Κυριακή 14 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Ο «Πόλεμος» του Θανάση Παπαρήγα

Υπάρχουν νέοι που δε γνωρίζουν αρκετά για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί, νέοι και μεγαλύτεροι, που δε γνωρίζουν σχεδόν τίποτε, εκτός φυσικά, ότι έγινε ο Πόλεμος, κι αυτό το ξέρουν από τις πολεμικές ταινίες...

Και όταν δεν ξέρεις πολλά για κάτι που όφειλες να γνωρίζεις, συνήθως μετά, όταν χρειαστεί ντρέπεσαι να ρωτήσεις. Το αποτέλεσμα είναι δυστυχώς φοβερό: Να συνεχίζεις να ζεις μέσα στην άγνοια. Ενίοτε συμβαίνει να καταλήξεις κομπλεξικός και όταν μιλούν για το θέμα, εσύ να κοιτάζεις αλλού... κατακόκκινος από ντροπή.

Ο Θανάσης Παπαρήγας, στο βιβλίο του « Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος: σκέψεις για μερικές πλευρές του» (Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή») κατορθώνει να χωρέσει σε εκατόν εξήντα πέντε σελίδες μια τραγική εποχή που σημάδεψε την ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και θα προσπαθήσει να εξηγήσει ένα φαινόμενο πολύπλοκο και πολυσχιδές, όπως άλλωστε ομολογεί και ο ίδιος ο συγγραφέας. Στον επίλογο του ο Θ. Π. σημειώνει: «Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος υπήρξε ένα ιστορικό γεγονός μεγάλης εμβέλειας. Μέσα σ' αυτό βρήκαν την έκφρασή τους πολλές και ποικίλες αντιθέσεις της εποχής, που εκδηλώθηκαν επηρεάζοντας τη σειρά της αλυσίδας των γεγονότων, αλλά και που, με την εκδήλωσή τους, δέχτηκαν και την επιρροή αυτής της αλυσίδας. Το παρελθόν έχει παγίδες όχι μικρότερες από εκείνες του παρόντος και του μέλλοντος. Η κυριότερη τέτοια παγίδα είναι ο κίνδυνος να ξεχαστεί ότι, στην πορεία της εξέλιξης, τα γεγονότα είναι (ή μπορούν να είναι) μόνον ανάλογα, ποτέ όμοια. Δυστυχώς, παρά τη χρήσιμη προειδοποίηση των Γάλλων για όσους δε μελετούν το παρελθόν τους και, έτσι, κινδυνεύουν να το ξαναζήσουν, δεν μπορούμε να ελπίσουμε σε μια πείρα του παρελθόντος "φωτογραφικά χρήσιμη", χωρίς τη μεσολάβηση νέων (και συνεπώς, πρωτοφανών) δεδομένων. Από την άλλη μεριά η μελέτη του παρελθόντος είναι πάντα χρήσιμη σαν "χλομή προϊδέαση του μέλλοντος". Βοηθάει καθόλου σ' αυτό το βιβλίο που έχετε στα χέρια σας; Αναμφίβολα έχετε ήδη απαντήσει...».

Παραφράζουμε τον Φλωμπέρ και του λέμε: «Υποκριτή συγγραφέα, όμοιέ μας, αδελφέ μας». Αφού το ξέρεις ότι το βιβλίο σου πολύ μας βοήθησε, γιατί λοιπόν μας ρωτάς με έμμεσο τρόπο; Πρόκειται για ένα πραγματικά ενδιαφέρον βιβλίο που πρέπει να το διαβάσουν ακόμη και εκείνοι που γνωρίζουν πολλά για τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Κυρίως αυτοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ