Παρασκευή 18 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Είμαστε αποφασισμένοι! Πίσω δεν κάνουμε!

Με μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση απάντησαν στην αδιαλλαξία των εργοδοτών και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης

Ενα ηχηρό μήνυμα αντίστασης και πάλης σε κυβέρνηση και μεγαλοξενοδόχους, έστειλαν χτες οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αθήνας, οι οποίοι μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής τρομοκρατικής πίεσης (από την εργοδοσία και το κράτος της) έκαναν 24ωρη απεργία και μια μαζική, μαχητική συγκέντρωση και πορεία στην Ενωση Ξενοδόχων Αθήνας και το υπουργείο Εργασίας. Διέψευσαν με την αποφασιστική συμμετοχή τους τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που τους ήθελαν στο περιθώριο. Στο κενό έπεσε και η προσπάθεια τρομοκράτησης των απεργών που δέχτηκαν επίθεση με χημικά από τα ΜΑΤ, τα οποία η κυβέρνηση επιστράτευσε έξω από τα γραφεία των μεγαλοξενοδόχων, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους! Επίσης στον αέρα τινάχτηκε και η προσπάθεια των ξενοδόχων να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία του κλάδου, καθώς χτες ο δικαστής κ. Φώσκολος, με απόφασή του, έκρινε νόμιμη την απεργία.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έστειλαν σαφέστατο μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα στους ξενοδόχους, στην κυβέρνηση και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Επόμενος αγωνιστικός σταθμός του κλάδου, όπως αποφάσισαν χτες σε κοινή συνεδρίασή τους ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και τα επιχειρησιακά σωματεία είναι η νέα 24ωρη απεργία στις 7 Ιούλη. Παρά τη σκληρή στάση της εργοδοσίας και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι του κλάδου, συνεχίζουν να διεκδικούν υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό, πλήρη και σταθερή εργασία, κλπ. Μέχρι τότε ο σύνδεσμος και τα επιχειρησιακά σωματεία θα οργανώσουν πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.


Με ανακοίνωσή του το κλαδικό σωματείο και οι διοικήσεις των επιχειρησιακών υπογραμμίζουν ότι «το ποτάμι δε γυρνάει πίσω, οι αγώνες θα κλιμακωθούν, η αδιαλλαξία των εργοδοτών θα καμφθεί, κάτω από τους δυναμικούς αγώνες των εργαζομένων». Καταγγέλλει την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό που επέδειξε η κυβέρνηση με τον κατασταλτικό μηχανισμό, για να προστατέψει τους ξενοδόχους. «Είμαστε αποφασισμένοι. Πίσω δεν κάνουμε», καταλήγει.

Μαζική, μαχητική συμμετοχή

Από τις 6 χτες τα χαράματα οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου έδιναν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας έξω από τις εισόδους των ξενοδοχείων. Ταυτόχρονα με την περιφρούρηση της απεργίας, οι συνδικαλιστές γνωστοποιούσαν στους πελάτες των ξενοδοχείων, με ανακοινώσεις στα ελληνικά και τα αγγλικά, την κατάσταση στον κλάδο καθώς και τα αιτήματά τους.

Οι απεργοί με τα πανό και τις πικέτες τους συγκεντρώθηκαν γύρω στις 10 το πρωί στην πλ. Κλαυθμώνος. Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε ο Γ. Πέρρος, στέλεχος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Αθήνας, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Λογιστών και των Ενώσεων Λογιστών Αθήνας και Πειραιά.

Λίγο μετά τις 10 και με συνθήματα όπως: «Η εργατιά παλεύει και θα νικήσει, συλλογικές συμβάσεις θα κατακτήσει», «με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας», «1.100 ευρώ βασικό μισθό, αλλιώς μέχρι τον Αύγουστο θα είμαστε εδώ», κατευθύνθηκαν στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων στη Σταδίου. Εκεί οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με δεκάδες σιδερόφραχτους των ΜΑΤ. Στην προσπάθεια αντιπροσωπείας συνδικαλιστών να μπει στα γραφεία, η συγκέντρωση δέχτηκε επίθεση με χημικά και προπηλακισμούς από τα ΜΑΤ.

Κάτω από την έντονη πίεση των απεργών, τα ΜΑΤ αναγκάστηκαν να δεχτούν να περάσει αντιπροσωπεία συνδικαλιστών που ανέβηκε τελικά στα γραφεία και απαίτησε να συναντηθεί με εκπρόσωπο της Ενωσης Ξενοδόχων. Στα γραφεία εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων κ. Τσακίρης. Η αντιπροσωπεία ξεκαθάρισε ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί, αν άμεσα η Ενωση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα του κλάδου.

Η μαχητική πορεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων κατέληξε στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον υπουργό Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος και δεσμεύτηκε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα καλέσει σε συνάντηση τα σωματεία και τους εκπροσώπους των εργοδοτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ