Παρασκευή 30 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αθλιες συνθήκες και μισθοί πείνας

Πρέπει να είναι καθαροί, καλογυαλισμένοι, χαμογελαστοί και πάντα διαθέσιμοι, για 500 περίπου ευρώ καθαρό μισθό! Ο λόγος για τους χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους της Αθήνας και συνολικά της χώρας, που καλούνται σήμερα να είναι και ευχαριστημένοι που ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) αποφάσισε αύξηση στο μισθό τους 0,92 λεπτά την ημέρα για το 2004!

Ενας κλάδος που παράγει τεράστιο πλούτο, καθώς συνολικά ο Τουρισμός -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- συμμετέχει, στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν με 18% - 20%. Αλλά αυτόν τον πλούτο τον καρπώνονται οι μεγαλοξενοδόχοι, ενώ αυτοί που τον παράγουν λαμβάνουν μισθό μικρότερο από του ανειδίκευτου εργάτη! Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ένας ξενοδοχοϋπάλληλος που ανήκει στην 4η κατηγορία της κλαδικής σύμβασης, με 15 χρόνια υπηρεσία, φτάνει να παίρνει 91,30 ευρώ λιγότερα από τον ανειδίκευτο εργάτη! Οι μισθοί των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε όλες τις κατηγορίες δεν ξεπερνούν τα 560 ευρώ καθαρά το μήνα.

Οι συνθήκες εργασίας στα ξενοδοχεία παραπέμπουν σε εργασιακό μεσαίωνα. Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων που επέβαλε η σκληρή αντεργατική πολιτική στη χώρα, έχει μετατρέψει τα ξενοδοχεία σε «γκέτο» και τους εργαζόμενους σε δούλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία του ασφαλιστικού Ταμείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο κλάδος μετράει σήμερα 11.670 εργαζόμενους στα ξενοδοχεία της Αττικής και άλλους περίπου 3.000 ανασφάλιστους. Το 50% αυτών των εργαζομένων απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις μιας μέρας, με εργολαβίες, μέσω δουλεμπορικών γραφείων.

Οι ξενοδόχοι έχουν τη δυνατότητα και απολύουν σταθερά μόνιμο προσωπικό, για να απαλλαγούν από τα μισθολογικά και ασφαλιστικά βάρη και στη θέση τους εκμεταλλεύονται εργαζόμενους, όποτε και όπως αυτοί θέλουν. Οι «εξτρά» εργαζόμενοι, δηλαδή οι εργαζόμενοι με συμβάσεις μιας μέρας, είναι σήμερα μια από τις μεγάλες «πληγές» στον κλάδο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο ξενοδοχείο «Χίλτον» τη δεκαετία του '80 απασχολούνταν 800 εργαζόμενοι, ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τους 450. Στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ» δούλευαν 600 εργαζόμενοι, σήμερα είναι κάτω από 450. Στο «Μετροπόλιταν» από 310 περίπου εργαζόμενους, σήμερα δεν απασχολούνται πάνω από 240. Στο «Holiday In» από 135 εργαζόμενους, σήμερα το μόνιμο προσωπικό δεν ξεπερνά τους 50.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ