Σάββατο 16 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
«Ηρθαμε για να μείνουμε»

Motion Team

«Η SAIC ήρθε για να μείνει στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εδώ. Δεν τέθηκε θέμα αποχώρησής μας. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε», τόνισε χτες ο εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρίας, που ανέπτυξε στη χώρα μας το σύστημα επιτήρησης και παρακολούθησης της καθημερινότητας των Αθηναίων πολιτών, το γνωστό C4I. To σύστημα αυτό κατηύθυνε τις εκατοντάδες κάμερες, που επιτηρούσαν το λεκανοπέδιο Αττικής με πρόσχημα την ασφάλεια της Ολυμπιάδας.

Η σιγουριά του Ντέιβιντ Ταμπς δείχνει ότι παρά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην εταιρία και την κυβέρνηση, που υποστηρίζει πως δεν τηρήθηκαν οι όροι της σύμβασης, το C4I έχει εγκατασταθεί και θα συνεχίσει τη λειτουργία του. Οπως δήλωσε, ακόμα και σήμερα, γίνονται δοκιμές σε πάρα πολλά από τα 32 υποσυστήματά του, ενώ ορισμένα έχουν αποδοθεί. Επικαλέστηκε μνημόνιο συναντίληψης, που υπογράφτηκε τον Ιούλη ανάμεσα στην SAIC και τις εταιρίες που συμπράττουν μαζί της, με την ελληνική κυβέρνηση.

Αφού αξιολογήθηκε το σύστημα ως λειτουργικό και κατάλληλο με ορισμένες ελλείψεις και αποκλίσεις που δεν επηρεάζουν τη χρηστικότητα και λειτουργικότητά του, συμφωνήθηκε η παράδοσή του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης προς χρήση, η τροποποίηση της σύμβασης που να περιλαμβάνει τα συμφωνηθέντα στο μνημόνιο, η καταβολή με την τροποποίηση της σύμβασης ποσού 17 εκατομμυρίων ευρώ, η διεξαγωγή εντός δέκα ημερών δοκιμών των υποσυστημάτων για τον προσδιορισμό των ελλείψεων και η διεξαγωγή γενικής δοκιμής μέχρι την 1η Οκτώβρη. Κατά την SAIC δεν προσήλθε σ' αυτήν η Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των εταιριών της κοινοπραξίας (σ.σ. SAIC, Siemens, Altec, ΔΙΕΚΑΤ, Ομιλος Πουλιάδη) διαπιστώνουν ότι «δεν έχουμε ολοκληρώσει τις συζητήσεις με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης που αφορούν τις δεσμεύσεις του μνημονίου».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων τι ζητούν από την κυβέρνηση, ο Ντ. Ταμπς ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή ασχολούμαστε με τα 259 εκατομμύρια ευρώ συν τα 4,25 εκατομμύρια ευρώ». Οπως ανέφερε, το κόστος του C4I είναι 159 εκατομμύρια ευρώ, 90 εκατομμύρια είναι το ποσόν για τη δεκάχρονη συντήρηση του συστήματος επικοινωνιών ΤΕΤΡΑ, δέκα εκατομμύρια για τη συντήρηση του συστήματος, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν έργα υποδομών που εκτέλεσε η εταιρία. Εχουν προκαταβληθεί 117 εκατομμύρια με εγγυητικές επιστολές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ