Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μετοχοποίηση και των άλλων λιμανιών

Ενα βήμα μπροστά ακόμα και από αυτές τις διαλυτικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάρος των λιμανιών, προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους εφοπλιστές, συνολικά στο μεγάλο κεφάλαιο! Σπεύδει να εφαρμόσει τα όσα προβλέπει πρόταση - οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την παράδοση των λιμενικών υπηρεσιών στους ιδιώτες, ξεκινώντας με την παράδοση στους εφοπλιστές του τμήματος της υποδοχής επιβατών.

Αυτό δήλωσε χτες ορθά - κοφτά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες. Παράλληλα προδιέγραψε την ιδιωτικοποίηση μέσω του Χρηματιστηρίου και των υπόλοιπων μεγάλων λιμανιών της χώρας.

«Η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στις υπηρεσίες μέσα στα λιμάνια», όπως χαρακτηρίζεται από τον υπουργό η παραπέρα ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, σημαίνει ότι παραδίδονται στους ιδιώτες η υποδομή - όπως ο χώρος υποδοχής επιβατών - όλες οι λιμενικές λειτουργίες (πλοήγηση, ρυμούλκηση κλπ) και οι λιμενικές δραστηριότητές φόρτωση - εκφόρτωση, μεταφόρτωση κλπ. Ουσιαστικά προωθούν λιμάνια - γκέτο, χωρίς κανέναν κοινωνικό ρόλο, με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, όπου θα κυριαρχεί ο νόμος του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία.

Ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος: «Θέλουμε κάποιες υπηρεσίες να τις δώσουμε στον ιδιωτικό τομέα. Οπως είναι για παράδειγμα η παρουσία της υποδοχής των επιβατών στο κομμάτι τις ακτοπλοΐας. Θα παραχωρήσουμε υπηρεσίες, τις οποίες θα ασκήσουν οι ιδιώτες, μέσα βέβαια στα πλαίσια της λειτουργίας του λιμανιού».

Με κοινή τους ανακοίνωση οι αγωνιστικές παρατάξεις της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Υπαλλήλων ΟΛΠ και της Δημοκρατικής Ενότητας Λιμενεργατών καλούν τους εργαζόμενους να συστρατευθούν με το ΠΑΜΕ και να αντισταθούν στην αντιλαϊκή φιλομονοπωλιακή επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της ΝΔ σε όλα τα μέτωπα, εντείνοντας τις ιδιωτικοποιήσεις, χτυπώντας παραπέρα τα ασφαλιστικά εργασιακά δικαιώματα, για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου. Παράλληλα καταγγέλλει τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ που πλειοψηφούν στη διοίκηση της ΟΜΥΛΕ καθώς εξόφθαλμα πια βάζουν πλάτη στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής και στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ