Σάββατο 16 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Αντισυνταγματικός «σωφρονιστικός» κατήφορος

Αξιοποιούνται οι καταδικασθέντες ως μέλη της «17Ν», για να εφαρμοστούν και να γίνουν αποδεκτές απάνθρωπες πρακτικές σε βάρος όλων των κρατουμένων

H επιβολή ανισότιμης και δυσμενέστερης μεταχείρισης σε κρατούμενους είναι επικίνδυνη εξέλιξη στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας. Τέτοιες πρακτικές, οποιαδήποτε κακομεταχείριση ή στέρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, είναι απάνθρωπη και ανεπίτρεπτη, αντιβαίνει δε ευθέως στο νόμο και στο Σύνταγμα.

Τα παραπάνω τονίζει, μεταξύ άλλων, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», με αφορμή τα όσα συμβαίνουν με τα φυλακισμένα μέλη της «17Ν». Στη σχετική ανακοίνωσή της, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «αξιοποιούνται οι καταδικασθέντες ως μέλη της "17Ν" για να εφαρμοστούν και να γίνουν από την κοινή γνώμη αποδεκτές "σωφρονιστικές" πρακτικές που παραβιάζουν τις όποιες μέχρι σήμερα εγγυήσεις και δικαιώματα των κρατουμένων».

Με την ευκαιρία, επισημαίνει τη γενικότερη κατάσταση του σωφρονιστικού συστήματος, «το οποίο χαρακτηρίζεται από τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, τον περιορισμό των συνταγματικών δικαιωμάτων των κρατουμένων».

Επίσης, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» υπογραμμίζει την αρνητική για τα δημοκρατικά δικαιώματα εξέλιξη που σημειώθηκε με την εισαγωγή της αρχής της συλλογικής ευθύνης στη δίκη των κατηγορουμένων για την υπόθεση του «ΕΛΑ». «Πρόκειται για νέο στοιχείο που έρχεται να προστεθεί στην ποινικοποίηση του φρονήματος, η οποία εισήχθη δειλά στην αρχή με το άρθρο 1 παρ. 1 του Ν. 2928/2001 (τρομονόμος) και επεκτάθηκε ουσιαστικά με τον Ν. 3251/2004 (ευρωτρομονόμος)», σημειώνει.

Προειδοποιεί ότι όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν ως πραγματικό και απώτερο στόχο να γενικευτούν και να χρησιμοποιηθούν οι πρακτικές αυτές ενάντια στο λαϊκό κίνημα. «Αποτελούν πλευρά της γενικότερης προσπάθειας περιορισμού των λαϊκών ελευθεριών όπως αυτή έχει εκφραστεί με τη Συνθήκη Σένγκεν, την Ευρωπόλ, τους τρομονόμους, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, τις κάμερες παρακολούθησης, την αστυνομοκρατία, την ποινικοποίηση των εργατικών, αγροτικών, μαθητικών αγώνων κλπ.».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» δηλώνει ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσει πολύμορφες πρωτοβουλίες αντίστασης και καλεί τον ελληνικό λαό, τους μαζικούς του φορείς, να συνεχίσουν, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε εργασιακό χώρο τον αγώνα ενάντια σε κάθε αντιδημοκρατική μεθόδευση και πρακτική.

«Για το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε, με άμεσο στόχο, την αποκαθήλωση των μηχανημάτων παρακολούθησης, τον άμεσο τερματισμό των μέτρων αστυνομοκρατίας, τον τερματισμό της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στα ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας. Ο αγώνας αυτός είναι μέρος της γενικότερης προσπάθειας της "Δημοκρατικής Συσπείρωσης" ενάντια στους τρομονόμους και όλο το αντιδημοκρατικό πλέγμα, ενάντια στο Ευρωσύνταγμα, στην ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων, στους μηχανισμούς καταστολής», καταλήγει.

Ο ΣΦΕΑ

Θέση για το ζήτημα παίρνει και ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Εχουμε διατρανώσει την αντίθεσή μας σε κάθε μορφή τρομοκρατίας και συγκεκριμένα για τα μέλη της "17Ν" ότι πέρα από τα εγκλήματα της αφαίρεσης της ζωής πολιτών, Ελλήνων και αλλοδαπών, ενεργούσαν και σε βάρος της δημοκρατικής πορείας της χώρας μας από τη μεταπολίτευση μέχρι τη σύλληψή τους».

Ομως προσθέτει: «Αυτή η θέση μας δεν είναι αναντίστοιχη με αυτή της συμπαράστασης σε άτομα ή ομάδες με καταδίκες, ακόμη και για τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα, που ζητάνε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και να εφαρμόζονται και γι' αυτούς απαρέγκλιτα οι ισχύοντες νόμοι».

Ο ΣΦΕΑ ζητά να εξασφαλίζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων αδιακρίτως, για όλες τις κατηγορίες των φυλακισμένων, και αυτών της «17Ν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ