Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλήγματα και πυρά μεταξύ διαπλεκομένων

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο πόλεμος οικονομικών συμφερόντων, που πυροδοτήθηκε από την απόφαση του ΕΣΡ για μη χορήγηση πιστοποιητικού διαφάνειας σε εταιρία του ομίλου Μπόμπολα.

Ολοφάνερη είναι η προσπάθεια των αντιμαχόμενων πλευρών να «προσεταιριστούν» την κυβέρνηση και να την εμφανίσουν στο δικό τους στρατόπεδο, ενώ συνεχίζεται και ο μεταξύ τους «ανταρτοπόλεμος» φθοράς.

Αίσθηση προκάλεσε η προσπάθεια της «Καθημερινής» του Αρ. Αλαφούζου να βάλει την κυβέρνηση «μπροστά στις ευθύνες της», ώστε να προχωρήσει σε μέτρα κατά των διαπλεκόμενων. Ετσι αποδοκιμάζει ευθέως τις αποστάσεις που επιχείρησε να κρατήσει προχτές ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος μεταξύ των επιχειρηματικών συμφερόντων - «η κυβέρνηση δεν υπεισέρχεται σε ενδεχόμενες επιχειρηματικές αντιζηλίες ή αντιπαλότητες» είχε δηλώσει. Παράλληλα, σε πρωτοσέλιδο σχόλιο του πρώην διευθυντή της Στ. Ζούλα επικρίνει τη θεωρία περί «συγκρούσεως συμφερόντων», επισημαίνοντας ότι με τη δικαιολογία αυτή «δύο φορές κατά την τελευταία 20ετία το ΠΑΣΟΚ αδιαφόρησε στις καταγγελίες για διαφθορά και καταλήστευση του δημοσίου χρήματος, με αποτέλεσμα η πολιτική ζωή του τόπου να αντιμετωπίσει άμεσα τον κίνδυνο της χειραγωγήσεώς της από εξωθεσμικούς κηδεμόνες». Μάλιστα στο «υστερόγραφο» φροντίζει να στείλει μήνυμα προς την κυβέρνηση, επισημαίνοντας με νόημα ότι «όλα αυτά θα 'πρεπε να είναι πρωτίστως κατανοητά από εκείνους, που επισήμως εκφράζουν τη βούληση και την πολιτική της σημερινής κυβερνήσεως...».

Την ίδια στιγμή, η «υποδοχή» της απόφασης του ΕΣΡ από τις εφημερίδες είναι ενδεικτική των αντιμαχόμενων «παρατάξεων» που διαμορφώνονται.

Η «Καθημερινή», για παράδειγμα, κάτω από τον εύγλωττο πρωτοσέλιδο τίτλο «Πρώτο πλήγμα στη διαπλοκή - Το ΕΣΡ σταμάτησε το έργο του Μπόμπολα», σημειώνει: «Επειτα από μακρά περίοδο αδρανείας, εθελοτυφλίας και στρουθοκαμηλισμού, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) διέγνωσε σχέση οικονομικής και οικογενειακής εξάρτησης, καθώς και ταύτιση συμφερόντων μεταξύ της κατασκευαστικής ΑΚΤΩΡ, αφ' ενός, επικεφαλής της οποίας είναι ο Λ. Μπόμπολας και των εκδόσεων ΠΗΓΑΣΟΣ, αφ' ετέρου, που διευθύνεται από τον πατέρα του Γ. Μπόμπολα και - ως εκ τούτου - αρνήθηκε τη χορήγηση πιστοποιητικού διαφάνειας στη συγκεκριμένη κατασκευαστική εταιρεία. Η άρνηση του ΕΣΡ, πρώτη μετά από τη χορήγηση άλλων σαράντα στη συγκεκριμένη εταιρία τα προηγούμενα χρόνια, συνιστά ένα πρώτο πλήγμα στον κύκλο της γνωστής σε όλους διαπλοκής».

Αντίθετα το «Εθνος» σε καταχωνιασμένο... στη σελίδα 40 ρεπορτάζ χαρακτηρίζει «Πρωτοφανή» την άρνηση του ΕΣΡ να χορηγήσει πιστοποιητικό διαφάνειας στον «Ακτορα», επισημαίνοντας ότι η απόφαση της πλειοψηφίας του ΕΣΡ στηρίζεται σε έωλα στοιχεία. Ευθυγραμμισμένη και η άλλη εφημερίδα του ομίλου Μπόμπολα, η «Ημερησία» υπογραμμίζει ότι «με σαθρά επιχειρήματα το ΕΣΡ αρνήθηκε τη χορήγηση πιστοποιητικού διαφάνειας, ενώ ήδη έχουν εκδοθεί 10 επί κυβέρνησης ΝΔ και 100 στην τελευταία 3ετία».

Η «Ελευθεροτυπία» συσχετίζει την απόφαση του ΕΣΡ με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί «νταβατζήδων», σημειώνοντας στην πρώτη σελίδα ότι «η άρνηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να χορηγήσει πιστοποιητικό διαφάνειας στην ΑΚΤΩΡ, αποτελεί το πρώτο "μπαμ" λίγες μέρες μετά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στου Μπαϊρακτάρη». Στο ίδιο μήκος κύματος και τα «Νέα», που στο σχετικό ρεπορτάζ επισημαίνουν ότι «λίγες μόνο ημέρες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στου Μπαϊρακτάρη και τις διαρροές από το Μαξίμου ότι "η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με τη διαπλοκή", το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης απέρριψε με ψήφους 4 έναντι 3 τη χορήγηση πιστοποιητικού διαφάνειας στην κατασκευαστική εταιρεία ΑΚΤΩΡ, συμφερόντων Λεωνίδα Μπόμπολα, επικαλούμενο συνταγματικό κώλυμα».

Ο «Ελεύθερος Τύπος» αναζητεί τον ένοχο «δείχνοντας» προς την πλευρά του Εμφιετζόγλου: «Η πρώτη απορριπτική πράξη για πιστοποιητικό διαφάνειας στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ του Λεωνίδα Μπόμπολα από το ΕΣΡ είχε κατατεθεί καταγγελία του προέδρου της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Πρόδρομου Εμφιετζόγλου ότι πατέρας και υιός Μπόμπολας είχαν κοινό λογαριασμό».

«Το πρώτο χτύπημα στους βαρόνους των ΜΜΕ και τους διαπλεκόμενους έδωσε το ΕΣΡ» θεωρεί η «Απόφαση» τη μη έκδοση πιστοποιητικού διαφάνειας στην εταιρία ΑΚΤΩΡ.

Παράλληλα το «Εθνος» δεν ξεχνά να απαντήσει στο πρωτοσέλιδο σχόλιο της «Καθημερινής». Κρατώντας τον ίδιο τίτλο, «αυτά που όλοι γνωρίζουν», γράφει: «Ο "εθνικός νταβατζής" Αρ. Αλαφούζος έγραψε χτες ένα πρωτοσέλιδο σχόλιο, απόπειρα απάντησης σε όσα το "Εθνος" του καταμαρτύρησε, αλλά... ξέχασε ορισμένα βασικά πράγματα, απ' αυτά που "όλοι γνωρίζουν"». Απαριθμεί στη συνέχεια επτά «περιπτώσεις διαπλοκής», μεταξύ των οποίων η «μεταβίβαση της "Καθημερινής" και της "Γραμμή Α.Ε." από την αυτοκρατορία του απατεώνα Κοσκωτά στην οικογένειά του», τα χρέη του Αρ. Αλαφούζου στα ασφαλιστικά ταμεία, τις «πρωτοφανείς και σκανδαλώδεις ρυθμίσεις» για την παρουσία της «Καθημερινής» στο Χρηματιστήριο, οι προσπάθειες να μην περάσει η νομοθεσία που καταργούσε τα μονοπύθμενα ρυπογόνα πλοίων, η υπόθεση «Ασπρονήσι» κ.ά. Και το άρθρο καταλήγει: «Ολοι πλέον γνωρίζουν ότι ο Αρ. Αλαφούζος είναι ο "εθνικός νταβατζής" που επιχειρεί να χειραγωγήσει τον Κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του, αυτοανακηρυσσόμενος σε τιμητή της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου (Δεν είναι διαπλοκή αυτό;). Και όχι μόνο αυτά...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντισυνταγματικός εν μέρει ο νόμος για το βασικό μέτοχο (2004-11-17 00:00:00.0)
Ομόφωνα απέρριψε τις προσφυγές του «Ακτορα» (2004-11-10 00:00:00.0)
Αναστολή της λειτουργίας του Plannet (2004-10-20 00:00:00.0)
Απέρριψε έκδοση πιστοποιητικού διαφάνειας στην «Ακτωρ» (2004-10-13 00:00:00.0)
Πιστοποιητικά με ...διπλή ψήφο (2004-09-15 00:00:00.0)
«Προεκλογικά» πιστοποιητικά (2004-08-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ