Κυριακή 31 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Το πρόγραμμα των δύο μονομάχων
ΙΡΑΚ

Μπους: O πόλεμος στο Ιράκ έκανε τον πλανήτη πιο ασφαλή, ενώ η πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν, «ενός βάρβαρου δικτάτορα που γνώριζε πώς να κατασκευάζει όπλα μαζικής καταστροφής και που βοηθούσε τους τρομοκράτες», μπορεί να συμβάλει στον εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής.

Κέρι: Χαρακτηρίζει την «εισβολή στο Ιράκ κολοσσιαίο σφάλμα κρίσης» καθώς πιστεύει ότι αποπροσανατόλισε την κοινή γνώμη από τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας. Υπόσχεται την επιστροφή των Αμερικανών στρατιωτών στην πατρίδα τους σε τέσσερα χρόνια και την αντικατάστασή τους από Νατοϊκές δυνάμεις υπό αμερικανική διοίκηση.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Μπους: Δημιούργησε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Τριπλασίασε τα κονδύλια για την ασφάλεια και θεσμοθέτησε τους Patriot Act I/II που αυξάνει τις δικαιοδοσίες των αρχών στην παρακολούθηση της ζωής των πολιτών και στην κράτηση υπόπτων για τρομοκρατία.

Κέρι: Προτίθεται να μεταρρυθμίσει τις εσωτερικές υπηρεσίες πληροφοριών θέτοντας την Εθνική Φρουρά υπεύθυνη της εσωτερικής ασφάλειας. Επιθυμεί τροποποιήσεις στους νόμους Patriot Act I/II με στόχο την αύξηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων.

ΑΜΥΝΑ

Μπους: Υπό τον Μπους διογκώθηκε ο προϋπολογισμός για τις αμυντικές δαπάνες, έχει γίνει ο μεγαλύτερος, σε πραγματικούς όρους, από την εποχή του πολέμου στην Κορεατική χερσόνησο. Επιδίωξη να είναι έτοιμο ως το τέλος του 2004 το πρώτο μέρος του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, ή «υιός του πολέμου των άστρων».

Κέρι: Λέει πως θα στρατολογήσει περισσότερους στρατιώτες, θα αυξήσει τους μισθούς και θα επενδύσει σε νέο υλικό, αλλά δε δεσμεύεται να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό. Λεκτικά έχει εκφράσει αντιρρήσεις στον «υιό του πολέμου των άστρων».

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Μπους: Από τον πλεονασματικό προϋπολογισμό του 2000 οι επόμενοι κλείνουν το οικονομικό έτος με τεράστιο έλλειμμα. Ο Μπους προτείνει τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος στο μισό έως το 2010 υπό την προϋπόθεση το Κογκρέσο να εγκρίνει ως μόνιμες τις περικοπές φόρων της περιόδου 2001-2003.

Κέρι: Υπόσχεται να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού ακυρώνοντας τις φοροαπαλλαγές του Μπους προς υψηλούς εισοδηματίες και «δένοντας» τις αυξήσεις των ομοσπονδιακών δαπανών στο ρυθμό πληθωρισμού, εκτός από τους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και της εκπαίδευσης.

ΕΡΓΑΣΙΑ - ΕΜΠΟΡΙΟ

Μπους: Υπόσχεται να θέσει σε ισχύ εμπορικές συμφωνίες, ώστε οι Αμερικανοί παραγωγοί να αντιμετωπίζουν τους ανταγωνιστές τους επί ίσοις όροις. Προτείνει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης νέων επιχειρηματιών σε κρατικά κολέγια και επαγγελματικές σχολές.

Κέρι: Υπόσχεται να δημιουργήσει 10 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2009. Θα εξετάσει όλες τις εμπορικές συμφωνίες τις πρώτες 120 ημέρες στο αξίωμά του, για να ελέγξει αν οι χώρες που εξάγουν πληρούν τα εργατικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μπους: Ο γνωστός ως «Κανένα Παιδί Δε Μένει Πίσω» νόμος που προώθησε, συναρτά την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση των σχολείων προς τις επιδόσεις των μαθητών στα διαγωνίσματα. Υποστηρίζει επίσης την έκδοση ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενων κουπονιών, ώστε να μπορούν οι γονείς να καλύπτουν τα έξοδα ιδιωτικών σχολείων.

Κέρι: Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει την «ολική χρηματοδότηση» του προγράμματος «Κανένα Παιδί Δε Μένει Πίσω» με πρόσθετα κονδύλια ύψους 27 δισ. δολαρίων. Προτίθεται να προσλάβει περισσότερους δασκάλους και να βελτιώσει τις μισθολογικές απολαβές των πιο αποδοτικών εξ αυτών. Διαφωνεί με τα κουπόνια ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Πηγή: BBC

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Καμπανάκι» για τον υπουργό Δικαιοσύνης (2007-03-21 00:00:00.0)
Πέντε χρόνια ιμπεριαλιστικής επιβολής (2006-09-10 00:00:00.0)
Νέες «αντιτρομοκρατικές» μονάδες... θανάτου (2006-03-09 00:00:00.0)
«Δημοκρατία»... στο γύψο (2005-12-20 00:00:00.0)
Αρχισαν οι «αναχωρήσεις» από το Λευκό Οίκο (2004-11-11 00:00:00.0)
Δύο οι όψεις ένα το νόμισμα... (2004-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ