Παρασκευή 9 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες επιθέσεις μετά τις εξαγγελίες «εκτάκτων μέτρων»

Ο κατοχικός στρατός στο Ιράκ εν δράσει

Associated Press

Ο κατοχικός στρατός στο Ιράκ εν δράσει
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Με κλιμάκωση των επιθέσεών τους απάντησαν οι Ιρακινοί αντάρτες στην ανακοίνωση της υιοθέτησης νομοσχεδίου για την εφαρμογή, επιλεκτικά, στρατιωτικού νόμου από τη διορισμένη κυβέρνηση του Ιγιάντ Αλάουι.

Χτες, μεγάλης εμβέλειας επίθεση με όλμους εξαπέλυσε η ιρακινή αντίσταση σε στρατιωτική βάση της νεόκοπης ιρακινής Εθνοφρουράς στην πόλη Σαμάρα, βορείως της Βαγδάτης. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 5 Αμερικανοί στρατιώτες και 1 Ιρακινός εθνοφρουρός, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 18 Αμερικανοί στρατιώτες και άλλοι 4 Ιρακινοί. Ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών, ενώ οι κατοχικές δυνάμεις ανταπάντησαν με όλμους και πυρά από ελικόπτερα, από τα οποία φέρονται να σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί μαχητές.

Την ίδια ώρα, στο Ραμάντι, άγνωστοι ένοπλοι σκότωσαν τον γιο του τοπικού φιλοαμερικανού φυλάρχου και 2 Ιρακινούς αστυνομικούς. Στη Βαγδάτη, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στη νότια συνοικία Ντόρα, χωρίς να γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ένας Ιρακινός και η σύζυγός του τραυματίστηκαν σοβαρά όταν Αμερικανοί στρατιώτες νόμισαν ότι δέχονται επίθεση τη στιγμή που άρχισε να λειτουργεί η ηλεκτρική γεννήτρια του σπιτιού τους, με αποτέλεσμα να γαζώσουν κυριολεκτικά τον έναν όροφο.

Από την πλευρά του, ο Ιρακινός διορισμένος πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει την αιματηρή αντίδραση στις εξαγγελίες του για έκτακτα μέτρα. Συνεργάτες του ανακοίνωναν ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ο Αλάουι θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτο, Τουρκία, Ιράν, Συρία, Κουβέιτ, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

Απαγωγές και «περίεργες» συμπλοκές

Τρεις ημέρες διορία έδωσαν μασκοφόροι στην κυβέρνηση των Φιλιππίνων να απομακρύνει από το Ιράκ την ολιγάριθμη ομάδα στρατιωτών της, προκειμένου να μην αποκεφαλίσει έναν Φιλιππινέζο εργαζόμενο που έχει απαγάγει. Το σχετικό βίντεο μεταδόθηκε από το «αλ Τζαζίρα» και λίγες ώρες αργότερα επιβεβαιώθηκε η είδηση και από τις Φιλιππίνες.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πεζοναύτης, λιβανικής καταγωγής, Ουάσεφ αλί Χασούν, έφθασε, χτες το απόγευμα, στην αμερικανική πρεσβεία στο Λίβανο, όπου βρισκόταν μέχρι και χτες βράδυ. Αυτό ανακοινώθηκε επισήμως από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Με την εμφάνιση του Χασούν κλείνει η περιπετειώδης απαγωγή του, η οποία παρουσιάζει πολλά κενά, καθώς ο ίδιος φερόταν, αρχικώς, αγνοούμενος λιποτάκτης, στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ότι είναι όμηρος και μετά απελευθερώθηκε από τους απαγωγείς του, ενώ είχε ανακοινωθεί ότι θα αποκεφαλιστεί.

Η άφιξη του Χασούν στο Λίβανο, όμως, άνοιξε μια άλλη «περίεργη» πτυχή. Στην πόλη Τρίπολη, μέλη της φυλής στην οποία ανήκει συγκεντρώθηκαν στο σπίτι της οικογένειας για να τον υποδεχτούν. Υπό συνθήκες που δε διευκρινίστηκαν από τις λιβανικές αρχές, σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στα μέλη της φυλής των Χασούν και ενόπλους από άλλες φυλές της Τρίπολης, οι οποίοι φέρονται να κατηγορούν τους Χασούν ως συνεργάτες των Αμερικανών. Οι λιβανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 2 άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν, χωρίς, όμως, να δώσουν καμία άλλη πληροφορία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιμονή Αλάουι στις εκλογές παρά τη διάχυση των συγκρούσεων (2004-11-30 00:00:00.0)
Ετοιμη για συνενοχή η ΕΕ (2004-11-04 00:00:00.0)
Κλιμάκωση, και πάλι, στο Ραμαζάνι (2004-10-19 00:00:00.0)
Κλιμάκωση «βλέπουν» Πάουελ - Αμπιζάιντ (2004-09-28 00:00:00.0)
Στο δολοφονικό κόσμο τους Μπους - Αλάουι (2004-09-24 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ένταση επιμένει ο Αλάουι (2004-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ