Παρασκευή 18 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι υπεράνω του δικαιώματος στην απεργία!

Με καθαρό τρόπο το δικαστήριο έκρινε ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έχουν κάθε δίκιο να απεργούν, όσο δεν ικανοποιούνται τα δίκαια αιτήματά τους

Κόλαφο για τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που έσπευσαν να διαβεβαιώσουν την εργοδοσία ότι την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων οι εργαζόμενοι «θα κάτσουν ήσυχοι», έτσι ώστε να μη θιγούν τα συμφέροντά των επιχειρηματιών, αποτελεί η δικαστική απόφαση που έκρινε νόμιμη τη χτεσινή απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Αθήνας! Κρίνει μάλιστα ότι η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων δεν μπορεί να αποτελεί λόγο άρνησης του δικαιώματος της απεργίας.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στη χτεσινή τους απεργιακή κινητοποίηση έστειλαν σαφέστατο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. «Η απεργία είναι δικό μας δικαίωμα. Εμείς είμαστε αυτοί που νομιμοποιούμε τον αγώνα». Και ξεκαθάρισαν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα είναι και τον Αύγουστο στους δρόμους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ενωση Ξενοδόχων Αττικής πριν τρεις μέρες κατέθεσε αγωγή στο δικαστήριο, με την οποία ζητούσε να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η χτεσινή απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που κήρυξε ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας. Αντίστοιχη αγωγή κατέθεσε και κατά της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, που είχε πάρει επίσης απόφαση για απεργία χτες. Οι αγωγές εκδικάστηκαν την περασμένη Τετάρτη, ενώ η απόφαση εκδόθηκε χτες.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, «τα αιτήματα αυτά αποτελούν μόνιμες διεκδικήσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων το τελευταίο 18μηνο περίπου, κρίνονται ως επί το πλείστον εύλογα εφικτά για την πλευρά την ενάγουσα των εργοδοτικών οργανώσεων. Οι τελευταίες όμως τηρούν άκαμπτη στάση, αρνούμενες συνεχώς να ικανοποιήσουν τα εν λόγω αιτήματα, όπως αυτά αναλυτικά αναφέρονται στις παραπάνω εξώδικες δηλώσεις, αλλά και να αντιπροτείνουν έναντι των παραπάνω αιτημάτων οποιαδήποτε δική τους πρόταση». Βασικά αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι η υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, 1.100 ευρώ κατώτερος μισθός, σταθερή και πλήρη εργασία, ελάχιστη σύνθεση προσωπικού και καθορισμό καθηκόντων κλπ.

Και συνεχίζει η δικαστική απόφαση: «Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων και για την παρούσα θερινή περίοδο πέτυχαν (οι ξενοδόχοι) αυξήσεις στις τιμές των προσφερομένων υπηρεσιών τους, αλλά και πληρότητα κατά 90% τουλάχιστον. Παράλληλα επιχειρούν αύξηση των κερδών τους με τη χρησιμοποίηση αλλοδαπών εργαζομένων χωρίς εξειδίκευση και την ανάθεση πλείστων καθηκόντων στους εργαζόμενους.

Να σημειωθεί επίσης ότι το παρόν χρονικό σημείο των διεκδικήσεων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί άκαιρο, αφού σε καμία περίπτωση η προετοιμασία και η τέλεση Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας δεν μπορεί να αποτελεί λόγο άρνησης οποιασδήποτε οικονομικής διεκδίκησης ή και αυτού του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ