Παρασκευή 30 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΗΕΑ - ΕΚΔΟΤΕΣ
Μερική υποχώρηση από τους εκδότες

Κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε υπογραφή της ΣΣΕ από την ΕΣΗΕΑ

Νέα συνάντηση μεταξύ της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, πραγματοποιήθηκε χτες, για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) του 2004. Οι εκδότες στη νέα αυτή συνάντηση παρουσιάστηκαν να υποχωρούν μερικώς σε ορισμένα ζητήματα.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις που κατέθεσαν χτες οι εκδότες είναι οι εξής: Διετή σύμβαση, με ποσοστό αύξησης στους μισθούς 6,5% για τα δύο πρώτα κλιμάκια και 6% για τα υπόλοιπα κλιμάκια τον πρώτο χρόνο και το δεύτερο χρόνο 5,6% για όλους. Οι δύο πρώτες πενταετίες στον ίδιο εργοδότη που επιδοτείται γίνονται δύο τριετίες. Τα αναδρομικά της αύξησης από 1.1.2004 θα δοθούν σε όλους τους εργαζόμενους, μέλη και μη μέλη. Η αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης λόγω συνταξιοδότησης καθορίζεται από 50% σε 70%. Αναγνώριση προϋπηρεσίας σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και Γραφεία Τύπου, εφόσον οι εργαζόμενοι είναι ασφαλισμένοι ως δημοσιογράφοι, αν υπάρξει απόλυση 2 χρόνια πριν τη σύνταξη οι εργοδότες θα καταβάλουν το 100% των ασφαλιστικών εισφορών στον εργαζόμενο, μέχρι αυτό να ρυθμιστεί νομοθετικά, η αποζημίωση σε περίπτωση θανάτου στους οικείους να είναι 60% (από 40% που είναι σήμερα), μεταφορά των αργιών, επιπλέον άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και έναρξη άδειας θηλασμού από τη λήξη της άδειας τοκετού. Κατάργηση του πλαφόν στα κλιμάκια πάνω από 2.175 ευρώ, 2 χρόνια πριν τη σύνταξη, για να αυξάνεται το ποσό αυτής.

Αμέσως μετά συνεδρίασε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για να εκτιμήσει τα αποτελέσματα της συνάντησης. Στη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας», Παναγιώτης Ράμμος, πρότεινε να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους χώρους εργασίας για να εκφραστεί ο ίδιος ο κλάδος και υπογράμμισε ότι παρά τις κάποιες υποχωρήσεις των εργοδοτών, η πρόταση περιλαμβάνει και πολλά αρνητικά, όπως το ότι είναι διετής. Η πρόταση αυτή ψηφίστηκε μόνο από τον εκπρόσωπο της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας». Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, με παρόντα τα 7 από τα 11 μέλη του ΔΣ, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να υπογραφεί η ΣΣΕ, πράγμα που θα γίνει τις επόμενες μέρες. Ταυτόχρονα ομόφωνα επιβεβαιώθηκε ότι αν και οι άλλες συνεργαζόμενες Ενώσεις στο χώρο του Τύπου, που υπογράφουν σύμβαση με την ΕΙΗΕΑ, δεν πάρουν ό,τι και η ΕΣΗΕΑ θα συνεχιστεί η από κοινού διεκδίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ