Παρασκευή 18 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ
Σε «επιφυλακή» για τις θέσεις εργασίας

Σύσκεψη κλωστοϋφαντουργικών σωματείων χτες στην πόλη

Motion Team

Σε πάνδημη αγωνιστική επιφυλακή βρίσκεται η Νάουσα, ύστερα από την εντεινόμενη φημολογία ότι εκατοντάδες θέσεις εργασίας στα κλωστοϋφαντουργεία της πόλης βρίσκονται σε κίνδυνο, εξαιτίας της αναδιάρθρωσης που μεθοδεύει ο Λαναράς στην εταιρία του. Τα πρώτα μηνύματα ήρθαν από το Πάσχα ακόμα, όταν σταδιακά η τροφοδοσία των κλωστοϋφαντουργείων με βαμβάκι μειωνόταν, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει πρώτη ύλη διαθέσιμη στην αγορά, ισχυρισμό που αμφισβητούν οι εργαζόμενοι. Προκειμένου να διαφυλάξει τα κέρδη της, η εργοδοσία προχώρησε σε κατάτμηση των θερινών αδειών, ενώ ζήτησε και από τους εργαζόμενους να μην προσέρχονται στη δουλιά τις μέρες που δεν μπορούσε να τροφοδοτήσει με επάρκεια τα εργοστάσια με βαμβάκι.

Η πρώτη απάντηση των εργαζομένων δόθηκε στα τέλη του Μάη, κατά τη συνάντηση όλων των σωματείων του ομίλου με την ΟΕΚΙΔΕ στη Θεσσαλονίκη, όπου αποφασίστηκε να μη γίνει δεκτή καμιά κατάτμηση αδειών, όπως επίσης και να παραβρίσκονται καθημερινά οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους, άσχετα με το αν ο Λαναράς τροφοδοτούσε τα εργοστάσια με βαμβάκι ή όχι.

Μπροστά στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων, η εργοδοσία επανήλθε με πρόταση για παύση της παραγωγής τα Σαββατοκύριακα. Πρόταση που θα οδηγούσε σε απώλεια εισοδήματος από τους εργαζόμενους, με δεδομένο ότι θα δούλευαν πλέον μόλις τρεις μέρες την εβδομάδα, καθώς τα δύο ρεπό θα ήταν υποχρεωτικά μέσα στο πενθήμερο.

Η εκβιαστική πρόταση δεν έγινε δεκτή από τους εργαζόμενους, οι οποίοι απαίτησαν και κέρδισαν τελικά οι εργάτες της τέταρτης βάρδιας να ενσωματωθούν στις άλλες τρεις και όλοι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν πενθήμερο και σαραντάωρο, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Παρά, ωστόσο, τη θετική εξέλιξη, οι εργαζόμενοι παραμένουν ανήσυχοι, μπροστά στο ενδεχόμενο ο Λαναράς να επιμείνει στα αντεργατικά του σχέδια με πρόσχημα τη δήθεν έλλειψη πρώτης ύλης.

Στα πλαίσια της οργάνωσης του αγώνα τους, οι διοικήσεις των σωματείων του ομίλου στη Νάουσα προχώρησαν χτες σε σύσκεψη, κατά την οποία αποφάσισαν να καλέσουν στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας όλους τους φορείς της πόλης σε πλατιά συνάντηση, με πρόταση να διοργανωθεί άμεσα πανναουσαϊκό συλλαλητήριο, που θα προβάλει την αποφασιστικότητα των κατοίκων να μην αφήσουν καμιά θέση εργασίας να χαθεί στην πόλη τους, η οποία μετράει ήδη άνεργο έναν στους δύο κατοίκους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ