Κυριακή 14 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Καθημερινό φαινόμενο με όχι προφανή εξήγηση

Η προσομοίωση σε υπολογιστή δείχνει πως ο ελαφρός κυματισμός (αριστερά) μετασχηματίζεται σε συνεχές αναποδογύρισμα
Η προσομοίωση σε υπολογιστή δείχνει πως ο ελαφρός κυματισμός (αριστερά) μετασχηματίζεται σε συνεχές αναποδογύρισμα
Μπορεί αρκετοί ερευνητές φυσικοί να ασχολούνται με την ανακάλυψη των συστατικών στοιχείων των κουάρκς, τα οποία είναι με τη σειρά τους συστατικά στοιχεία των υποατομικών σωματιδίων (πρωτόνιο, νετρόνιο, ηλεκτρόνιο κτλ.), αλλά αρκετό ενδιαφέρον έχουν και μακροσκοπικά φαινόμενα της καθημερινής ζωής, που μπορεί να τα παρατηρήσει ο οποιοσδήποτε χωρίς ειδικό εξοπλισμό εκατομμυρίων δολαρίων. Ενα τέτοιο φαινόμενο είναι η κυματιστή πτώση ενός φύλλου χαρτιού και σε αντίθεση με αυτή η περιστροφική πτώση ενός αντικειμένου όπως οι κάρτες του πλαστικού χρήματος, ή οι συστατικές κάρτες. Ποιος είναι ο μηχανισμός που έχει αυτό το τόσο διαφορετικό αποτέλεσμα στη μια και την άλλη περίπτωση.

Οπως ανακάλυψαν οι ερευνητές Ελίσα Μόζες και Αντριου Μπελμόντ πειραματιζόμενοι με φύλλα πλαστικού, που έριχναν σε ενυδρείο γεμάτο αιωρούμενους κόκκους αλουμινίου, κάτω και προς τα άκρα του φύλλου σχηματίζονται στρόβιλοι που ωθούν προς τα πάνω το φύλλο κατά τον ίδιο τρόπο που τα φτερά των αεροπλάνων προσφέρουν την απαραίτητη άντωση, για να ανυψωθεί. Η επίδρασή τους είναι μικρή, αλλά ικανή να υποστηρίξει ένα αρκετά μεγάλο φύλλο χαρτιού ή ένα μεγάλο ξερό φύλλο δέντρου. Οπως η μια πλευρά σηκώνεται πιο ψηλά από την άλλη, ο στρόβιλος μεγαλώνει μέχρι που διαλύεται. Ταυτόχρονα αρχίζει να μεγαλώνει ο στρόβιλος στην άλλη άκρη. Η εναλλαγή μεγέθους των δύο στροβίλων προκαλεί την κυματιστή πτώση.

Με πιο βαριά ή μικρότερα φύλλα, το αποτέλεσμα των στροβίλων είναι εντονότερο και τα άκρα ανασηκώνονται όλο και περισσότερο μέχρι που το φύλλο αναποδογυρίζει και συνεχίζει μια περιστροφική πτώση. Μοιάζει με την κίνηση του εκκρεμούς: Οταν ωθηθεί πέραν ενός ορίου, δεν κάνει πια ταλάντωση, αλλά διαγράφει κύκλο γύρω από το σημείο περιστροφής. Στα ίδια αποτελέσματα που οδήγησαν οι παρατηρήσεις κατέληξε και η προσομοίωση του φαινομένου σε υπολογιστή (βλ. εικόνες).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ