Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παραβιάζονται τα δικαιώματα των παιδιών

Σε μια ταξική, εκμεταλλευτική κοινωνία, η οποία «γεννά» διακρίσεις, αποκλεισμούς και συνεχείς παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων, τα παιδιά δε θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Ετσι, και στη χώρα μας καταγράφονται σοβαρές καταπατήσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων του παιδιού.

Σε αυτές περιλαμβάνονται παραβιάσεις που αφορούν στα δικαιώματα στην εκπαίδευση, στην Υγεία και την ασφάλεια του παιδιού, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου από τον Κύκλο Δικαιωμάτων του Παιδιού του «Συνηγόρου του Πολίτη» που έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού (11 Δεκέμβρη).

Συγκεκριμένα, ο «Συνήγορος του Πολίτη» δέχτηκε το 2003 περισσότερες από 300 έγγραφες αναφορές για παραβιάσεις δικαιωμάτων του παιδιού. Το 80% των υποθέσεων αφορούσαν δημόσιους φορείς και 20% τον ιδιωτικό χώρο (οικογένεια, ιδιωτικούς φορείς κλπ.).

Περίπου το 43% του συνόλου των υποθέσεων σχετίζονται με την εκπαίδευση. Το 16% με παιδικούς σταθμούς, ιδρύματα και άλλα θέματα Υγείας και Πρόνοιας, 10% με θέματα ανηλίκων αλλοδαπών (άδειες παραμονής, αιτήσεις ασύλου και συνθήκες αστυνομικής κράτησης), 10% με θέματα οικογένειας και επιμέλειας, 7% με θέματα κακοποίησης - εκμετάλλευσης. Ακολουθούν άλλες θεματικές κατηγορίες όπως ΜΜΕ, ψυχαγωγία - ελεύθερος χρόνος, ταυτότητα, αστυνομική μεταχείριση κ.ά.

Οι δραστηριότητες του Συνηγόρου του Πολίτη, ωστόσο, περιορίζονται σε αυτοψίες, επισκέψεις σε ιδρύματα και σχολεία, στη δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας, έκδοση φυλλαδίων ή συλλογή στοιχείων. Στη διαπίστωση, δηλαδή, του προβλήματος και μάλιστα χωρίς να επισημαίνονται οι αιτίες του ή να αποδίδονται ευθύνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ