει το νέο νομοσχέδιο για τη μερική απασχόληση που στόχο θα έχει την παραπέρα γενίκευσή της. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός στο θέμα των συμβασιούχων, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχτηκε ότι το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημά τους και ότι για την κυβέρνηση η κύρια «λύση» είναι η μοριοδότηση, δηλαδή μια «λύση» ακόμα χειρότερη από αυτήν του ΠΔ.

Τέλος, στη συνάντηση τέθηκε χρονοδιάγραμμα συζητήσεων για επιμέρους θέματα μέχρι και τον Οκτώβρη του 2004. Μεταξύ αυτών, είναι η αναμόρφωση του υπαλληλικού κώδικα με την εισαγωγή μέτρων για τη σύνδεση του μισθού με την αποδοτικότητα και το βαθμό. Γεγονός που προαναγγέλλει την εντατικοποίηση της εργασίας και την ένταση του αυταρχικού χαρακτήρα της Δημόσιας Διοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ