Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
Καταργείται και το δικαίωμα στη μάθηση;

Νέα διάταξη ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, σχετικά με τα έγγραφα που θα χρειάζονται οι αλλοδαποί για να φοιτήσουν στην ελληνική Εκπαίδευση. Εκφράζονται φόβοι, μήπως προκριθούν τέτοιοι όροι, που να αποκλείουν από τα σχολεία ακόμα και σημερινούς μαθητές.

Το ζήτημα ξεκίνησε στα τέλη του προηγούμενου μήνα, όταν αστυνομικοί του Τμήματος Αλλοδαπών συνέλαβαν Ουκρανή μαθήτρια του 3ου Εσπερινού ΤΕΕ Ν. Φιλαδέλφειας, ενώ αυτή μετέβαινε στο σχολείο της. Ο λόγος ήταν ότι δεν είχε άδεια παραμονής. Ακολούθως, μπούκαραν στο σχολείο, παραβιάζοντας κάθε έννοια ασύλου. Δίχως παρουσία εισαγγελέα, κατάσχεσαν έγγραφα με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα της. Οδήγησαν στο Τμήμα έως και καθηγητές του σχολείου, τους οποίους και κράτησαν εκεί μέχρι τις 3 τα ξημερώματα, φερόμενοι απέναντί τους με τρόπο σκαιό και απαράδεκτο και κατηγορώντας τους ότι κακώς έγραψαν τη μαθήτρια στο σχολείο τους, καθότι δεν είχε άδεια παραμονής. Κι αυτό, ενώ οι εκπαιδευτικοί είχαν ελέγξει όλα τα απαιτούμενα, από το σχετικό νόμο, έγγραφα της αλλοδαπής πριν την εγγράψουν.

Χθες, αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ, της Γ` ΕΛΜΕ, της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», ο διευθυντής και οι δυο υποδιευθυντές του ΤΕΕ, οι οποίοι «φιλοξενήθηκαν» στο Τμήμα, συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Καλό. Ζήτησαν να σταματήσει οποιαδήποτε εμπλοκή των εκπαιδευτικών του ΤΕΕ στην αστυνομική έρευνα, γιατί ενήργησαν σύμφωνα με το νόμο. Ακόμα, να μην απελαθεί η μαθήτρια και να συνεχίσει τις σπουδές της.

Κατά πληροφορίες, ο υφυπουργός κάλυψε τις κινήσεις των εν λόγω εκπαιδευτικών. Οτι καλώς έγραψαν την υπό απέλαση Ουκρανή στο σχολείο. Ωστόσο, απέφυγε επιμελώς να καταδικάσει τις ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα, φέρεται να δήλωσε ότι με νομοθέτημα, που θα προωθήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, θα ξεκαθαρίσει τι ακριβώς έγγραφα θα χρειάζονται οι αλλοδαποί που επιθυμούν να φοιτήσουν στην ελληνική Εκπαίδευση.

Ωστόσο, αν και στα λόγια ο υφυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τις ανησυχίες που του εκφράστηκαν, φαίνεται ότι δεν ήταν κατηγορηματικός και συγκεκριμένος, σχετικά με το περιεχόμενο της κυοφορούμενης διάταξης. Εξ ου και οι συνομιλητές του, με το πέρας της συνάντησης, επέμεναν στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ορίσει τέτοιες προϋποθέσεις εγγραφής των αλλοδαπών στα ελληνικά σχολεία, που να γέρνουν προς την αστυνομική αντιμετώπισή τους.

Λέγεται ότι αν τελικά οριστεί ως προαπαιτούμενο εγγραφής η άδεια παραμονής, τότε πολλοί ενήλικοι, φοιτώντες σήμερα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, θα βρεθούν ξεκρέμαστοι. Π.χ., μόνο από το 3ο Εσπερινό ΤΕΕ Ν. Φιλαδέλφειας πιθανόν να πρέπει να απομακρυνθούν έως και 90 μαθητές. Εκτός από το δικαίωμα να ζήσουν αξιοπρεπή ζωή στον τόπο τους, το σύστημα θα τους στερήσει και αυτό της μάθησης;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ