Παρασκευή 18 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΤΟΕ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Νέα διετή σύμβαση λιτότητας

Ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση στις αποδοχές των εργαζομένων στις τράπεζες επιφέρει η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τα έτη 2004-2005 που υπέγραψαν χτες οι τραπεζίτες με τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΣΚΕ). Η υπογραφή της σύμβασης έγινε με τις «ευλογίες και την καθοδήγηση» του υπουργού Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος «φιλοξένησε» στο υπουργείο τη χτεσινή συνάντηση ΟΤΟΕ και τραπεζιτών. Μια σύμβαση που σύμφωνα με τον υπουργό συντελεί στο να «παραμένει υψηλός και ο βαθμός ανταγωνιστικότητας των ελληνικών τραπεζών», δηλαδή η αύξηση των κερδών των τραπεζιτών μέσα από την εντατικοποίηση της εργασίας.

Η σύμβαση προβλέπει ονομαστικές μεσοσταθμικές αυξήσεις 4% από 1-1-2004 και 2% από 1-7-2004. Ακόμα χαμηλότερες είναι οι ονομαστικές μεσοσταθμικές αυξήσεις για το 2005, οι οποίες διαμορφώνονται σε 3% από 1-1-2005 και 2,88% από 1-9-2005. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελαφρώς μεγαλύτερες αυξήσεις που δίνονται στο εισαγωγικό κλιμάκιο γίνονται με χρήματα που εξοικονομούνται από το πάγωμα σχεδόν των μισθών στα ανώτερα κλιμάκια. Και αυτή τη σύμβαση είναι που η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ τη βάφτισε θετική!

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι μειώνονται παραπέρα οι πραγματικές αποδοχές των εργαζομένων, «αφού ο πληθωρισμός, οι κρατήσεις και η φορολογία υπερβαίνουν κατά πολύ τα ψίχουλα... που έχουν την ευχαρίστηση να δώσουν οι εργοδότες. Οι τραπεζίτες, συνεχίζει, πέτυχαν να επιβάλουν την κυβερνητική εισοδηματική πολιτική που τους αποφέρει τεράστια κέρδη». Ενώ καταγγέλλοντας τη στάση της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ επισημαίνει: «Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι όσο θα επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα η λογική του "ρεαλισμού", του κοινωνικού διαλόγου, οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι τραπεζίτες που επωφελούνται όχι μόνο από τις συλλογικές συμβάσεις λιτότητας, αλλά και από τις ανατροπές που πετυχαίνουν στις εργασιακές σχέσεις και τις ασφαλιστικές παροχές».

Καταλήγοντας, η ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους να ανατρέψουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να συντονίσουν την αγωνιστική τους δράση για να διεκδικήσουν αιτήματα που να ικανοποιούν τις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ