Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
30 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Ανάγκη ο συντονισμένος αγώνας ενάντια στο ΝΑΤΟ

Πραγματοποιήθηκε χτες το Διεθνές Σεμινάριο της ΚΝΕ

Η ανάγκη αντίστασης της νεολαίας με συντονισμένη κοινή δράση ενάντια στον εγκληματικό μηχανισμό που ονομάζεται ΝΑΤΟ και κατακρεουργεί ή υποδουλώνει ολόκληρους λαούς, αναδείχτηκε στο Διεθνές Σεμινάριο που πραγματοποίησε χτες η ΚΝΕ σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), στο πλαίσιο του 30ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Οι εργασίες του Σεμιναρίου ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10 το πρωί στην αίθουσα συνεδρίων του Πανεπιστημίου Πειραιά με τη συμμετοχή δεκατριών ξένων οργανώσεων νεολαίας (πέρα από τους οργανωτές) οι οποίες θα συμμετέχουν και στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ κι επροσώπων μαζικών φορέων της χώρας μας ενώ στην έναρξη των εργασιών παραβρέθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Σοφιανός, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Οργάνωσης Πειραιά του Κόμματος.

Τους νέους αγωνιστές καλωσόρισε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης, που επισήμανε τη σημασία του σεμιναρίου για την ανταλλαγή πείρας και το συντονισμό της δράσης των οργανώσεων. Το Διεθνές Σεμινάριο ξεκίνησε στον απόηχο του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας το 1999 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα που πραγματοποιείται στον απόηχο του πολέμου στο Ιράκ, είπε ο Θ. Γκιώνης, που αναφέρθηκε στα σύγχρονα εγκλήματα του ΝΑΤΟ ανά τον κόσμο.

«Ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι καθαρά επιθετικός, έχει στο στόχαστρό του τους λαούς απανταχού της γης», τόνισε ο Γραμματέας της ΚΝΕ και πρόσθεσε ότι «ιδιαίτερα μετά την 11η Σεπτέμβρη και στο όνομα της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας, γίνεται ακόμα πιο φανερός ο αποκρουστικός του ρόλος και ο αποκρουστικός του χαρακτήρας. Ωστόσο θεωρούμε ότι υπάρχουν σημάδια ενθαρρυντικά σε όλες τις χώρες του κόσμου, που δείχνουν ότι στους λαούς και τη νεολαία γίνεται αυτός ο ρόλος φανερός και το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, μέρα με τη μέρα, αρχίζει να παίρνει χαρακτηριστικά μαζικότητας, μαχητικότητας και αντιμετώπισης του προκλητικού χαρακτήρα του ΝΑΤΟ», τόνισε, επισημαίνοντας την επικαιρότητα που έχει για τη χώρα μας αυτή η συζήτηση καθώς το ΝΑΤΟ εγκαταστάθηκε εδώ με πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το λόγο στις εργασίες του Σεμιναρίου πήρε στη συνέχεια ο Αντώνης Κακαράς, αρχιπλοίαρχος ε.α. και μέλος της Γραμματείας της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόσφατο δυστύχημα του ελικοπτέρου «Σινούκ» εξηγώντας πώς συνδέεται με το ρόλο του ΝΑΤΟ, τόσο από τεχνική άποψη (ελαττωματικά οπλικά συστήματα που προμηθεύονται οι χώρες του ΝΑΤΟ με γνώμονα το κέρδος) όσο και από επιχειρησιακή, καθώς το «μπάχαλο» που ακολούθησε του ατυχήματος συνδέεται με την αλλαγή της δομής και του δόγματος του στρατεύματος, που αποστασιοποιείται από την έννοια του πατριωτισμού και έχει ως αφεντικό του το ΝΑΤΟ.

Παρεμβάσεις στο Σεμινάριο έκαναν επίσης ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που τόνισε ότι ο συντονισμός των αγώνων είναι αναγκαίος τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο για «να εξαλείψουμε την αιτία που γεννά τους πολέμους» καθώς και ο Νίκος Φωτιάδης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, που έκανε μια εκτενή ιστορική αναδρομή στις αλλαγές που επήλθαν στο ΝΑΤΟ από το 1990 και μετά. Ακολούθησε συζήτηση και μεταφορά εμπειρίας από τους εκπροσώπους των ξένων οργανώσεων και επισημάνθηκε η ανάγκη να παρθούν πρωτοβουλίες κοινής δράσης και ενόψει του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που θα γίνει του χρόνου στη Βενεζουέλα.

  • Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων που συμμετείχαν στο Σεμινάριο, είχαν συνάντηση στις 8 το βράδυ με το Δήμαρχο Νίκαιας, Στέλιο Μπενετάτο και έπειτα παρακολούθησαν συναυλία - αφιέρωμα στο Μ. Χατζιδάκι.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ