Παρασκευή 30 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κοινοί, συντονισμένοι αγώνες εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τα προβλήματα των εργαζομένων στη Δημόσια Διοίκηση και οι εξελίξεις που αφορούν σ' αυτήν, κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στον Περισσό με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ.

Η Αλ. Παπαρήγα εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στο διεκδικητικό αγώνα των εργαζομένων. Οπως τόνισε: «Αναφορικά με τις θέσεις και τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ, το ΚΚΕ δηλώνει ότι όπως και στο παρελθόν και τώρα θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων στη Δημόσια Διοίκηση. Αντιπαλεύουμε συνδυασμένα και τις νέες συνθήκες εργασίας που η κυβέρνηση της ΝΔ διαμορφώνει με τον καινούριο νόμο, ο οποίος, κατά τη γνώμη μας, είναι συνέχεια του νόμου "Πολιτεία" του ΠΑΣΟΚ. Είμαστε ριζικά αντίθετοι με την προσπάθεια που πάει να περάσει στους δημόσιους υπαλλήλους την έννοια της κομματικοκυβερνητικής πολιτικής».

«Είναι άλλο πράγμα - συνέχισε στις δηλώσεις της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - η σωστή απόδοση του δημοσίου υπαλλήλου και άλλο η διαταγή και η ευθυγράμμιση με κομματικές και γενικότερες πολιτικές επιλογές. Κατά τη γνώμη μας, οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν και πρέπει να αντιστέκονται, όταν βλέπουν ότι ακολουθούνται πολιτικές σε βάρος των εργαζομένων».

Η Αλ. Παπαρήγα εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του ΚΚΕ να σταματήσει το καθεστώς των εκτάκτων, υπογραμμίζοντας ότι γι' αυτό το λόγο υποστήριξε εξαρχής την ανάγκη όλοι τους να μονιμοποιηθούν, παίρνοντας υπόψη ότι στις σημερινές συνθήκες αναπτύσσονται πολύ γοργά οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες κι επιπλέον υπάρχει το δικαίωμα της απασχόλησης. «Με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση - συμπλήρωσε - διατηρεί το καθεστώς της μερικής απασχόλησης, το ξαναεπιδοκιμάζει, όπως είχε γίνει και επί ΠΑΣΟΚ, και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Περισσότεροι εργαζόμενοι αναζητούν θέσεις εργασίας που διαμορφώνονται να είναι λιγότερες». Τέλος, υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ δίνει πολύ μεγάλη σημασία, χωρίς να υποτιμά κανέναν τομέα της Δημόσιας Διοίκησης, «στην ανάγκη να καλυφθούν όλα τα μεγάλα και διαπιστωμένα κενά στον τομέα της Παιδείας, της Υγείας, του Πολιτισμού, στον τομέα δηλαδή των κοινωνικών υπηρεσιών που αφορούν στον άνθρωπο και τις σύγχρονες ανθρώπινες ανάγκες είτε αυτές είναι υλικές είτε πνευματικές».

«Πρέπει - κατέληξε - να υπάρξει ένας ασίγαστος και επίμονος αγώνας για ουσιαστικές αυξήσεις και όχι από υπαγορευμένες συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπου, όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι, μπαίνουν στον Προκρούστη των προγραμμάτων "σύγκλισης" και της περίφημης ανταγωνιστικότητας. Ο δρόμος είναι ανοιχτός για δράση στο χώρο των δημοσίων υπαλλήλων, για αγώνες οι οποίοι θεωρούμε ότι πρέπει να είναι κοινοί και συντονισμένοι και με αυτούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα».

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρος, τόνισε ότι ο πρόσφατος νόμος της ΝΔ κομματικοποιεί και ανοίγει νέα περιθώρια αυθαιρεσίας στο δημόσιο τομέα, σε συσχετισμό με τα ανοιχτά προβλήματα των εργαζομένων σ' αυτόν, τα μισθολογικά και θεσμικά, με την υποστήριξη, τη στελέχωση και τη διεύρυνση των δημόσιων υπηρεσιών ιδιαίτερα του κοινωνικού τομέα. Ολα αυτά, επισήμανε, σηματοδοτούν την κρισιμότητα της επόμενης περιόδου, κατά την οποία είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Καταλήγοντας ο κ. Παπασπύρος υπογράμμισε ότι χρειάζεται Δημόσια Διοίκηση με αυτοτέλεια και ανεξαρτησία από τα κόμματα, στην υπηρεσία του πολίτη και αναβαθμισμένη, για να μπορεί να προσφέρει με βάση τις ανάγκες της πολιτείας και όχι με κριτήριο την αγορά και τον ανταγωνισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ