Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανένδοτη με εργαζόμενους φιλική με διαπλεκόμενα
  • Δε δέχεται ούτε καν να δει τους συμβασιούχους ο Κ. Καραμανλής, ενώ προεκλογικά τους καλούσε στη Ρηγίλλης
  • Κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της φτώχειας
  • Διάλογος με τα διαπλεκόμενα για το θεσμικό πλαίσιο... της διαφάνειας!

Αγέρωχη και αδιάλλακτη με τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, συμβιβαστική και υποτακτική στα μεγάλα αφεντικά, «διαπλεκόμενα» και μη. Αυτές είναι οι δύο όψεις της μίας και ενιαίας πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση, όπως προκύπτει και από τα χτεσινά «δείγματα γραφής», δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα μόνιμο νέφος αποπροσανατολισμού με σκανδαλολογία και διαπλοκολογία.

Από τη μια η κυβέρνηση προχωρά σε επίδειξη αδιαλλαξίας απέναντι στους συμβασιούχους του Δημοσίου, που κατά χιλιάδες πετιούνται στο δρόμο και αδιαφορεί επιδεικτικά για το καυτό πρόβλημα της φτώχειας που διαρκώς απλώνεται. Από την άλλη, τείνει ευήκοον ους στα αιτήματα των διαπλεκόμενων συμφερόντων, με τα οποία βρίσκεται σε συνεχή διάλογο για να διαμορφωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο... της διαφάνειας, ενώ (ξανα)μοιράζει μαζί τους την πίτα.

Η «κοινωνικά ευαίσθητη» κυβέρνηση δε συγκινείται καθόλου για τον εφιάλτη που ζουν χιλιάδες εργαζόμενοι συμβασιούχοι, ενώ ο πρωθυπουργός ούτε να συζητήσει δε θέλει πλέον μαζί τους, ενώ λίγες μέρες πριν τις εκλογές τους καλούσε στη Ρηγίλλης για να υποσχεθεί «δίκαιη λύση». Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «δεν είχε υπόψη του» αν ο Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί στο ορατό μέλλον με τους συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ τους έδειξε κυνικά το δρόμο της ανεργίας. «Η απόφαση της κυβέρνησης διατυπώθηκε σε νομοσχέδιο, το οποίο έφερε ο υπουργός Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κ. Π. Παυλόπουλος, το καλοκαίρι στη Βουλή», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας στην ερώτηση αν ο πρωθυπουργός θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία να συναντηθεί μαζί τους. Προκειμένου να μην αφήσει καμία αμφιβολία για τις κυβερνητικές προθέσεις συμπλήρωσε: «Απόφασή μας είναι να προχωρήσουμε στην εναρμόνιση των όσων οι κοινοτικές οδηγίες της ΕΕ προβλέπουν από το 1999 για τους συμβασιούχους».

Την ίδια στιγμή, παρέπεμψε... σε βάθος χρόνου τη λήψη μέτρων για την ανακούφιση του προβλήματος της φτώχειας. Κληθείς να σχολιάσει τα πρόσφατα στοιχεία του ΕΚΚΕ για τη φτώχεια στη χώρα - στοιχεία που χρησιμοποίησε συστηματικά και εσκεμμένα προεκλογικά ο Κ. Καραμανλής, προκειμένου να δείξει ένα ψεύτικο ενδιαφέρον και να υφαρπάξει τη λαϊκή ψήφο - ο εκπρόσωπος αφενός σημείωσε με νόημα ότι αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και από την άλλη έθεσε ως προϋπόθεση τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών, εννοώντας προφανώς την αύξηση του ΑΕΠ, οι οποίες θα επιτρέψουν την «άσκηση κοινωνικής πολιτικής». «Η κυβέρνηση έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε: «Το ζήτημα της φτώχειας είναι ένα από τα σημαντικότερα που απασχολεί όχι μόνο την ελληνική κοινωνία, αλλά και πολλές από τις κοινωνίες του κόσμου». Οσο για την «προσπάθεια» της κυβέρνησης, αυτή «είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες, ώστε να αυξηθεί το εισόδημα του χαμηλόμισθου και του χαμηλοσυνταξιούχου». Κάνοντας προφανώς «μαύρο χιούμορ» ισχυρίστηκε ότι οι στόχοι αυτοί θα εξυπηρετηθούν από το φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή και τον «αναπτυξιακό» νόμο.

Αντίθετα, η κυβέρνηση διακατέχεται από «φιλικά αισθήματα» απέναντι στα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε χτες ότι η κυβέρνηση δε βλέπει κανέναν πόλεμο επιχειρηματικών συμφερόντων, παρά μόνο θεμιτή ανταλλαγή απόψεων από τις εφημερίδες που κατέχουν(!). «Για την κυβέρνηση δεν είναι αντιπαράθεση επιχειρηματικών συμφερόντων. Κάθε εφημερίδα διατυπώνει τις απόψεις της επί θεμάτων της δημόσιας ζωής», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Θ. Ρουσόπουλου, «αδειάζοντας» τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευ. Αντώναρο, που μια μέρα πριν είχε δηλώσει ότι «η κυβέρνηση δεν υπεισέρχεται σε ενδεχόμενες επιχειρηματικές αντιζηλίες ή αντιπαλότητες».

Ο ρόλος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Θ. Ρουσόπουλο, είναι «να κάνει θεσμικές παρεμβάσεις όπου υπάρχουν κενά ή έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στη λειτουργία του δημόσιου βίου».

Αναφορικά με την απόφαση του ΕΣΡ για μη χορήγηση πιστοποιητικού διαφάνειας σε εταιρία συμφερόντων του Γ. Μπόμπολα, ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση δε σχολιάζει αποφάσεις ανεξάρτητης Αρχής», παραπέμποντας στο ΕΣΡ για τα όποια ερωτήματα προκύπτουν.

Στο πλαίσιο αυτό, εύκολα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέφυγε στο χαρτοπόλεμο με το ΠΑΣΟΚ. Χαρακτήρισε αόριστες και γενικές τις επισημάνσεις του Γ. Παπανδρέου για αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων, ενώ για τις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επεκταθεί η έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά και στο επτάμηνο «γαλάζιας» διακυβέρνησης ΝΔ, απάντησε με τη γνωστή φράση Σημίτη ότι «όποιος έχει στοιχεία τα πάει στον εισαγγελέα»!

Παρέμβαση Μεϊμαράκη

Κάλυψη στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Μαν. Κεφαλογιάννη, για την τόλμη του να κατονομάσει τους «νταβατζήδες», πρόσφερε χτες ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκης, ενισχύοντας έτσι τις εκτιμήσεις που θέλουν τον υπουργό να κινείται «εντός γραμμής». «Οχι μόνο δεν ήταν "φάουλ" του κ. Κεφαλογιάννη, αλλά ήθελε και τόλμη εν ενεργεία πολιτικός να πει κάποια πράγματα που γνωρίζει, ότι ορισμένους - πολύ πιθανόν και με την αντίληψη που μπορεί και να έχουν - τους θέτεις απέναντι και σε μια διαρκή και μόνιμη μάχη», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ραδιοσταθμό «9,84».

Περιγράφοντας τη στάση της κυβέρνησης στον πόλεμο της διαπλοκής είπε ότι «πάμε να κλείσουμε τα παράθυρα και όχι να αντικαταστήσουμε τα παλαιά με νέα τζάκια». Σημείωσε με νόημα ότι «βάζουμε κανόνες για να ανοίξει το παιχνίδι», επισημαίνοντας ότι «δεν είναι σωστό να παρουσιάζεται το θέμα ως αντιδικία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με κάποιους επιχειρηματίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ