Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τριάντα χρόνια Φεστιβάλ

Σήμερα είδα μιαν άσπρη τρίχα στα μαλλιά μου. Βρε, μεγάλωσα κι εγώ. Και λοιπόν;

Ξεχάστηκα στο διάβασμα της εφημερίδας και προπαντός στο αφιέρωμα του «ΟΔΗΓΗΤΗ»: 30 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ. Χωρίς να το χαμπαρίσω, γλίστρησα προς τα πίσω.

Ημουν πέντε ετών στο 1ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ». Δεν πήγα μόνος μου, βέβαια. Θυμάμαι όλους του σπιτιού μου: Γονείς, μπαρμπάδες, θειάδες και βάλε.

Ηταν όμορφα, έτσι όπως καθόμουν στο σβέρκο του θείου μου και περιδιάβαινα στο χώρο, ένα κεφάλι ψηλότερος απ' τους ψηλούς. Τι έβλεπα; Κόκκινο, πολύ κόκκινο χρώμα. Και κόσμο, που τόσο, τόσο πολύ έμοιαζε στον παππού μου και στη γιαγιά μου. Ανθρωποι του μόχθου, που έχουν πάντα υγρά τα μάτια, λες και πρέπει να γίνεται αυτό, για να 'ναι ξάστερα, να βλέπουν τα πάντα. Μπορεί και για να ποτίζεται εκείνο το όραμα, που άρχισαν να το πεζοπορούν στα χρόνια της Κατοχής και το φύλαξαν στον Εμφύλιο και στα μετά χρόνια.

Από τότε αγάπησα, γενικά, τους μεγάλους ανθρώπους, που παίρνουν στα χέρια τους τα παιδιά και τα σεργιανάνε στην ιστορία, χωρίς να λένε και πολλά. Μαθαίνει καλά, νομίζω, εκείνος που βλέπει. Κι εγώ ευτύχησα να δω και να ακούσω...

Τα ίδια και με το 2ο και 3ο Φεστιβάλ, που στο μεταξύ μεγάλωσα και έγινα πρωτοπόρος. Δε με σεργιανούν πια στο χώρο. Δρούσα με μια ομάδα συμμαθητών του σχολείου μου. Τραγουδούσαμε, χορεύαμε, απαγγέλλαμε ποιήματα. Με έβλεπαν κι εμένα. Εγινα κάποιος, πίστευα, χωρίς να μπορώ να πω τι.

Να, κάπως έτσι πέρασαν τα χρόνια κι άρχισα να καταλαβαίνω τα πράγματα και να πασχίζω να ψηλώσω το μπόι του παππού μου, που τόσο, μα τόσο καμάρωνε, τότε που του μιλούσα για τα Φεστιβάλ, στο χωριό, στο κάρο επάνω, ή τα βράδια κάτω απ' τη μουριά, ή τότε που μαζεύαμε τριφύλλι, ποτίζαμε μαζί τα ροδάκινα κι επιχειρούσα να μάθω τ' άρμεγμα της αγελάδας.

Τριάντα χρόνια Φεστιβάλ της ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ», λοιπόν, και συνειδητοποιώ ότι μαζί του μεγάλωσα και συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε μαζί.


Ιορδ. Α. ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ