Κυριακή 14 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Ιδιωτική επιχείρηση σε ρόλο δημοτικού συμβουλίου!

Με μια πρωτοφανή σύμβαση ανοίγονται κερκόπορτες με ανυπολόγιστες συνέπειες για ό,τι αφορά τις κοινωνικές αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης

Μακράν επιδιώκει να αφήσει σε επιδόσεις ιδιωτικοποίησης τον ομογάλακτό του δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Τζανίκο, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Κ. Ντηνιακός, με μία σύμβαση που προωθεί για έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο και από την οποία προβλέπεται πως μια ιδιωτική επιχείρηση θα αναλάβει σχεδόν το σύνολο της λειτουργίας του δήμου.

Από τις πρώτες αράδες της πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα σύμβασης, γίνεται καθαρό ποιος έχει το πάνω χέρι στη σχέση δήμου - ιδιωτικής επιχείρησης. Στην επιστολή τους προς το δημοτικό συμβούλιο, οι εκπρόσωποι της εταιρίας «Ελληνικός Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης» δηλώνουν πως οι ίδιοι έχουν τη δύναμη και τις σχέσεις να εξασφαλίσουν τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου, που δεν μπορεί να εξασφαλίσει ο δήμος, για να συναφθούν, με βάση αυτές, τα απαραίτητα για μια σειρά έργα δάνεια από μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού.

Γι' αυτή τους ακριβώς την ικανότητα, ζητούν από το δημοτικό συμβούλιο να τους μεταβιβάσει μία μόνο ιδιότητα: Αυτήν της «Αναθέτουσας Αρχής».

Πίσω, όμως, από αυτές τις δύο αθώες λέξεις, υπάρχει το σύνολο της λειτουργίας του δήμου ως συνταγματικά οριζόμενο πρωτοβάθμιο όργανο άσκησης κρατικής εξουσίας!

Και για να μη μείνει αμφιβολία για το τι ακριβώς ζητούν, παραθέτουν σε δύο πυκνογραμμένες σελίδες το σύνολο των αρμοδιοτήτων που προβλέπει ο Δημοτικός Κώδικας ότι ανήκουν στην αυτοδιοίκηση.

Για τη νομιμοποίηση αυτής της μεθόδευσης, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου εμφανίζεται να υπογράφει μια επιστολή προς τη διεύθυνση ZAGARAS TRADING LTD, CHRIST CHURCH SQUARE, DUBLIN 9 - IRELAND, με την οποία κυριολεκτικά εκλιπαρεί την ιδιωτική εταιρία να αναλάβει την εξασφάλιση της εκτέλεσης μιας σειράς δημόσιων έργων στην περιοχή, ύψους σε πρώτη φάση 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Προθύμως, ο Ομιλος απαντά ότι αναλαμβάνει, αρκεί να του μεταβιβαστεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων που ανήκουν στην Αναθέτουσα Αρχή, δηλαδή στο εκλεγμένο δημοτικό συμβούλιο. Η σύμβαση έχει, ήδη, τις υπογραφές των εκπροσώπων της εταιρίας και εντός της βδομάδας συζητείται στο δημοτικό συμβούλιο.

Είναι απορίας άξιο πώς θα εξασφαλιστεί υπερψήφισή της, όταν ανάμεσα στ' άλλα αναφέρει: «Ως αναγκαστικό περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής καθορίζεται η πρόβλεψη ανταποδοτικών τελών από τη λειτουργία του έργου (...), ο τύπος και το ύψος των οποίων θα καθοριστεί με τη σύμβαση»! Δηλαδή το δημοτικό συμβούλιο δε θα εκχωρήσει μόνο τις αρμοδιότητές του, αλλά θα προσυμφωνήσει με τον ιδιωτικό Ομιλο και το χαράτσι που θα επιβληθεί στους δημότες για κάθε έργο ή υπηρεσία που θα παρέχει στο εξής μια ιδιωτική εταιρία για λογαριασμό του δήμου.

Κάθε γραμμή της από 13 σελίδες αποτελούμενης σύμβασης χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς ήδη η ανάγνωσή της και μόνο οδηγεί όσους δημοτικούς συμβούλους πήραν στα χέρια τους το έγγραφο στο να συμπεραίνουν απόλυτα πως μετά την ανάληψη των δημοτικών λειτουργιών από την ιδιωτική επιχείρηση στο Δήμο δε θα μείνει ούτε καν αυτή η σφραγίδα του!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ